Ensimmäiset mansikat myyntiin
Sami ja Taru Syrjälä viljelevät mansikkaa Lopella. Kuva: Pauli Reinikainen

Loppilainen mansikanviljelijä odottaa juhannusaattona asiakasryntäystä: ”Voi olla, että myydään loppuun saman tien”

Ensimmäiset avomaan marjat eivät riitä pitkälle. 

Lopella toimivan Syrjälän marjatilan yrittäjä Taru Syrjälä tutkailee mansikkasadon ensimmäisiä tuotoksia. Marjat näyttävät hyvälaatuisilta.

Syrjälä on tottunut siihen, että heidän alueellaan mansikkasato pääsee käyntiin muuta Suomea hitaammassa tahdissa.

– Täällä Lopen Topenolla tullaan aina muita perässä. Joka vuosi sama juttu. Sijainti varmaankin vaikuttaa. Monesti on niin, että kun muualla rummutetaan mansikan pääsatokauden alkamista, meillä päästään vasta poimimaan ensimmäisiä.

Syrjälän pariskunnan marjatila avaa myynnin huomenna perjantaina. Myyntiin tulee marjaa rajallinen määrä puolen kilon rasioissa. Yhteensä myyntiin saadaan vain joitakin kymmeniä kiloja marjaa.

Yrittäjä odottaa jonoja.

– Voi olla, että marjat myydään loppuun saman tien. Lopella on paljon mökkiläisiä, kesällä kunnan väkiluku kolminkertaistuu. Toisaalta moni haluaa vain maistelumarjaa juhannukseksi. Vielä tässä vaiheessa ei osteta isoja määriä, Syrjälä uskoo.

Lisää marjaa saadaan myyntiin ensi viikolla, kun marjojen kypsyminen pääsee kunnolla vauhtiin.

Hinta viime vuoden tasolla

Syrjälän tilalla ensimmäiset mansikat puolen kilon rasioissa maksavat seitsemän euroa. Hinta oli sama viime vuonnakin.

Tämän kesän sadosta odotetaan selvästi viime vuotista parempaa. Uutisoimme Syrjälän tilan huonosta tilanteesta viime kesänä.

– Silloin ei ollut oikein tarjota mitään, kun marjaa ei ollut. Ainakin vielä tällä hetkellä sato näyttää hyvältä. Voisi sanoa, että nyt luvassa on normaalimpi sato.

Tilalla viljellään avomaan mansikkaa viiden hehtaarin alalla. Niin sanottua tunnelimarjaa tulee lisäksi vajaan hehtaarin maa-alalta.

“Pyrimme jatkossa välttämään kemiallisten aineiden käyttöä. Otsoniveden pitäisi parantaa marjojen laatua.”

Taru Syrjälä

Hyviä kokemuksia otsonivedestä

Tänä kesänä mansikan laatua seurataan Syrjälän tilalla erityisellä mielenkiinnolla, sillä viljelijät ovat siirtyneet kasvinsuojelussa otsoniveden käyttöön. Kyseessä on ekologisempi tapa torjua hometta ja ötököitä.

– Pyrimme jatkossa välttämään kemiallisten aineiden käyttöä. Otsoniveden pitäisi parantaa marjojen laatua, Taru Syrjälä kertoo.

Generaattorin avulla otsonoitu vesi ruiskutetaan marjoille isoina pisaroina päivittäin. Vesi desinfioi kasvuston muun muassa homeesta.

– Jos home ehtii kasvin sisälle, mikään ei enää tehoa. Siksi otsonivesi on saatava kasvin pinnalle isoina pisaroina. Mitä pienempiä pisarat ovat, sitä nopeammin vesi haihtuu ilmaan, jolloin siitä ei ole hyötyä.

Otsonin haihtuessa jäljelle jää pelkkä vesi, mikä tekee menetelmästä ekologisen.

– Investointina tämä ei ole kallis, mutta haastetta tulee siitä, että kastelu on tehtävä päivittäin.

Syrjälän tilalla käytetään kemiallisia aineita enää vain silloin, jos se on välttämätöntä sadon turvaamiseksi.

– Aika monta ainetta olemme jättäneet pois. Emme käytä erillisiä aineita homeen tai punkkien torjumiseen.

Pellossa eläviin ripsiäisiin otsonivesi ei tehoa. Sen torjumiseen tilalla käytetään biologista valmistetta, joka soveltuu käytettäväksi myös luomuviljelyssä.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Pauli Reinikainen