Työvoimavaje on merkittävin teollisuudessa ja rakentamisessa. Kuva: Pixhill
28.12.2021 klo 11:05
Uutinen

Lähes kahdella kolmasosalla yrityksistä pulaa osaavasta työvoimasta – ”Suomen malli ei toimi”

Jopa 63 prosentilla työnantajayrityksistä on vaikeuksia löytää osaavaa työvoimaa, kertoo tuore Yrittäjägallup.

Yli kymmenen hengen yrityksistä peräti 80 prosenttia kertoo vaikeuksista osaavan työvoiman saatavuudessa, ilmenee tuoreen yrittäjägallupin vastauksista. Työvoiman saatavuus on monen yrityksen kasvun este ja mittava ongelma. Työvoimavaje on merkittävin teollisuudessa ja rakentamisessa. 

– Meillä on noin 160 000 työtöntä ja 320 000 25–59-vuotiasta työvoiman ulkopuolella. Suomen malli ei toimi. Tarvitaan rohkeita uudistuksia, Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen sanoo. 

Hallituksen työvoimapolitiikka on hallintohimmeleiden rakentamista, ei aidosti vaikuttavia toimenpiteitä

Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen

29 prosenttia kaikista yrityksistä ilmoittaa, että työvoimapula on ollut yrityksen kasvun este. 

Hallintohimmelit eivät auta

Yrittäjille mieluisimmat keinot työvoimapulan helpottamiseksi sääntelyn osalta olisivat palkan sivukulujen alentaminen, henkilöperusteisen irtisanomisen helpottaminen, paikallisen sopimisen lisääminen ja määräaikaisten työsopimusten helpottaminen. 

– Näitä on pidetty esillä vuosikausia, mutta mitään ei tapahdu. Hallituksen työvoimapolitiikka on hallintohimmeleiden rakentamista, ei aidosti vaikuttavia toimenpiteitä. On aika toimia, jotta kasvua hidastavaa työvoimapulaa voidaan helpottaa, Pentikäinen esittää.  

– On merkille pantavaa, että sääntelymuutosten tarve on yrittäjien parissa nopeasti myös kasvanut, hän lisää. 

Harjoittelupaikat ja oppilaitosyhteistyö osa ratkaisua 

Yrittäjiltä kysyttiin myös yrityksen omista toimista työvoimapulan ratkaisemiseksi. Tärkeimmiksi nostetaan harjoittelupaikkojen tarjoaminen, yhteistyön lisääminen oppilaitosten kanssa sekä vuokratyövoiman käyttäminen.  

Oppilaitosyhteistyö korostuu erityisesti yli kymmenen hengen yrityksissä. 

– On selvää, että yritysten on itse tehtävä enemmän, kun hallitus tekee vähemmän. Tutkimus osoittaa oppilaitosyhteistyön arvon. Myös vuokratyötyövoima, johtamisen sekä brändin kehittäminen ja kannustava palkkaus ovat tärkeitä keinojaPentikäinen sanoo. 

Kantar selvitti Yrittäjägallupissa työvoiman saatavuutta Suomen Yrittäjien toimeksiannosta marras-joulukuussa. Tutkimuksessa haastateltiin 1 047 yrittäjää ja yrityksen edustajaa. Tutkimuksen virhemarginaali on kokonaistuloksen osalta 3,1 prosenttiyksikköä suuntaansa. 

Toimitus
Toimitus