YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.
Kuvat kulkevat
Heikki Klemetin Kuvat kulki -teoksessa kuvataan ihmisiä, joista jokainen olisi ansainnut tulla valokuvatuksi, muistetuksi. Suunnilleen vuosisadan ajan valokuvat olivat erityisen merkittävä keino tallentaa ja kertoa perheiden ja sukujen tarinaa. Niillä oli erityinen merkitys tauluina ja valokuva-albumeina. Kuvat kertovat hiljaista, mutta tunteiden täyttämää historiaa.
Tänään valokuvat ovat arkinen tapa jakaa tunnelmia ja hetkiä digitaalisissa alustoissa. Kuvat ovat kulutushyödykkeitä. Niillä on hetkellinen arvo ja niitä harvoin kaivataan jälkeenpäin. Sukujen tarinat hämärtyvät, koska yhä vähemmän jätämme jälkeemme perhepotretteja ja albumeja. Ylioppilas-, vihki- ja tietenkin passikuvat ovat kuitenkin voimissaan. Vaikka meistä jää yhä harvemmin konkreettisia valokuvia, niin digitaalisia aineistoja syntyy sitäkin runsaammin.
Millainen on henkilökuvien tulevaisuus? Nykyinen kuvien kulutushysteria on välivaihe ennen kuin löydämme uudet merkitykselliset tavat kuvalliseen viestintään. Ihmisten tarve tietää juuristaan, suvuistaan ja tarinoistaan ei katoa.
Kaikki kuvat ovat nyt digitaalisia. Niitä tuotetaan, muokataan, tallennetaan ja jaetaan reaaliaikaisesti. Kuvat ovat kuitenkin elottomia. Digitaalisuuden seuraava askel on virtualisaatio, jossa digidata muuttuu eläväksi, kun siihen yhdistetään lisätietoa. Tämä synnyttää uusia käyttötapoja, viestintämuotoja ja liiketoimintamahdollisuuksia.
Internetin hakukoneet, digitaaliset arkistot, tekoäly ja uudet teknologiat avaavat eteemme aivan uudenlaisen visuaalisen maiseman. Seuraavassa on muutamia tutkalle ilmestyneitä ilmiöitä ja mahdollisuuksia, joita on syytä seurata:
- Elävät kuvat. Deep Nostalgia -palvelu (www.myheritage.fi/deep-nostalgia) herättää valokuvien kasvot henkiin tekoälyn avulla. Edesmenneet sukulaiset tulevat eläviksi ja tutuiksi.
- Synthesia.io -palvelussa tekoälyn avulla kasvot saadaan luontevasti puhumaan haluttu teksti. Kasvoja ja tarjolla olevia kieliä on tällä hetkellä kymmeniä.
- wombo.ai -palvelussa selfie-kuvat saavat uuden ulottuvuuden. Ota kuva ja kerro minkä laulun haluat kuvasi laulavan. Tekoäly luo uskottavan esityksen tarkalla lip syncillä.
- Moninaisilla Deep Fake -teknologioilla kuka tahansa saadaan puhumaan uskottavasti mitä tahansa. Esimerkkejä löytyy runsaasti mm. valtioiden päämiehistä.
- Hologrammeilla voidaan reaaliaikaisesti esittää esimerkiksi muualla olevia ihmisiä. Hologrammit luovat poikkeuksellisen vahvan illuusion fyysisestä läsnäolosta ilman lisälaitteita. Uusimmat tulokset lupaavat hologrammien hyödyntämisen jopa kännykän avulla (spectrum.ieee.org/tech-talk/ computing/software/realtime-hologram).
Asiat vaikuttavat jotenkin tutuilta – ainakin niille, jotka ovat lukeneet harrypotterinsa. Esimerkiksi Deep Nostalgia on kuin Potterin Iseeviot -peili!
Digitaaliset leiritulet yhdistävät sukupolvia. Tietoja yhdistelemällä ja tekoälyn avulla syntyy uusia tarinankerronnan muotoja, joissa edesmenneet voivat tarinoida tulevaisuudessa syntyvien kanssa. Jonain päivänä lapsenlapsenlapsesi kokevat sinun kertomuksesi vuoden 2021 koronapandemiasta, jolloin isä kohtasi äidin etätreffeillä.
Tulevaisuuden kuvapalveluiden tuottajat ovat digitaalisen tarinankerronnan ammattilaisia ja tietojen kokoonkutojia. Kuviin yhdistyvät monimuotoiset digitaaliset aineistot, tekoäly ja katsojien henkilökohtaiset verkostot. Kuvat kulkevat eteenpäin.
Innovaatiotutka on uusi säännöllisesti Pirkanmaan Yrittäjä -lehdessä julkaistava artikkeli. Sen kirjoittaja Pekka Ketola on filosofian tohtori, innovaattori ja tutkija, jolla on yli 20 vuoden käytännön kokemus käyttäjäkeskeisestä tuotekehityksestä. Hänen yrityksensä Ideascout Oy:n intohimona on paremman tulevaisuuden rakentaminen.
Artikkeli on julkaistu ensimmäisen kerran Pirkanmaan Yrittäjä -lehdessä 6.4.2021