1.4.2018 klo 08:02
Uutinen

Kuvittele maailma ilman muovipusseja – Espoolainen startup kovassa nosteessa

Papticin puupohjainen materiaali korvaa muovia erikoiskaupan pakkausmateriaaleissa, oli ne sitten pusseja tai verkkokaupan pakkauksia. Paptic saa suitsutuksia monelta taholta.

Eri puolilla maailmaa muovikasseille on asetettu kieltoja. Yrityksen tuotteelle on nyt tilausta. Toimitusjohtaja Tuomas Mustonen on ehdolla vuoden eurooppalaiseksi innovaattoriksi. Kyseiset European Leadership -palkinnot jaetaan toukokuussa viidessä kategoriassa. Yritys on myös ehdolla Red toukokuussa käytävässä Herring Top 100 startup-kilpailussa.

– Tunnustukset ovat kivoja. Julkisuus tekee hyvää pienen firman markkinoinnille, mutta fokus pitää keskittää bisnekseen, Mustonen toteaa.

Kun puhutaan muovittomasta kassista, ihmisiä kiinnostaa tietysti kassin kestävyys. Paperikassi on ympäristöystävällinen, mutta sen käyttö rajoittuu toiminnallisuuden vuoksi enintään muutamaan kertaan. Mustosen mukaan henkilökunnan testauksessa Paptic-kasseille on tullut jopa parikymmentä käyttökertaa.

Kiihdyttämöstä tärkeitä kumppanuuksia

Seuraavat kuukaudet Tuomas Mustonen ja Paptic-tiimi matkustavat Helsingin ja Amsterdamin väliä Fashion for Good -kiihdyttämöohjelmassa.

– Ohjelman yrityskummeina on Euroopan suurimpia muotikaupan taloja, kuten C&A, Kering ja Zalando. Tämä on valtava markkinamahdollisuus meille saada tuote näkyville. Tärkein syy hakea mukaan ohjelmaan oli juuri nämä kumppanuudet.

Yritys pyrkii saamaan teollisen mittakaavan paperikoneen rullaamaan vuoden 2019 loppupuolella ja siirtymään kaupalliseen vaiheeseen. Se keräsi siemenrahoitusta vuonna 2015 1,1 miljoonaa euroa. Rahoitus on pääosin Suomesta, mukana on yksi sijoittaja Englannista.

Nyt keväällä on käynnissä ensimmäinen rahoituskierros investoinnin käynnistämiseksi. Tehtaan sijainti ei ole vielä julkista tietoa.

– Prosessimme muistuttaa pitkälti paperikonetta. Investointi on kokonaisuudessaan kymmeniä miljoonia euroja. Tavoitekapasiteetti on 20-30 000 tonnia, josta valmistaa satoja miljoonia Paptic-kasseja.

Paperikoneinvestoinnin ja teknologian ylösskaalauksen suunnitteluun Papticille myönnettiin viime vuonna EU:n Horizon 2020 -ohjelmasta noin kahden miljoonan euron suuruinen projektirahoitustuki.

– Rekrytoimme ennen kesää 2-3 ihmistä. Kun teollinen tuotanto alkaa, silloin työntekijöitä pitäisi olla yli 40, Mustonen kertoo.

Paptic on VTT Oy:n spin-off-yritys, joka irtautui VTT:stä keväällä 2015. Teknologian kehitystä VTT:llä hoiti Karita Kinnunen-Raudaskoski, kuka on yksi perustajista. Kolmas yhtiökumppani on Esa Torniainen.

Lue lisää Papticista ekologisista startupeista kertovasta jutustamme huhtikuun Yrittäjä-lehdestä.

Kuva: Paptic Oy

Riikka Koskenranta

riikka.koskenranta (at) yrittajat.fi

yrittaja-lehti_banneri