YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

19.3.2018 klo 08:14
Uutinen

Maatilalta pilvinatiiviksi – Pekka Nurmela uskoo kohtaamisten voimaan

Pekka Nurmelan innostus IT-alalle syttyi navetan ruokinta-automaatista ja kyläkoulun ensimmäisistä tietokoneista. Nyt hän auttaa organisaatioita digiaikaan ja mullistaa osana Youpret-tiimiä ihmisten välistä kommunikaatiota.

Pekka Nurmela kasvoi 4-vuotiaasta asti maatilalla. Yrittäjyys tuli tutuksi, mutta vanhempien jalanjäljissä jatkaminen ei tuntunut omalta. Sen sijaan tietokoneet kiinnostivat – yllättäen maatilan arjen kautta.

– Meille tuli ensimmäinen tietokone, ruokinta-automaatti, navettaan kun olin viisivuotias. Osasin näppäillä siitä ulos lehmien ruokintalistojen tulosteet ennen kuin opin lukemaan, Nurmela hymyilee.

Nurmelan onneksi hänen pieni kontiolahtelainen kyläkoulunsa osallistui kansainvälisesti rahoitettuun hankkeeseen, jonka kautta koulu sai Ruotsissa kehitetyt Compis-tietokoneet ja myöhemmin IBM 286 -tietokoneet. ATK-tunnit alkoivat heti ensimmäisellä luokalla.

– Harjoittelimme ohjelmointia LOGO-kielellä. LOGO:lla pystyi ohjelmoimaan robottia, joka oli kilpikonnan muotoinen ja piirsi lattialle levitettyihin papereihin reittejä tussilla. Tämä oli 80-luvun lopulla todella edistyksellistä.

Innostus kasvoi ja ammattikorkeakoulussa kirkastui, että tätä hän halusi tehdä. Tietokoneista tuli luontevasti ammatti. Nyt Nurmela tarjoaa yhtiökumppaninsa kanssa ”pilvinatiiveina” ratkaisuja Positive Production Oy -yrityksessä.

– Opiskelimme tapaa, jolla Google tuottaa omat palvelunsa ja aloitimme jo vuonna 2008 tekemään projekteja Google Cloud -pilvialustalle.

Yritys kehittää asiakkaidensa toimintaa räätälöityjen Internet- ja mobiilipalvelujen avulla. Asiakas voi olla oman toimialansa uudistaja, startup tai organisaatio, jolla on ainutlaatuinen toimintatapa.

Kohtaamisia ja kommunikaatiota

Perheyritystaustan takia askel yrittäjyyteen ei ollut Nurmelalle hyppy tuntemattomaan. Lisäksi yritystoimintaa harjoiteltiin ennen nykyisen yrityksen perustamista vaimon tekstiili- ja ompelualan yrityksessä.

Pekka on oppinut yrittäjäuran varrella paljon verkostoitumisesta. Ihmisten kohtaaminen onkin hänelle lähellä sydäntä ja siinä hän haluaa kehittyä jatkuvasti esimerkiksi johtajuuden ja tiimityön näkökulmasta.

Kohtaamisesta alkoi myös viimeisin menestystarina. Yrittäjätapahtumassa tiet ristesivät vuoden 2016 pakolaismiehen Ali Girayn kanssa. Viime vuosina uutisotsikoissa on puhututtanut turvapaikanhakijoiden tilanne ja kasvava monikulttuurisuus. Giray ja Positive Productionin tiimi näkivät tilanteessa selkeän tarpeen ja yhteistyössä syntyi pikatulkkauspalvelu Youpret.

Yrityksen tavoite on mullistaa ihmisten välistä kommunikaatiota. Nurmelan yritys toteutti sovelluksen teknologian ja ovat Youpretissa osakkaina. Nyt yrityksillä, julkisilla toimijoilla ja yksityishenkilöillä on käytössään tulkki aikaa varaamatta kännykässään.

– Haluamme auttaa koululaisten suomea taitamattomia vanhempia ymmärtämään opettajia, pelastuslaitosta palvelemaan paremmin hädässä olevia ja esimerkiksi koruliikkeen omistajaa tekemään enemmän kauppaa kiinalaisten turistien kanssa, Nurmela listaa.

Kohtaamisten kautta Nurmela päätyi myös Helsingin Yrittäjien nuorten yrittäjien HYNY:n toimintaan ja kahdeksi vuodeksi verkoston puheenjohtajaksi. Viimeisimpänä hän on jännittänyt Youpret-tiimin kanssa Leijonan luolan sijoittajien kohtaamista tv-formaatissa. Kohtaamisiin ja kokeiluihin hän aikoo suhtautua ennakkoluulottomasti jatkossakin – digitalisaatiossa kuka tahansa voi luoda seuraavan menestystarinan.

Pekka Nurmelan 5 vinkkiä digiloikan tekemiseen

1. Digitalisaation ydin on asiakaskeskeisyys: ”Rakasta asiakastasi, investoi aikaa ja rahaa, että hänen asiakaskokemuksensa olisi hyvä.”

2. Kokeile yrityksesi asiakaspolku: ”Kokeile itse. Anna teini-ikäisen ja eläkeläisen lähipiiristäsi kokeilla ja katso miten sujuu. Tarkkaile kokevatko he turhautumista tai neuvottomuutta.”

3. Jaksa taistella: ”Kannusta laskuttajia siirtymään verkkolaskuihin sanomalla suoraan ”Emme maksa paperilaskuja.””

4. Pilvipalvelut käyttöön: ”Kokeile ja etsi sinulle toimivat palvelut, SaaS-palveluiden, eli pilvipalveluiden, kuukausimaksut on jokaiselle yrittäjälle halpa hinta säästyneestä ajasta.”

5. Voitko erottua? ”Jos sinulla olisi sovellus tai digitaalinen palvelukanava asiakkaille, saisitko epäreilun edun kilpailijoihisi verrattuna?”

Pekka Nurmela, Positive Productions Oy

Olen ollut IT-alalla… 14 vuotta.

Vapaa-ajalla… tärkeintä on perhe ja lepo.

Yrittäjyys on minulle… elämäntapa.

Jos en olisi IT-alan yrittäjä, olisin… startup-yrittäjä.

Juttu on julkaistu alun perin valtakunnallisessa ruotsinkielisessä Företagare i Finland -jäsenlehdessä (1/2018). Tutustu lehteen Issuu-palvelussa.

Teksti ja kuvat: Jaana Tihtonen