13.12.2018 klo 10:02
Uutinen

Lappilaisyrittäjä on yrittänyt saada kahta kiinalaistyöntekijää ravintolaansa jo vuoden – Byrokratia jarruttaa ja turhauttaa yrittäjää

Lappilaisen ravintolan yrittäjä haluaisi jo eläkkeelle ja kiinalaiset jatkajat olisivat tiedossa, mutta työlupien hakminen on kestänyt jo vuoden. Toiminta Migrin kanssa turhauttaa, sillä tietoa prosessin etenemisestä ei ole saatavilla.

Ulkomaisen työvoiman palkkaaminen on hankalaa. Tämän on todennut Pertti Forsström, joka on yli vuoden yrittänyt saada kahta kiinalaista työntekijää töihin Rovaniemellä sijaitsevaan Käyrämön Keidas -nimiseen aasialaisravintolaan. Työlupien saamisesta ei vain tahdo tulla mitään. Marraskuun lopussa tuli kuluneeksi vuosi siitä, kun kahden työluvan hakeminen laitettiin vireille. Mitään tietoa niiden saamisesta ei vieläkään ole.

– Tässä tulee toivottomuuden ja turhautumisen tunne. Tunnen itseni idiootiksi, kun yritän selvittää normaalia asiaa oikeusvaltiossa. Nämä ovat elintärkeitä asioita yrittäjälle, Forsström sanoo.

Forsström kertoo tarinaansa Yhdysvalloista, missä hän viettää talvea. Hän on 68-vuotias ja haluaisi siirtyä operatiivisesta toiminnasta sivuun, ja jättää ravintolan pyörittämisen vaimonsa Yu Lanín vastuulle. Kiinasta olisi tulossa kaksi työntekijää ja osakasta. Ravintolan asiakaskunta on voittopuolisesti aasialaista.

Vastuunvaihtoa varten on perustettu jo osakeyhtiökin Panda YZF Oy, mutta toistaiseksi kaikki odottaa maahanmuuttovirasto Migrin päätöstä työluvista. Migri kertoo lupa-asian etenemisestä vain sen, että hakemus on käsittelyssä.

Migrin verkkosivuilla työntekijän oleskeluluvan keskimääräiseksi käsittelyajaksi kerrotaan neljä kuukautta. Yrittäjän oleskelulupahakemus kestää jopa 11–13 kuukautta. Se on pitkä aika kenen tahansa tulevaisuudensuunnitelmissa.

Löysässä hirressä

Forsströmin ja hänen kiinalaisten kumppaniensa prosessi nytkähti eteenpäin viime tammikuussa, kun TE-keskus myönsi luvat uudelle osakeyhtiölle. Näihin kuuluivat muun muassa alkoholiluvat. Tammikuun 24. päivän jälkeen Forsström, hänen vaimonsa ja kaksi kiinalaista työntekijää ovat voineet vain odottaa.

– Emme voi laittaa lupia voimaan, kun emme saa selvyyttä asiaan. Uudet luvat päättäisivät vanhat luvat. Sähkösopimukset, pankkiasiat, varausjärjestelmät, mainonta, kuten maantiekyltit ja aivan kaikkea on jouduttu venyttämään, kun selvyyttä asiaan ei tule. Kaikki roikkuu löysässä hirressä, Forsström sanoo.

Forsströmiä turhauttaa erityisesti se, että keskusteluyhteyttä viranomaisten kanssa ei ole. Mitään tietoa asian etenemisestä ei ole saatavilla.

– Migriin voi soittaa kolme kertaa viikossa yhden tunnin aikana. Sinä aikana on soitettava 30–50 puhelua, ja jos pääsee läpi, saa aina saman vastauksen vaihtelevilla äänenpainoilla: ”hakemus on työn alla. Vailtettavasti emme voi antaa muuta tietoa”. Mitään muuta tietoa ei heru, Forsström kertoo.

Molemmat kiinalaiset on kutsuttu haastatteluun Pekingissä viime kesänä, mutta toinen heistä ei koskaan saanut pyydettyjä lisäkysymyksiä, koska ne olivat joutuneet roskapostiin, mikä on Forsströmin mukaan hyvin yleistä Kiinassa. Forsström valittelee sitä, että kukaan ei varmistanut kysymysten perillemenoa, vaan parissa viikossa hakemukseen tuli hylkäävä päätös.

– Se sitten toimi nopeasti. Vaihtoehtona oli joko uudelleen uusi hakemus kaikkine käsittelyineen tai valitus hallinto-oikeuteen. Valitsimme valituksen hallinto-oikeuteen, jossa asia on edelleen käsiteltävänä eikä meillä ole tietoa sen käsittelyajasta, Forsström kertoo.

Yhteinen toive

Forsströmin tapaukseen ovat yrittäneet vaikuttaa viime keväänä myös Rovaniemen kaupunki sekä Rovaniemen Kehitys Oy, jonka jälkeen hakemuksen käsittelyä on Forsströmin mukaan luvattu kiirehtiä – tuloksetta.

Syyskuussa ministeri Kai Mykkänen vieraili Rovaniemellä, ja Forsström sai tilaisuuden puhutella häntä julkisesti. Forsström kertoi hänelle pitkästä käsittelyajasta ja siihen liittyvistä ongelmista.

– Mykkänen kuunteli ja kertoi, että tulevaisuudessa käsittelyajat tulevat lyhenemään todella paljon, aivan muutamaan viikkoon, mutta saa nähdä, miten siinä käy, Forsström sanoo.

Samaa toivovat useat muutkin työnantajat, toimialajärjestöt, ekonomistit ja useat eturyhmät. Myös Suomen Yrittäjien tavoite on jo pitkään ollut se, että työvoiman saatavuusharkinnasta luovutaan. Sopivan työvoiman löytämisen hankaluus voi olla kasvun este tai lopettaa toimivia yrityksiä, kun tekijöitä ei löydy. Lapissa kausityöntekijöiden pulasta on kirjoitettu jo vuosia.

– Ei varmaan tarvitse painottaa, kuinka vaikeata tämä on ollut ymmärtää myös kiinalaisille osapuolille. He ovat olleet vetäytymässä jo useasti, mutta toistaiseksi olemme saaneet asioita hoidettua yhteisymmärryksessä ja etenemme suunnitellusti, mikäli saamme myönteisen päätöksen pikaisesti toisen hakijan kohdalta, Forsström sanoo.

Kiinalaisten vetäytyminen tai työlupien hylkääminen olisi valitettavaa, sillä se päättäisi Rovaniemeltä toimivan liiketoiminnan ja veisi työpaikkoja.
Forsström haluaa painottaa, että hänen tarkoituksensa ei ole ollut vaikuttaa viranomaisten päätöksen sisältöön, joskin myönteinen päätös on tietenkin toiveissa.

– Kunhan saataisiin päätös. Meidän eväämme alkavat olla lopussa, eikä oma terveyskään ole paras mahdollinen, Forsström sanoo.