Maidontuottajat tiukassa paikassa
Maidontuottajat etsivät uutta ostajaa maidolle, kun Fazer siirtää valmistusta kaurapohjaisiin tuotteisiin. Kuva: Getty Images
24.1.2023 klo 08:21
Uutinen

”Lehmien kanssa on vaikea käydä yt-neuvotteluja” – Kun Fazer ilmoitti lopettavansa maidon ostamisen, Pekka Kankfelt pani töpinäksi

Kouvolassa toimiva maitotilallinen arvioi, että Fazer-sopimuksen päättyminen tarkoittaa hänen yritykselleen kymmenien tuhansien eurojen menetystä.

Elintarvikekonserni Fazer ilmoitti tammikuun alussa harkitsevansa meijeriliiketoiminnan lakkauttamista Korian tehtaallaan Kouvolassa.

Yhtiö kaavailee valmistavansa jatkossa vain kaurapohjaisia tuotteita. Meijeriliiketoiminta loppuisi ensi elokuussa.

– Saimme tiedon kaksi tuntia ennen kuin muut, joille asia kerrottiin mediatiedotteessa, kouvolalainen maidontuottaja Pekka Kankfelt kertoo.

Parikymmentä maidontuottajaa kuunteli Fazerin uutisia Teamsin välityksellä äimistyneinä.

– Pommihan se oli kaikille. 

Hieman myöhemmin tuottajille kävi selväksi, että ettei edes Fazerissa tiedetty kunnolla asiasta, sen verran nopeasta muutoksesta oli kyse. Tuottajille Teams-keskustelu konkretisoi kaiken oleellisen eli sen, että maidolle on löydettävä pikaisesti uusi ostaja.

– Aina kun toimitaan osakeyhtiön kanssa, muutoksia voi tulla. Riski oli siinä mielessä tiedostettu, Kankfelt kertoo.

Hän käynnisti pikaisesti neuvottelut maidon toimituksista. Vaihtoehdot olivat vähissä, jos Valio ei pysty ostamaan nykyistä enempää. Tuottajien rivit pysyivät kasassa, sillä uusia ostajia etsitään yhteisvoimin kaikille, ei vain osalle tuottajista.

”Kiinnostusta maitoon on”

Fazerin Kouvolan meijeriliiketoiminnan lopettaminen tarkoittaa noin 20 miljoonan maitolitran siirtymistä jonnekin muualle. Käytännössä paras vaihtoehto olisi Arla, jos Valio ei pysty kasvattamaan ostomääriä. Taustalla on pari vuotta sitten asetettu kiintiö omistajilleen eli tuottajaosuuskunnille, jotka ovat jakaneet kiintiöt omille tuottajilleen. Kiintiöiden takia yhdelläkään osuuskunnilla ei ole mahdollisuuksia ylimääräiselle maidon vastaanottamiselle.

– Kiintiöitä pitäisi vapauttaa, mutta se ei tapahdu kovin nopeasti, Kankfelt sanoo. Hänen mukaansa neuvottelut ovat kantaneet hedelmää.

– Näyttäisi siltä, että kiinnostusta maitoon on edelleen. Arlan lisäksi on muitakin kiinnostuneita. Ongelmana on, että tällainen maitomäärä on pienille meijereille niin suuri, ettei sitä pystytä myymään samaan osoitteeseen.

”Meillä on varsin huono neuvotteluasema”

Kankfelt on johtanut 90-luvulta lähtien 300 vuotta vanhaa sukutilaa, jolla on noin 240 lypsettävää tuotantoeläintä. Tilalla tuotettu maito on saatava kaupaksi. Vaihtoehtoja ei juuri ole, sillä tilan kokoa ei pysty pienentämään.

– Jos toimisimme kuukauden niin, että emme saisi maitoa toimitettua, se tietäisi konkurssia. Lehmien kanssa on vaikea käydä yt-neuvotteluja. Ne on pakko ruokkia ja lypsää joka päivä. Siksi en näe mahdollisena sellaista skenaariota, että emme saisi kaikkea tuotettua maitoa myytyä. Siinä mielessä meillä on varsin huono neuvotteluasema, koska lehmien määrää ei pysty säätelemään kysynnän mukaan.

Vuositasolla Kankfeltin tilalla tuotetun maidon litramäärä vaihtelee korkeintaan viitisen prosenttia. Karjan vähentäminen on hänen mukaansa vaikea tehtävä etenkin niillä tiloilla, jotka ovat tehneet lähiaikoina investointeja ja ottaneet lainaa.

Myydyn maidon hinta laskee

Riippumatta siitä, mikä tai mitkä meijerit jatkossa ostavat Fazerille aikaisemmin toimitetun maidon, tuottajien maidosta saama hinta laskee.

– Tulemme ilman muuta saamaan vähemmän, Kankfelt vahvistaa.

Tuottajat onnistuivat aikanaan neuvottelemaan hyvän hinnan maidosta Kaslinkin kanssa. Kankfeltin mukaan Kaslinkin omistaja osti tuottajat itselleen rahalla. Nyt tuottajahinta on vaarassa laskea useammalla sentillä. Se tarkoittaa isoa rahamäärää, kun puhutaan sadoista tuhansista tai enimmillään jopa miljoonista litroista tuottajaa kohden.

– Yhdenkin sentin lasku tarkoittaa yli 20 000 euron tulon menestystä vuodessa, Kankfelt sanoo. Tuottajat ovat viimeksi tänään keskustelleet hinnasta uusien ostajien kanssa. Kankfeltin mukaan hänen tilansa kohdalla laskutus pienenee kymmenillä tuhansilla euroilla. Se luo lisää paineita tilan taloudenpitoon.

– Kustannuspaine on ollut niin kova, että tekisimme tappiota joka tapauksessa. Jatkossa teemme tappiota vielä enemmän.

”Konkurssien kautta tippuu kaiken kokoisia tiloja”

Vaikka maidon tuottajahinnat ovat nousseet viime vuosina, vielä enemmän kasvaneet kustannukset ovat vieneet monen tilan tappiolle. Kankfeltin tilalla sähköenergian kustannus on noussut 50 000 eurolla. Investoinnit ovat kallistuneet nousseiden korkojen takia.

– Sähkön hinta todennäköisesti halpenee, mutta öljytuotteiden kuten muovien kohdalla tilanne ei ole yhtä hyvä. Lannoitteiden hinnatkin ovat edelleen korkealla.

Kankfeltin mukaan jokaisen suomalaisen kannattaa olla huolissaan kotimaisesta maidontuotannosta.

– Konkurssien kautta tippuu pois kaiken kokoisia tiloja. Sitten on niitä, jotka pystyvät lopettamaan vapaaehtoisesti. Moni pohtii lopettamista.

Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen on seurannut tuottajien yleistä tilannetta huolestuneena.

– Kyse on vakavasta asiasta paitsi tuottajien, myös suomalaisen ruuantuotannon kannalta. Vaakalaudalla on myös huoltovarmuus.

Pentikäinen muistuttaa, että maatilat ovat usein oman alueensa ankkuriyrityksiä, jotka työllistävät muita alueen yrityksiä esimerkiksi tehtyjen investointien kautta.

– Tilojen määrän vähentymisellä on vaikutuksia maaseudun ja maakuntien elinvoimaan. Markkinan toimivuuteen olisi nyt kiinnitettävä erityistä huomiota.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Pauli Reinikainen