YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

Lahden Vuoden Yksinyrittäjä 2025 on Muta&Kakun Tuua Jäppinen
Lahden Vuoden Yksinyrittäjäksi vuonna 2025 on valittu Tuua Jäppinen, leipomo-kahvila Muta&Kakun perustaja. Jäppinen on esimerkillään osoittanut, kuinka pienestäkin tekemisestä voi kasvaa kannattavaa liiketoimintaa, ja kuinka eri tavoin myös yksinyrittäjä voi kehittää toimintaansa.
Kymmenisen vuotta sitten puutarhurina työskennellyt Tuua Jäppinen alkoi leipomaan kakkuja. Leipominen tarjosi omaa aikaa, haasteita ja tilaisuuden oppia uutta. Pikkuhiljaa maine kasvoi.
– Yksi mieleen piirtynyt hetki oli se, kun Instagramiin ladatuista kakkukuvista yksi sai ensimmäistä kertaa yli sata tykkäystä. Se oli jotenkin sellainen rajapyykki, että nämä ei nyt enää kaikki ole vain omia ystäviäni, jotka näistä tykkäävät, Jäppinen muistelee.
Vuonna 2017 oli toiminimen vuoro. Mutta miten yhdistää kaksi osaamisalaa, jotka ovat niin kaukana toisistaan? Jäppisen koulutustausta puutarhurina näkyy kakkujen koristuksissa, mutta uusi yritys mahdollisti myös esimerkiksi pihasuunnitelmien tekemisen. Muta&Kakku -nimi sitoi nämä kaikki yhteen.
Seuraavana vuosi oli käänteentekevä. Jäppinen irtisanoutui päivätöistään, kesällä hän emännöi rantakahvilaa Mukkulassa, ja 1. syyskuuta osti Launeella sijainneen Jauhopeukalot-leipomon.
Vuonna 2025 Launeenkadulla sijaitseva Muta&Kakku on vakiinnuttanut paikkansa Lahdessa laadukkailla tuotteillaan ja iloisella asiakaspalvelullaan.
– Eniten palautetta saamme tuotteidemme hinta-laatusuhteesta. Että vaikka puhutaan edullisesta tuotteesta, se on silti tehty laadukkaista raaka-aineista ja käsityönä. Toinen on se, että tänne on aina kiva tulla, kun on hymyileviä kasvoja vastassa. Näin pienyrittäjänä koen, että palvelu on ainoa asia jossa voimme kilpailla suurempia vastaan. Hintakilpailuun emme pysty, Tuua Jäppinen kertoo.
Yksinyrittäjä voi kasvaa monella tavalla
Suomen Yrittäjien Vuoden Yksinyrittäjä -palkinnon kriteereissä keskeistä on, ettei yrittäjä kuulu työnantajarekisteriin. Tämän määritelmän mukaan myös Muta&Kakun Jäppinen toimii yksinyrittäjänä. Kasvuun on silti muitakin mahdollisuuksia, kuten tässä tapauksessa vuokratyövoiman käyttäminen.
– Yksi tärkeimmistä virstanpylväistäni on ollut se, että olen uskaltanut ottaa lisätyövoimaa, kun omat kädet eivät enää riittäneet. Että uskalsin tehdä päätöksiä sen puolesta, että aloin kasaamaan tiimiä. Talon sisälle, mutta myös ulkopuolelle. Että on ihmisiä kenen puoleen kääntyä, kun tulee ongelmia, Jäppinen painottaa.
Yksinyrittäjyys ei siis sulje pois kasvua. Jäppisen malli osoittaa, että kasvun voi rakentaa omiin resursseihin ja elämäntilanteeseen sopivalla tavalla. Useille yksinyrittäjille ensimmäisen työntekijän palkkaaminen tuntuu suurelta kynnykseltä – Jäppinen on näyttänyt, että vaihtoehtoisia polkuja on.
– Heti jos tuntuu siltä, että ei yksin pysty tekemään sitä työmäärää mikä pitäisi, kannattaa pohtia erilaisia vaihtoehtoja. Itse koen, että elämässä pitää olla muutakin kuin työ. Alkuun voi olla, että tekijälle maksaa enemmän kuin itselleen, mutta jos toivoo kasvua, se riski pitää ottaa. Samalla toiselta tekijältä saa arvokasta tukea, sparrasapua ja neuvoja yrityksen asioihin. Se mitä Muta&Kakku on tänään, on ehdottomasti myös täällä työtä tekevien ansiota, Jäppinen kertoo kokemuksistaan.
Vuokratyövoima ei tietenkään ole aina avain onneen. Jäppinen on silti punninnut omat vaihtoehtonsa tarkkaan:
– Tiedän, että kustannukset ovat näin isommat. Ostan palvelua. Mutta tällä tavoin kulut ovat tiedossa, ennustettavissa ja hallittavissa. Toiminimiyrittäjänä olen henkilökohtaisesti vastuussa kaikesta. Tällä alalla eletään kuitenkin tilaus ja sesonki kerrallaan, eikä tulevasta voi koskaan tietää. Tämä on samalla turva työntekijöille, koska hekin tietävät varmasti saavansa palkkansa tekemänsä työn mukaisesti.
Esimerkki rohkeasta ja omaperäisestä yrittäjyydestä
Vuoden Yksinyrittäjä -palkinto myönnetään yrittäjälle, joka toimii kannattavasti, omaperäisesti ja esimerkillisesti. Jäppisen uranvaihtotarina kodin leivontapöydältä oman leipomon perustajaksi on osoitus rohkeudesta, omasta visiosta ja pitkäjänteisestä työstä.
– Valinta perustuu yrittäjän tinkimättömään työhön, luovuuteen ja kykyyn rakentaa vahva oma brändi. Muta&Kakku on onnistunut luomaan Lahteen leipomo-kahvilan, joka on paitsi laadukkaiden tuotteiden koti, myös lämmin kohtaamispaikka. Lisäksi yritys on osoittanut vahvaa resilienssiä ja sopeutumiskykyä muuttuvissa olosuhteissa. Yrittäjän sitoutuminen asiakaskokemukseen, paikallisuuteen ja vastuullisuuteen tekee yrityksestä esimerkin muille yksinyrittäjillle, kertoo Lahden Yrittäjien ehdokasasettelutyöryhmän Juha Turunen.
Palkinto julkistettiin Lahden Yrittäjien Yrittäjäfest-tapahtumassa tiistaina 7.10.
– Onhan tämä ihan käsittämättömän hieno asia, että on noteerattu. Etenkin koska tässä on ollut niin vaikeita vuosia, ja on hymyilty kaikkien niiden epäonnistumisten ja haasteiden läpi. Niin se, että joku muukin, joku minua isompi instanssi on noteerannut, että hei, tuolla on tyyppi, joka tekee hyvää työtä. Niin kyllähän se tuntuu ihan todella hyvältä, Tuua Jäppinen kertoo liikuttuneena.
Vaikeilla vuosilla Jäppinen viittaa pandemiaan.
– Siitä moni sanoi, että kun tästä selviät, niin selviät mistä vaan. Se toi lisää uskoa omaan tekemiseen. Se on jäänyt sellaiseksi ajatukseksi takaraivoon, että kun on hetkellisesti vaikeampaa, niin hei, on tässä selvitty pahemmastakin, Jäppinen hymyilee.
Entä miltä Muta&Kakun tulevaisuus näyttää tästä eteenpäin?
– Haluaisin laajentaa, mutta tänä päivänä se vaatii todella paljon resursseja, joita en tällä hetkellä tiedä onko minulla. Mutta se on haave, se on unelma. Ja katsotaan sitten, missä kohtaa se toteutuu, jos on toteutuakseen.