YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

Venäläiset Suomessa
Venäläisten asiakkaiden ostokset kattavat jo 40 prosenttia Sari Tukiaisen vaatemyymälän tuloista. Kuva: Getty Images
29.7.2022 klo 11:15
Uutinen

Kun venäläisiä alkoi virrata Sari Tukiaisen vaatekauppaan, yrittäjän ajatukset harhailivat: ”Realismi alkoi valjeta”

Venäläisten matkustusrajoitusten poistuminen näkyi välittömästi imatralaisessa vaateliikkeessä. Nyt venäläisiä on jo 30 prosenttia kaikista asiakkaista.

Imatralainen vaatekauppayrittäjä Sari Tukiainen muistaa vielä pitkään heinäkuun 15. päivän tänä kesänä. Silloin tilanne ”repesi”, kuten Tukiainen asiaa kuvailee.

Heinäkuun alussa Venäjä ilmoitti, että 15. heinäkuuta koronapandemian takia asetetut rajanylitysrajoitukset puretaan ja maan kansalaiset voivat matkustaa vapaasti Suomeen. Aikaisemmin venäläisiltä edellytettiin ”hyväksyttävä syy” maasta poistumiseen maarajan kautta.

“Ilmeisesti rajalla oli jo ihmisiä odottamassa Suomeen pääsyä, sen verran nopeasti se näkyi meillä.”

Sari Tukiainen

Tukiaisen Muoti Moda -liike sijaitsee Imatran keskustassa. Heinäkuun 15. päivänä, välittömästi rajoitusten poistumisen jälkeen, ovi alkoi käydä tiuhaan tahtiin.

– Ilmeisesti rajalla oli jo ihmisiä odottamassa Suomeen pääsyä, sen verran nopeasti se näkyi meillä. Liikkeestäni on matkaa Venäjän rajalle noin seitsemän kilometriä, Tukiainen kertoo.

Vaatekaupan päivittäinen myynti on noussut 15. päivän jälkeen noin 40 prosenttia. Tällä hetkellä venäläisten asiakkaiden osuus on 30 prosenttia. Tämän Tukiainen pystyy laskemaan käteisen rahan määrän kasvusta.

“Kodintekniikkaliikkeet kieltäytyvät tax free -kaupasta”

Viimeisten kahden viikon aikana Suomessa on käyty vilkasta keskustelua venäläisten maahantulon rajoittamisesta. Moni kansanedustaja on vaatinut tiukennuksia viisumien myöntämiseen. Esillä on ollut Viron malli, jossa viisumeita myönnetään venäläisille vain erityistapauksissa. Suomessa ollaan huolissaan kauttakulkuliikenteen lisääntymisestä ja EU-pakotteiden kiertämisestä.

Tukiainen on huomannut, että moni imatralaisista suhtautuu venäläisiin kielteisesti. Yrittäjän kannalta tilanne voi olla kaksijakoinen.

– Ensimmäinen viikonloppu meni lähinnä ihmetellessä. Sitten realismi alkoi valjeta. Moraalinen ja eettinen puoli alkoivat nousta esille. Ajattelin ensin, että ilmiö on ohimenevä, mutta nyt näyttää siltä, että venäläisten asiakkaiden määrä kasvaa koko ajan. Se herättää ristiriitaisia tunteita, yrittäjä kertoo.

Imatralla venäläisten turistien määrän lisääntyminen on kuuma peruna julkisessa keskustelussa. Osa yrityksistä on jo reagoinut.

– Kuulin eilen, että osa isoista kodintekniikkaketjuista ei tee tax free -kauppaa venäläisten kanssa. Kyseessä on ilmeisesti ketjutason päätös, Tukiainen kertoo.

Sari Tukiainen aikoo kohdella asiakkaita tasapuolisesti.

Imatralla yrittäjien tilanne on ollut vaikea koronapandemiasta lähtien. Silloin moni yritys lopetti toimintansa keskustassa asiakaskadon takia. Nyt yrittäjät joutuvat kamppailemaan moraalisessa paineessa samaan aikaan kun odotettu käänne asiakkaiden määrissä on tosiasia.

– Paikalliset suhtautuivat venäläisiin neutraalisti Ukrainan sodan alkamiseen asti. Nyt osa ihmisistä haluaa näyttää, että eivät halua heitä Suomeen. Yrittäjien kannalta matto vedettiin jalkojen alta uudelleen, kun sota alkoi, Tukiainen sanoo ja viittaa venäläisiin asiakkaisiin.

300 euron ostorajoitus konkretisoitui

Venäläisten innostusta ostosmatkailuun kasvattaa etenkin halpa euro. Ruplan arvoa on tuettu keinotekoisesti niin, että sen raportoitiin kesäkuussa olleen yksi maailman vahvimmista valuutoista. Venäläiset saavat Suomen ostoksistaan lisäksi tax free -palautuksen. Tukiainen arvelee, että osa venäläisistä tulee Suomeen hankkimaan elintarvikkeita, jotka kenties alkavat ehtyä Venäjän puolella.

Venäläinen saa arvonlisäveron verran palautusta tax free -ostoksestaan esittäessään kuitin rajalla.

Venäläinen saa arvonlisäveron verran palautusta tax free -ostoksestaan esittäessään kuitin rajalla. Tavaroiden hintaan sisältyvä arvonlisävero voidaan palauttaa ostajalle, jos tavarat viedään käyttämättömänä pois Suomesta. Rajalla venäläinen on velvoitettu esittämään ostamansa tuotteet.

Euroopan Unioni päätti jo keväällä rajoituksista, jotka koskevat luksustuotteiden myymistä Venäjän kansalaisille. Niihin lukeutuu kielto myydä yli 300 euron arvoisia tuotteita venäläisille tai käytettäväksi Venäjän maaperällä. Kielto koskee muun muassa luksustuotteita kuten savukkeita, parfyymejä, koruja, käsilaukkuja, nahkatuotteita, kenkiä ja pukuja. Nyt tämä rajoitus on konkretisoitunut Imatrallakin.

Vaatekaupassa 300 euron raja ei ole hänen mukaansa ongelma ainakaan kesällä, jolloin Suomessa ostetaan muutenkin edullisesti alennusmyynneistä. Syksyllä tilanne voi olla toinen, jos venäläinen haluaa ostaa esimerkiksi talvitakin.

Tukiainen on päättänyt jatkaa liiketoimintaa normaalisti myös venäläisten asiakkaiden kohdalla.

– Kaupan ovet ovat normaalisti avoinna kaikille asiakkaille. Muutenhan meidän pitäisi olla täällä ovivahteina. Näen asian niin, että yrityselämän täytyy jatkua normaalisti. Emme ole rähmällään Venäjälle päin vaan toimimme suoraselkäisesti jokaisen asiakkaan kohdalla.

Pauli Reinikainen