5.4.2017 klo 09:51
Uutinen

Luomisen ainainen tuska

LähiTapiolan ja Yrittäjien järjestämien Yrittäjän Iltakoulu – tapahtumien tarkoituksena on tarjota yrittäjille inspiraatiota, uusia näkökulmia ja verkostoitumismahdollisuuksia. Jokaisessa tapahtumassa julkisuudesta tuttu henkilö kertoo näkemyksiään yrittäjyydestä. Hotelli Presidentin auditorion lavan valtasi 4.4.2017 järjestetyssä iltakoulussa Madventures ja Docventures ohjelmistaan tunnetuksi tullut Riku Rantala.

Pitkiä perinteitä noudattavan Yrittäjän Iltakoulun teemana käsiteltiin luovuutta ja sen johtamista. Luovuus on kovin vaikeasti määriteltävä sana ja se saakin monenlaisia merkityksiä puhujasta riippuen. Illan paneelikeskustelun osallistujat onnistuivat kuitenkin hyvin yhteistuumin määrittelemään, mitä luovuus pitää sisällään.

Keskusteluun osallistuivat Pääkaupunkiseudun Yrittäjien puheenjohtaja ja Suomen Yrittäjien varapuheenjohtaja Carita Orlando, Sarianne Reinikkala Helsingin Yrittäjistä, LähiTapiolan pääkaupunkiseudun toimitusjohtaja Jukka Kinnunen ja Ville Puotila työeläkevakuutusyhtiö Elo:sta. Kaikki olivat yhtä mieltä siitä, että luovuus on ongelmanratkaisukykyä, uteliaisuutta, rohkeutta ja pitääpä se sisällään myös ripauksen hulluutta. Yrittäjäksi ryhtyminen on jo itsessään luovuutta, lähdetäänhän silloin kehittämään jotain uutta aivan tyhjästä.

Luova johtaminen puhuttaa nykyään paljon, mutta mitä se oikeasti tarkoittaa. Keskustelijoiden mielestä työntekijöille täytyy antaa tilaa kehittyä ja tarjota heille mahdollisuus vapaasti tuoda omia ideoitaan esiin. Liiallinen sääntöjen ja byrokratian viidakko tukahduttaa helposti orastavan luovuuden. Suomi on innovaatioiden maa, ja luovuus on kaiken tämän alku ja juuri.

Luovuus löydetään, sitä ei opita

Illan puhuja Riku Rantalan mukaan luovuus kukoistaa, kun mennään paljon puhutulle epämukavuusalueelle. Kehitys ja kasvu tapahtuvat tällä yrittäjyyden äärialueella. Mikään ei synny tyhjästä, tarvitaan verta, hikeä ja kyyneleitä. Koskaan ei saa luovuttaa, alku on aina hankalin.

Rantala löi esityksessään pöytään kolme kovaa I:tä, eli intohimon, intensiteetin ja intuition. Intohimo on tärkeää, sillä sen puuttuminen näkyy. Miksi kukaan haluaisi ostaa tuotetta tai palvelua, johon yrittäjä ei itse usko. Intensiteetti tarkoittaa yksinkertaisuudessaan sitä, että on taottava silloin, kun rauta on kuumaa. Tällöinkin on Rantalan mukaan löydettävä aikaa itselle, liiallisen kiireen keskellä luovuus helposti kuolee. Intuitioon kannattaa luottaa: mikäli jokin tuntuu olevan pielessä, se usein on sitä. Rantala kuitenkin lopuksi lisäsi esitykseensä vielä yhden I:n, ehkäpä sen kaikkein tärkeimmän, itseensä uskomisen.

Riku Rantalan oma polku yrittäjyyden tielle on pitänyt sisällään epävarmuuden tunnetta, pelkoa ja monia unettomia öitä. ”Yritimme kaikin keinoin välttää yrittäjyyden, kun ryhdyimme tekemään Madventuresia 2001 – niin paljon pelkäsimme yrittäjäriskiä, konkurssia ja montaa muuta yrittäjyyteen liittyvää tunnettua kuumotusta.”

Lopulta päätös isännäksi ryhtymisestä rengin sijaan syntyi pakon sanelemana. ”No, aika pian ymmärsimme, että tällaisessa työssä yrittäjyys on ainoa vaihtoehto onnistumiselle.”

Yrittäjyyden tie on kantanut Madventures kaksikon pitkälle, vaikka alku tuntuikin vaikealta. Rantalan mukaan haasteellisinta lähtöviivalla oli saada riskit minimoitua ja toimeentulo järjestettyä.

”Yritys pyöri pitkään kahden miehen hartiavoimilla, mutta viimein oli uskallettava kasvaa. Tämä tarkoitti henkilökunnan ja ammattitoimitusjohtajan palkkaamista ja osakaskannan kasvattamista” kertoo Rantala.

Kova työ tuotti tulosta ja tällä hetkellä Riku Rantalan ja Tuomas ”Tunna” Milonoffin yhdessä omistama Gimmeyawallet Productions Oy on menestyvä yritys.

Kuten moni muukin, nimeää Rantala oman itsensä herrana olemisen yrittäjänä olemisen parhaaksi puoleksi. ”Kyllä se on vapaus! Kukaan meistä ei ole koskaan täysin vapaa, mutta kaikista yrittäjän haasteista huolimatta vapautta ei missään muussa työssä voi saada yhtä paljoa.”

Viime vuonna kaksikon voittama Suomen uhkarohkein yrittäjä – palkinto on Rantalan mukaan yksi yrittäjä uran hienoimmista saavutuksista.

Teksti ja kuva: Tuomo Sinelmaa, viestintäharjoittelija Espoon Yrittäjät