2.9.2021 klo 10:53
Uutinen

Maakuntavaalit: intoa ehdokasasettelussa, mutta löytyykö äänestysaktiivisuutta?

Uudet vaalit pukkaavat päälle, vaikka moni ei ole vielä toipunut kuntavaaleista. Puolueissa ei vaaliväsymystä koeta, vaan katseet on käännetty jo tammikuun aluevaalien ehdokashankintaan.

Äänestysinto mietityttää etukäteen, sillä kunnallisvaaleissa äänestysprosentti (55,1 %) oli alhaisin 70 vuoteen. Pessimistisimmät ovat veikkailleet historian ensimmäisten aluevaalien äänestysprosentin jäävän jopa alle 30 %.

Puolueilta tihkuneiden tietojen mukaan ainakin neljä suurinta puoluetta, eli keskusta, kokoomus, perussuomalaiset ja SDP tavoittelevat täysiä ehdokaslistoja. Kanta-Hämeessä tulevaan valtuustoon valitaan 59 henkilöä, joten tämä tarkoittaa enimmillään 73 ehdokkaan listaa yhdelle puolueelle. Tämä tarkoittaa, että maakunnassa voisi olla kaikkiaan noin 350–400 ehdokasta tavoittelemassa paikkaa hyvinvointialueen päätöksenteossa.

Vertailun vuoksi todettakoon, että kesäkuun kuntavaaleissa Kanta-Hämeessä oli jaossa 355 paikkaa kunnanvaltuustoihin. Näitä tehtäviä tavoitteli yhteensä 1448 ehdokasta. Maakunnassa jokaista valtuustopaikkaa kohden oli siis keskimäärin neljä ehdokasta. Hämeenlinnassa tämä luku oli lähempänä seitsemää.

Vaalikelpoisuuden muutokset ja uusi toimielin kiinnostavat

Puolueista todetaan, että ehdokashankinnan painopiste on kuntavaaleissa ehdolla olleissa ja mahdollisesti valtuustopaikan saaneissa henkilöissä. Toisaalta vaalikelpoisuuden laajentuminen voi tuoda ehdolle myös täysin uusia nimiä.

– Ehdokasasettelun suhteen näyttää hyvältä, jopa innostusta on havaittavissa. Vaalikelpoisuuden laajentuminen ja se, että kyseessä on kokonaan uusi vaikuttamisen foorumi, eli maakunnan laajuinen hyvinvointialue, voi tuoda myös uusia mielenkiintoisia nimiä ehdokaslistoille, Hämeen Kokoomuksen toiminnanjohtaja Mika Airinen sanoo.

Keskustan Etelä-Hämeen piirin toiminnanjohtaja Timo Oravainen jakaa kollegan tunnelmia tulevista vaaleista.

– Ehdokasasettelu on käynnistynyt ja suostumuksia on jo jonkin verran. Aluevaaleissa ehdokkaan tulee tehdä töitä ja tulla tunnetuksi koko maakunnan alueella tullakseen valituksi. Valittava aluevaltuusto edustaa koko maakuntaa, ei pelkästään ehdokkaan kotikuntaa. Sen tehtävänä on huolehtia, että kaikki saavat nämä tärkeät palvelut, Oravainen kiteyttää.

Lue lisää aiheesta:

H2.9. Hämeen Yrityssanomat 2.9., sivut 4-5: Sote sai Hämeessä veturit
14.6. Lopelle yrittäjähenkisin valtuusto