YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.
Lähes joka kolmas Pirkanmaan valtuutettu on yrittäjä – Sastamalassa jopa yli puolet valtuustosta koostuu yrittäjistä
Sunnuntain kuntavaaleissa Pirkanmaalla valtuustoihin äänestettiin 229 yrittäjää. Koska kaikkiaan valtuutettuja valittiin maakunnassa 773, yrittäjien osuus valtuutetuista on 29,6 prosenttia. Se on enemmän kuin neljä vuotta sitten, jolloin yrittäjävaltuutettuja oli 26 prosenttia valituista.
Ehdollakin yrittäjiä oli nyt enemmän kuin edellisissä kuntavaaleissa. Vuonna 2017 valtuustoihin pyrki 546 yrittäjävaltuutettua, nyt 720.
Suhteellisesti kaikista eniten yrittäjävaltuutettuja valittiin valtuustoon Sastamalassa, missä valtuutettujen enemmistö koostuu tulevalla istuntokaudella yrittäjistä. Kunnan 43 valtuutetusta yrittäjiä oli peräti 22 (51,2 %).
Komeita lukuja ja kosolti haravia
Yli 40 prosentin valtuustokoostumukseen yrittäjät pääsivät myös Parkanossa (48,4 %), Ikaalisissa (48,1 %), Urjalassa (43,5 %), Vesilahdella (42,8 %) sekä vielä neljä vuotta sitten Keski-Suomeen kuuluneessa Kuhmoisissa (42,9 %). Edellisissä kuntavaaleissa yli 40 prosentin yrittäjien valtuustoasteet nousivat Pirkanmaalla ainoastaan Parkanossa ja Ikaalisissa. Tampereen kaupunkiseudun kunnista yli 30 prosentin yrittäjävaltuustoihin päästiin Lempäälässä (31,4 %) sekä Kangasalla (31,4 %).
Kaikista heikoimmin yrittäjät ovat edustettuina Valkeakosken ja Tampereen kaupunginvaltuustoissa. Valkeakoskella yrittäjävaltuutettujen prosenttiosuus oli vain 16,3 ja Tampereella 16,4. Pirkanmaan suurimman kaupungin 67-henkisen valtuustoon yrittäjiä valittiin vain 11. Toisaalta Tampereellakin yrittäjävaltuutettujen prosenttiosuus kasvoi. Neljä vuotta sitten osuus oli vielä heikompi, 13 prosenttia.
Monessa kunnassa Pirkanmaan Yrittäjien jäsenehdokas nousi myös koko kunnan ääniharavaksi. Tässä onnistuivat esimerkiksi Jocka Träskbäck (kok.) Lempäälässä, Kauko Turunen (kd.) Parkanossa, Ari Arvela (kesk.) Vesilahdella, Juha Soikka (kok.) Juupajoella sekä Mikko Ristimäki (kesk.) Urjalassa.
Tästä on hyvä jatkaa
Pirkanmaan Yrittäjien elinkeinoasioiden päällikkö Maria Virtanen uskoo, että runsas yrittäjävaltuutettujen määrä on kuntien elinvoimaisuuden kannalta hyvä asia.
– Vaaleissa saatu tulos antaa erinomaiset lähtökohdat kuntien kehittämiseen, sillä kunnan ja siellä toimivien yritysten hyvinvointi kulkevat käsi kädessä, kuntavaaliasioista vetovastuun Pirkanmaan Yrittäjissä ottanut Maria Virtanen kertoo.
Hän muistuttaa, että yrittäjäjärjestö on poliittisesti sitoutumaton, ja haluaa esimerkiksi koulutuksin tukea kaikkia maakunnan luottamushenkilöitä tekemään mahdollisimman yrittäjäystävällistä politiikkaa.
Pirkanmaan Yrittäjissä ollaan vaalitulokseen tyytyväisiä.
– Jo aiemmin keväällä iloitsimme siitä, että yrittäjät eri puolueista lähtivät innokkaasti ehdolle. Nyt voimme tyytyväisenä todeta, että yrittäjien näkemyksille riitti luottoa myös äänestäjien joukossa, Virtanen toteaa.
Teksti: Ville Kulmala
Kuva: Antti Puhakka
Toimittajalta
Historiallisen dramaattinen viikonloppu
Monella puolueella oli aihetta nostaa kuplajuomaa sunnuntain tulokselle. Kuten aina, myös nyt voittajaksi julistautui vähän joka leiri. Nukkuvien puolue oli tosin suurin puolue 44,9 prosentin kannatuksellaan. Se oli myös eniten kannatustaan nostanut puolue. Torkkujat keräsivät jopa 197 674 ääntä enemmän kuin 2017. Kuva: Ville Kulmala |
Kuten aina, myös näissä vaaleissa voittajia oli vähän joka oksalla.
Prosentuaalisesti kannatustaan nostivat eniten perussuomalaiset, joille tosin edelliset vuoden 2017 kuntavaalit osuivat melkoiseen aallonpohjaan. Kokoomus puolestaan tempaisi itsensä melko selvällä erolla koko valtakunnan ykköspuolueeksi, kuntavaaleissa jo aika monennetta kertaa peräkkäin. Isoista puolueista myös keskustassa saatettiin tosin huokaista helpotuksesta, sillä moni povasi entiselle maalaisliitolle rumempiakin kannatuslukuja. Myös pääministeripuolueena kaikista kovimpaan opposition piinapenkkiin jatkuvasti joutunut SDP voi olla saavuttamaansa tulokseen melko tyytyväinen, joskin Tampereen ultratiukan kisan hopeamitali varmasti harmittaa. Ehkä selvimmin vaaleissa takkiinsa otti vihreät, joskin sekin säilyi edelleen kaksinumeroisissa lukemissa.
Valtakunnallisesti vaalien suurin häviä oli kansandemokratia. Äänestysprosentti kun putosi edellisestä kerrasta peräti 3,8 prosenttia ja jäi vaivaiseen 55,1 prosenttiin, joka on historiallisen alhainen. Äänestysoikeuttaan jätti käyttämättä jopa reilut kaksi miljoonaa siihen oikeutettua suomalaista.
Valtakunnallisestikin ajatellen, näiden vaalien huimin kisa käytiin Tampereella, missä näyteltiin livelähetyksessä oppitunti siitä, kuinka jokaikinen ääni tottavie on merkityksellinen. Kokoomuksen ja demarien pormestarimittelö jäi lopulta maanantain tarkastuslaskelman jälkeen kiinni 15 äänestä, joka on tämänkokoisessa kaupungissa kyllä mikroskooppisen ja historiallisen pieni.
Tummansävyisen säväyksen kyseiseen kamppailuun toi se, että kokoomuksen voittoisaan tulokseen vaadittiin vain muutamia viikkoja aikaisemmin menehtyneen, ja täten jo ehdokaslistoille tallentuneen Peter Löfbergin vaalissa saamat 160 ääntä. Se oli toinen päivä putkeen, kun viikatemies kävi muistuttelemassa kollektiivisesti olemassaolostaan. Tanskalaispelaaja Christian Eriksenin Suomea vastaan käymässä EM-avauksessa saama sairaskohtaus oli jysäyttänyt jo lauantaina viikonlopun draamakertoimet ylivirittyneisyyden puolelle. Toivotaan, että Tampereella jälkipelit hoidetaan yhtä tyylikkäästi kuin Kööpenhaminassa. Ihmisyys näytti siellä parhaat puolensa.
Ville Kulmala