YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

Mikko Järvinen (vas.) ja Raimo Narvila ovat kuuluneet Vanhan Rauman kunnostuksen puuhamiehiin. Kuva: Jani Laine/Kuvakauppa
26.12.2021 klo 14:04
Uutinen

Maailmanperintökohteeseen sulat ja kivetetyt kadut – “Yrittäjillä ja kiinteistön omistajilla on ollut vahva rooli”

Rauman vanhan kaupungin katujen alla toimii nykyään sulatusjärjestelmä, joten kadut eivät ole liukkaita, eikä ostosretkeä tarvitse jättää kesken siksi, että kengät ovat kastuneet.

Tämä juttu on julkaistu aiemmin Yrittäjä-lehdessä marraskuussa 2021.

Vanhan Rauman sulatusjärjestelmän asennus alkoi yhteistyössä kaupungin kanssa jo yli 20 vuotta sitten, jolloin syntyi myös Vanhan Rauman liikekeskusyhdistys.

– Alueen kiinteistöjen omistajat ovat maksaneet puolet sulatusjärjestelmän asennus- ja vuosittaisista käyttökuluista ja kaupunki toisen puolen. Lähtötilanteessa kadut olivat asfaltoidut, mutta kun Vanha Rauma valittiin Unescon maailmanperintökohteeksi vuonna 1991, ne päätettiin päällystää kivetyksellä, yksi puuhamies ja Narvi-Sähkön yrittäjä Raimo Narvila kertoo.

Sulatusjärjestelmä tarkoittaa kiinteistönomistajille helpotusta ja kustannusten säästöjä, kun ei tarvitse huolehtia lumen poistosta jalkakäytäviltä eikä tarvita hiekoitusta.

– Vanhan Rauman liikekeskusyhdistys neuvotteli kustannusten jakamisesta ja ulkoasusta. Alueen yrittäjillä ja kiinteistön omistajilla on ollut vahva rooli, Narvila kertoo.

Seuraava vaihe on Vanhan Rauman talojen nimikylttien entisöinti.

Raimo Narvila

Aluksi paikallislehtien sivuilla käytiin kiivastakin sanaharkkaa verorahojen käyttämisestä katujen lämmittämiseen. Kiinteistön omistajat ovat kuitenkin osallistuneet kustannuksiin merkittävästi. Vuosien mittaan mielipiteet ovat muuttuneet, eikä soraääniä enää juuri kuulu.

Liikekeskusyhdistys on myös hankkinut ja uusinut keskustan jouluvalot. Kaupunki on hoitanut osaltaan valojen ripustuksen ja poistamisen ja osallistunut sähkökuluihin.

Työ on edennyt vaiheittain, katupätkä kerrallaan, Kuninkaankadusta alkaen. Viimeinen vaihe oli kivetys kalatorilta vanhalle hautausmaalle. Työssä on vierähtänyt 15 vuotta.

– Seuraava vaihe on Vanhan Rauman talojen nimikylttien entisöinti. Monet paikalliset tuntevat talot niiden vanhoilla nimillä paremmin kuin katuosoitteiden mukaan. Talkootöinä tapahtuvan uusimisen nokkamiehenä on toiminut Mikko Järvinen, Narvila kertoo.

Elina Hakola