YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.
Lähdevesiyrittäjä ei saa mainostaa lähdevettä luonnonvetenä: Näin Evira perustelee päätöstä
Asikkalassa pullovesiyhtiötä luotsaava Niilo Pellonmaa yllättyi, kun häntä kiellettiin käyttämästä Polar Spring -vesipulloissa termiä ”luonnonvesi”.
Viranomaisen mukaan merkintää ”luonnonvesi” ei saa käyttää, koska yrityksen viesti ei eroa millään tavalla muista vesistä, mitä tulee veden luonnollisuuteen. Päätöksen mukaan viesti voi olla harhaanjohtava, koska sanalla luonnonvesi viitataan monenlaisiin vesiin, esimerkiksi järviveteen.
Yrittäjä Niilo Pellonmaa ei ymmärrä kieltoa.
– Luonnonvesi on mielestäni lähteestä tai porakaivosta otettua vettä, jota ei käsitellä millään muulla tavalla kuin suodattamalla.
Nyt Polar Spring käyttää pulloissa merkintää ”lähdevesi”.
Pullovesien merkintöihin tuo oman mutkansa EU:n ylläpitämä ”natural mineral water” rekisteri, johon merkitty vesi voi olla joko lähdevettä tai porakaivosta otettua vettä. Rekisterissä on 3800 EU:n alueella olevaa vesilähdettä, mutta Suomesta ei ainuttakaan.
– Jos Suomesta rekisteröitäisiin tähän EU-rekisteriin vesilähde, tulisi tällaisen vesilähteen vettä EVIRA:n mukaan kutsua nimellä luontainen kivennäisvesi. Vaikka vesi tulisi lähteestä, ei sitä rekisteröinnin jälkeen enää saisi kutsua lähdevedeksi, Pellonmaa ihmettelee.
– Normaali suomalainen ei ymmärrä, että luontainen kivennäisvesi on käsittelemätöntä luonnon vettä. Lähdeveden suomalainen mieltää luonnosta tulevaksi vedeksi.
Suomessa käytetään yleisesti termiä ”kivennäisvesi” kaupoissa myytävistä pullotetuista vesistä. Tällainen vesi on käsiteltyä vettä, ei luonnonvettä.
– Mielestäni sana ”luonnonvesi” pitäisi tuoda suomalaiseen sanastoon ja antaa termille oikea sisältö. Evira voisi olla tässä suunnannäyttäjä, Pellonmaa jatkaa.
”Vedellä ei ole alkuperää”
Eviran mukaan myös termi ”suomalainen lähdevesi” on lainsäädännön vastainen.
Taustalla on Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi, joka puuttuu lähdeveden markkinointiin ja siitä annettaviin tietoihin.
– Lainsäädännön mukaan vedellä ei ole alkuperää. Lähdevedestä tulee ilmoittaa lähteen hyödyntämispaikka ja lähteen nimi. Eli tässä tapauksessa voisi kyllä lisätietona kertoa, että vesi on saatu suomalaisesta lähteestä, Eviran ylitarkastaja Tuulikki Lehto selvittää.
Pauli Reinikainen