Luckie Bao varttui vanhempiensa ravintolassa. Nyt hän johtaa Luckiefun's Sushibuffet -ravintolaketjua. (Kuva: Iiro Rautiainen)

Luckie Bao pitää joukkonsa puolta kuin suosikkisarjansa merirosvokapteeni – Näin hänen sushi-buffettinsa valloittivat koko Suomen

Luckiefun’s Sushibuffetin toimitusjohtaja Luckie Bao tukee franchising-yrittäjiään kaikessa. – Jos ei pidä heitä tiimiläisenä, hekään eivät pidä sinua sellaisena, hän sanoo.

Jos joku on kasvanut yrittäjyyteen, se on Luckie Bao. Vuonna 1996 hänen vanhempansa perustivat kiinalaisen ravintolan Hong Fun Helsingin Sörnäisiin. Sitä Baon äiti pyöritti 19 vuotta. Bao käytännössä varttui ravintolassa.

– Asiakkaat muistelevat, että teimme siellä siskon kanssa läksyjä keittiön lähellä olevassa pöydässä, hän kertoo.

Teininä Baoa ei otettu töihin McDonaldsiin. Nyt hän näkee, että se oli onni, sillä siten hän saattoi auttaa enemmän perheravintolassa ja saada kokemusta.

Hong Fu -ravintolan sukupolvenvaihdos tehtiin 2014, kun Bao oli 23. Hänestä tuli yrityksen toimitusjohtaja, ravintolasta Luckiefun’s Restaurant.

Nyt Baon ravintolaketju Luckiefun’s Sushibuffet on valloittanut koko Suomen. Hän laskeskelee, että Suomessa toimii 45 eri konseptiravintolaa Helsingistä Rovaniemelle asti.

– Meillä tämä toimii franchising-periaatteella, eli meidän pitää löytää sopiva yrittäjä eri pisteisiin. Vaikka kaupunki olisi kuinka hyvä, se ei vielä riitä, Bao sanoo.

Buffetin uranuurtajat

Baon vanhemmat olivat ensimmäisiä, jotka toivat kiinalaisen ruoan buffetin Suomeen. Heidän aikanaan toiminta oli vielä pienimuotoista, mutta Bao halusi hommaan volyymia. Toimitusjohtajaksi ryhtyessään hän laajensi ravintolan sushipuolta. Bao osui oikeaan aikaan, sillä suomalaisten sushibuffetien voittokulku alkoi noihin aikoihin.

Bao muistaa halunneensa hartaasti perustaa ravintolan kauppakeskukseen juuri suuremman volyymin takia. Sitä tarvittiin buffet-toiminnassa.

– Oltiin kymmeniin eri kauppakeskuksiin yhteydessä. En halua enää kaivaa niitä sähköposteja, joita nuorempi minä on lähettänyt. Ne eivät varmaan herättäneet kiinnostusta, Bao nauraa.

Konsepti kuitenkin menestyi, ja sen myötä paikkoja alkoi irrota kauppakeskuksistakin.

Merirosvokapteenin opeilla

Bao korostaa, että hän ja kaikki hänen franchising-yrittäjänsä ovat tiimi.

–  Olen maahanmuuttajien toista sukupolvea. Ensimmäinen sukupolvi ei ymmärtänyt, että henkilökuntaa hyvin kouluttamalla heistä saa myös hyviä tiimiläisiä. Jos ei pidä heitä tiimiläisenä, hekään eivät pidä sinua sellaisena.

Tämän johtamisfilosofian Bao kertoo oppineensa japanilaisesta anime-tv-sarjasta nimeltä One Piece.

– Siinä on merirosvokapteeni, joka pitää huolta jokaisesta tiimin jäsenestä. He kehittyvät ja voimistuvat koko ajan. Olen katsonut sitä nyt 20 vuotta, Bao hymyilee.

– Kun vanhemmat erosivat, ei minulla ollut enää faijaa, joka olisi kertonut, miten asiat tehdään. Ammensin sarjasta vaikutteita.

Apua rahoitusyhtiöltä

Bao onkin pitänyt huolta franchising-yrittäjistään. Hän on auttanut heidät alkuun ja lainannut rahaa. Monilla kiinalaistaustaisilla yrittäjillä on, yllättäen, sattunut olemaan suuret säästöt, joilla päästä alkuun.

– Työntekijät pyysivät aikoinaan minua auttamaan heitä rahan siirrossa Kiinaan vanhemmilleen. Samalla tietenkin näin, paljonko heillä oli rahaa tilillään. Ennätys oli 70 000 euroa.

– Kysyin, miten sulla on näin paljon rahaa, ja vastaus oli, että olen säästänyt kauan, palkat kymmenien vuosien ajalta.

Iso apu ravintolapisteiden perustamisessa on tullut myös valtion rahoitusyhtiö Finnverasta. Bao sanoo, että lähes jokainen piste on rakennettu pankin ja Finnveran kanssa. Yhtiö tarjoaa lainoja, takauksia ja vientitakuita.

Parisuhdeterapeuttina

Bao kertoo, että montaa aloittelevaa franchising-yrittäjää huolestuttaa, oppiiko puhumaan suomea.

– Jos on tarpeeksi tahtotilaa, kaikki onnistuu. Sitten he alkavatkin liimailla post it -lappuja ympäri ravintolaa, suomalaisia ja kiinalaisia sanoja.

Moni on oppinut suomen töissään. Bao on rohkaissut tiimiläisiään kertomalla äidistään, joka oppi puhumaan sujuvaa suomea ravintolassaan. Kannustukseksi hän saattaa mainita myös tuttuja kollegoja, jotka hekin ovat oppineet. Muutakin henkistä tukea saatetaan tarvita.

– Tässä on pari-kolme kertaa joutunut toimimaan myös parisuhdeterapeuttina. Kun riita saadaan sovittua, voidaan keskittyä yritykseen. Muuten kaikki energia menee riitelyyn.

Suomalaiset lämpenevät hitaasti

Luckiefun’s on laajentanut toimintaansa uusiinkin konsepteihin. Sizzle Station tarjoaa korealais-japanilaista ruokaa, Burger Dojo aasialaisia burgereita ja Qitea kuplateetä. Lisäksi sushibuffet on jakautunut kahteen haaraan, ravintoloihin ja päivittäistavarakauppojen sushibuffeteihin.

Mistä Bao saa ideat uusiin ruokiin?

– Kato mun pötsiä, mä rakastan syömistä! Rakastan kokeilla erilaisia ruokia ja mietin, mikä voisi toimia Suomessakin.

Suomalaiset lämpiävät hitaasti uusille makuelämyksille. Esimerkiksi Sizzle Station saatiin toimimaan puolessatoista vuodessa siten, että Baon vaimo teki siellä ympäripyöreitä päiviä. Nyt pisteitä on kaksi, toinen kauppakeskus Sellossa, toinen Triplassa.

– Hän sai sen toimimaan. Se vaati sinnikkyyttä. Vaimokin on minulle todella suuri esikuva, hän ei luovuta. Aina kun joku yrittäjä haluaa luovuttaa, sanon, että hei, ei sitä saa toimimaan parissa kuukaudessa, sitä pitää tehdä pitkäjänteisesti, niin kuin vaimoni teki.

Vielä mennään ylöskin

Nykyhetkestä Bao ajattelee, että pitää vain sinnitellä. Ketään ei saa päästää konkurssiin, pitää yrittää selviytyä.

– Raaka-aineiden hinta kasvaa, talous menee alas. Seuraava vuosi ainakin menee näin. Uusia paikkoja on avattu, muttei ole sellaista tavoitetta kuin ennen, että niitä pitäisi avata mahdollisimman paljon, ja että liikevaihdon pitäisi tuplautua joka vuosi.

Bao uskoo, että nyt ollaan pohjalla. Hän sanoo historiankin osoittavan, että alhaalta on kuitenkin aina noustu ylös.

– Tästä pitää selviytyä, jotta ollaan mukana, kun talous kasvaa.

Hän kertoo, että moni, myös hän itse, on halunnut luovuttaa. Kaverit ovat puhuneet hänet ympäri, ja hän on kannustanut franchising-yrittäjiään.

– Jos nyt luovuttaa, ei ole enää mitään. Kaikki työ, mitä on tehnyt ennen tätä hetkeä, valuu viemäristä alas. Sen sijaan, jos sinnittelee, ei ehkä tee tulosta, tai tekee hyvin vähän, mutta on mukana sitten, kun alkaa ylämäki.

Aiemmin Luckie Baosta kertoi Helsingin Uutiset.

Kaisu Puranen