12.11.2017 klo 06:38
Uutinen

Lännen Laatuikkuna OY:n Tommy Kujanpää kätteli juuri yrityksen 600. ikkunakaupan

Häränsilmänkadun kahvipöydän kakkuun pitää asettaa rutkasti kynttilöitä: Tommy Kujanpää kätteli juuri yrityksen 600. ikkunakaupan. Lähes kolmevuotiaalle yritykselle se on huikea luku.

Tommy Kujanpää, 46, Kati Kujanpää, 45, Lännen Laatuikkuna Oy

Häränsilmänkadun kahvipöydän kakkuun pitää asettaa rutkasti kynttilöitä: Tommy Kujanpää kätteli juuri yrityksen 600. ikkunakaupan. Lähes kolmevuotiaalle yritykselle se on huikea luku. Pihlaa hän on kuitenkin myynyt jo lähes seitsemän vuotta ja kauppoja on syntynyt reilusti yli tuhat. Yrittäjäpariskunta myöntää, että tietysti kasvu on tärkeää. Pelkkä hillitön myynti ei kuitenkaan ole kupletin juoni. Lasinkirkkaat tavoitteet ovat syvemmällä.

– Yritys tuottaa muutakin kuin omistajansa elannon. Tunnemme vastuuta työntekijöistä ja yhteistyöyrityksistä. Haluamme saada perheyrityksen toimimaan pitkäjänteisesti. Niin, että se tarjoaa työsarkaa tytöillekin, jos he aikanaan haluavat, Kati ja Tommy tuumivat.

Tommyn ja Katin kodissa on tietysti Pihla-ikkunat.

Kohtalo on tuuppinut Tommya kohti yrittäjyyttä elämän eri vaiheissa, mutta aika oli kypsä kolmisen vuotta sitten. Ensikosketuksen ikkuna-alaan hän sai Karvian Puu Oy:llä jo alle parikymppisenä. – Koivumäen Pertti sanoi, että jos sinulla on haalarit, voit aloittaa heti maanantaina. Se oli hyvä työpaikka. Sain todella hyvän pohjan nykyiseen työhöni, koska olen itse ollut omin käsin valmistamassa ikkunoita ja ovia. Tämä taito todella auttaa nykytyössä.

Nyt Kati ja Tommy opettelevat yhtiökumppanuutta, parisuhdetta sen sijaan ei enää tarvitse harjoitella. Teinirakkaus roihahti lähes kolmisenkymmentä vuotta sitten. Ensitapaamisen Kankaanpään torilla kumpikin muistaa kirkkaasti. Kati oli oman kaverinsa Sirpan, Tommy Samin kanssa kulussa.

– En saanut silmiäni irti Katista. Tajusin, ettei tilannetta saa päästää karkaamaan. Sain Samin ehdottamaan treffejä, koska oma rohkeus ei siihen riittänyt. Vakiintuminen sai kuitenkin vielä hetken odottaa, sillä työt ja opiskelut heittivät meidät pian eri paikkakunnille.

Katin perhe muutti Jämijärveltä Poriin. Maaseudun pikkukoulussa oli 35 oppilasta, uudessa Porin Lyseossa yhdellä luokalla melkein saman verran.

– Pikkukoulussa kaikki halusivat olla kaverina, jättikokoisessa Porin Lyseossa vastassa oli täysin uusi sosiaalinen tilanne. Erilaiset koulut, yhteisöt ja paikkakunnat ovat olleet rikkaus. Uusiin ihmisiin ja ympäristöihin sopeutuminen on kasvattanut rohkeutta ja opettaneet vuorovaikutustaitoja.

Katin ja Tommyn yhteinen motto on Elä ja uskalla haaveilla.

Kati jatkoi opintoja ja kävi lukion, urheiluopiston ja ammattikorkeakoulun markkinointi-viestintä linjan. Tommy työskenteli ikkuna- ja oviteollisuuden parissa. Kuin vahingossa pariskunnan polut kuitenkin yhtyivät taas, ja sen jälkeen ollaankin tallattu tasatahtia, rinnakkain. Vuonna 1993 Tommy lähti kohti uusia haasteita ja teki kauppaa Venäjälle myytävillä autoilla. Ensimmäiseen yhteiseen kotiin Ulvilaan pari muutti seuraavana vuonna.

Kati opiskeli AMK:n iltalinjalla ja oli päivät ja viikonloput Mäkkärillä töissä. – Sitten pääsin päivälinjalle. Se oli kuin taivas, sain jopa opintotukea, Kati muistaa.

Kati toimi myyntiedustajana Länsi-Suomen alueella lähes 18 vuotta, Tommy Componentan valimolla 14 vuotta. Hän siirtyi Pihla-ikkunaedustajaksi 2010. Kun jakelukanava ulkoistettiin 2015, Pihla ehdotti yrittäjyyttä. – Pitkän pohdinnan jälkeen päätin ryhtyä. Onneksi minulla on hyvä ja luotettava merkki, mitä myydä ja yhteistyökumppanina Suomen paras asennusporukka, mies kehuu.

– Olemme fiilisihmisiä. Joskus kiinnostaa teatteri, toisinaan mennään kuntosalille tai Katikuruun lenkille. Terveydestä tulee pitää huoli, niin fyysisestä kuin psyykkisestäkin.

Kujanpää oli mukana, kun ensimmäisiä puualumiini-ikkunoita kehitettiin ja alettiin valmistaa hänen silloisessa työpaikassaan Karvia Puu Oy:llä. – Kehitys on mennyt oikeaan suuntaan. Itse olen yhden talon puuikkunat rapsutellut puhtaaksi, kitannut ja maalannut, joten tiedän, millainen työ se on. Nykyikkunoiden valtti on huoltovapaus.

Lännen Laatuikkunan asiakaskuntaa ovat niin kotitaloudet, taloyhtiöt kuin yritykset.

– Esimerkiksi Hotelli Raumanlinna on nyt arvokas asiakas, jolle tehdään isoja projekteja. Hanke kuitenkin muistuttaa siitä, ettei pientäkään tilausta sovi ylenkatsoa. Asiakkuus nimittäin lähti yhdestä ovitilauksesta, jonka myyjämme Erko hoiti todella hienosti.

Vaikka elämän tärkeimmässä ”diilissä” Kankaanpäässä tarvittiinkin puhemiestä, Tommylla on taito saada suunsa auki ja kyky kuunnella. Hänelle on ominaista poimia vinkki sieltä, toinen täältä ja rakentaa vuorovaikutukseen perustuvia verkostoja.

– Kaupanteossa kuunteleminen on ensiarvoisen tärkeää. Kun mennään ihmisen pyhimpään, omaan kotiin, tulee olla nöyrällä mielellä liikkeellä. Ei sovi vilkuilla kelloa eikä viritellä mittanauhaa hermostuneena. Pitää antautua aidosti ihmisen elämäntarinaan. Minulle on aivan sama, istunko pirtissä tunnin vai kolme, Tommy avaa.

Ihmisläheisyys on yksi työn rikkauksista.

– Olen tavannut paljon upeita ihmisiä. Vuosien varrella olen saanut hyviä ystäviä, joiden joiden kanssa vaihdetaan kuulumisia aina, kun paikkakunnalle satutaan.

Lännen Laatuikkunalla on siis nyt jo kaksi asennusryhmää.

Keväällä 2016 yrityksen vauhti oli hyvässä nosteessa ja Tommy ei pärjännyt enää yksin.

– Kerroin tilanteen myyjätutulleni Erkolle. Halusin juuri hänenlaisensa miellyttäväkäytöksisen ammattitaitoisen. Pitkän pehmittelyn jälkeen sain kuin sainkin miehen messiin. Lisäksi solmin sopimuksen toisen, noormarkkulaisen asennusryhmän kanssa. Lännen Laatuikkunalla on siis nyt jo kaksi asennusryhmää.

Kati ja Tommy käyvät läpi viikko-ohjelmaa kotikonttorissa.

Alkuvuodesta Tommy kysyi Katilta, lähtisikö tämä mukaan vetämään ja kehittämään yritystä.

– Kävimme monet syvälliset keskustelut ja listasimme plussat ja miinukset. Pidän työstä ja kotikonttorilla on hyvät puolensa: saan olla kotona, kun tyttäret Roosa, 15, ja Moona, 10, tulevat koulusta. Sopivaa vaihtelua tuovat muutamat matkapäivät kuukaudessa, Kati kertoo. Katin ja Tommyn yhteinen ominaisuus, hyvä ja nopea huumorintaju, on tärkeä niin parisuhteessa kuin yhteisen yrityksen hoidossa. Turhanpäiväisiä asioita heillä ei jäädä vatvomaan. – Olemme päättäneet jo alusta asti, että kaikki asiat puhutaan selväksi, mitään ei jätetä hautumaan. Elämän aikana eteen tulee kovia, vaikeitakin asioita. Puhuminen ja yhteinen huumori auttavat pitkälle.

Lännen Laatuikkuna Oy

Teksti: Maiju Junko

Kuvat: Joonas Salli