Messujen järjestelyvastaava Seppo Kääriäinen minitalonsa ViherKostialan terassilla. Talo on yksi Avoimet talot ja pihat -kohteista ensi sunnuntaina. Seppo on ollut mukana Luopioisten Yrittäjien toiminnassa yli 20 vuotta.
6.6.2024 klo 11:33
Uutinen

Kyläasumisen messut Luopioisissa kutsuvat tutustumaan paikallisiin palveluihin ja elämäntapaan

Pälkäneellä Luopioisten kirkonkylässä järjestetään 8.–9.6.2024 Kyläasumisen messut. Noin 2 400 asukkaan Luopioisten kirkonkylä ja kylän liikuntahalli ympäristöineen muuttuu messu- ja tapahtuma-alueeksi. Kesäviikonlopun aikana pääsee konkreettisesti aistimaan, millaista on elää maaseudulla ja Pälkäneen kylissä.

– Messujen näyttelyalueella pälkäneläinen osaaminen, tarjolla olevat palvelut sekä elämäntapa esittäytyvät laajasti. Näytteilleasettajia on kaikkiaan lähes 60. Paikallisten yrittäjien ja yhdistysten aktiivisuudesta kertoo se, että näyttelyalue varattiin täyteen hetkessä, kertoo tapahtuman järjestelytyöryhmän jäsen Seppo Kääriäinen.

Mukana on runsas joukko Luopioisten ja Pälkäneen seudun yrittäjiä.

– Erityisesti rakentamisen ja asumisen teemat ovat vahvasti esillä paikallisesta näkökulmasta. Tätä osaamista messuille tuovat talotoimittajat, rakennusalan, piha- ja puutarhapuolen yritykset sekä muut asumisen palvelut, kertoo Kääriäinen.

Kaikkiaan kymmenen kyläyhdistystä on mukana kertomassa kyläasumisen mahdollisuuksista ja yhteisöllisyyden tuomasta viihtyvyydestä. Lisänä on muita hyvinvointia ja virkistystä tuottavia toimijoita.

Messut järjestää Luopioisten Yrittäjät yhteistyössä Pälkäneen kunnan kanssa. Tapahtuma on osa valtakunnallisen Avoimet Kylät -päivän (8.6.) tarjontaa. Messuviikonloppua siivittää runsas oheisohjelmatarjonta eri puolilla Pälkänettä.

Inspiraatiota maallemuuttajalle, tietoa kodin laittajalle

Messut avaa Pälkäneen kunnanjohtaja Pauliina Pikka ja Kukkia Ensemble. Ohjelmalavalla on tarjolla maaseutuasumisen teemaan liittyviä puheenvuoroja kahden päivän ajan. Virkistystä tuovat musiikkiesitykset sekä paikallisuudesta ammentava herkkutori ruoka- ja kahvikojuineen.

Lauantaina 8.8. maallemuuton ja monipaikkaisuuden asiantuntija Johanna Niilivuo Suomen Kylät ry:stä kertoo, miksi kylä on unelmapaikka. Piha ja puutarhateemaa käsittelevät Pälkäneellä Aitoon kylässä toimiva viininviljelijä Kari Latvus sekä paikallinen puutarhuri, arboristi, yrittäjä Päivi Shnoro.

Sunnuntaina 9.6. Jussi ja Saija Haavisto kertovat tuoreista kokemuksistaan rakentajina otsikolla ekologinen, esteetön ja esteettinen talo. Kiertotalousneuvoja Raini Kiukas tarjoaa tietoiskun kompostoinnin hyödyistä ja keksijä Raimo Flink esittelee erityisen puutarhansa.

Paikalliset asukkaat avaavat kotejaan ja pihojaan

Sunnuntaina 9.6. Avoimet talot ja pihat kutsuvat kiinnostuneita käymään yhdeksässä eri kohteessa Luopioisissa ja läheisissä kylissä. Teemoina ovat minitalot, terveellinen ja ekologinen rakentaminen sekä piha osana elämänpiiriä.

Pälkäneen kunnan elinvoimajohtaja Sirkku Mäkelä kertoo, että messut toteuttavat koko Pälkäneen kunnan tonttipäivän ideaa.

– Messukävijä voi vierailla kunnalla myynnissä olevilla tonteilla Pälkäneen kuntakeskuksessa ja kylissä Luopioisissa, Aitoossa ja Rautajärvellä. Pälkäneellä on tarjolla reilunkokoisia tontteja omien unelmien toteuttamiseen niin taajamissa kuin omaa rauhaa ja maapaikkaa etsivälle, kertoo Sirkku Mäkelä.

Ohjelma kokonaisuudessaan, näytteilleasettajat sekä avoimet talot ja pihat täällä.

Teksti & kuva: Luopioisten Yrittäjät