Maksuhäiriöt ja konkurssit
15.1.2023 klo 18:11
Uutinen

Maksuviiveet kasvussa myös Pohjanmaan yrityksissä

Yritysten maksuviiveet ja konkurssit ovat kääntyneet nousuun, paljastaa tuore maksuviivetutkimus.

Perintäpalveluihin erikoistuneen Intrumin tuoreen maksuviivetutkimuksen perusteella maksuviiveitä oli vuoden 2022 viimeisellä neljänneksellä yli 18 300 yrityksellä. Se vastaa noin viittä prosenttia suomalaisista yrityksistä.

Maksuviiveellisten yritysten osuus kasvoi noin 12 prosentilla vuodentakaiseen ajankohtaan verrattuna. Maksuviiveiden lukumäärä oli korkeimmillaan vuoden 2022 puolivälissä. Intrumin mukaan Pohjanmaalla maksuviiveellisten yritysten lukumäärä kasvoi viime vuodesta 7,1 prosentilla.

Vuoteen 2021 verrattuna maksuviiveellisten yritysten osuus kasvoi tutkimuksen mukaan lähes kaikissa toimiala- ja yrityskokoluokissa, mutta eniten majoitus- ja ravitsemusliiketoiminnassa. Siellä maksuviiveellisten yritysten määrä nousi 11,3 prosentista 13,6 prosenttiin.

Maksuviiveet ennakoivat konkursseja

Intrumin mukaan vuosi 2022 oli yrityksille haastava, sillä inflaatio nosti tuotantokustannuksia ja korkojen nousu vaikutti yritysten rahoituskustannuksiin. Samaan aikaan energian kallistuminen vaikutti negatiivisesti monilla toimialoilla ja osaltaan lisäsi maksuvaikeuksia. Ongelmia aiheuttivat lisäksi Kiinan koronasulut ja niiden mukanaan tuomat häiriöt globaaleissa toimitusketjuissa.

Talouden aktiivisuuden tason palautuminen korona-ajan jälkeen heijastuu Intrumin tutkimuksessa erityisesti majoitus- ja ravitsemisalaan, jossa kärsittiin vielä koronarajoitusten vaikutuksista loppuvuonna 2021. Lisäksi ala on kärsinyt myös venäläisturismin loppumisesta.

Maksuviiveet ennakoivat yritysten vakavampia maksuvaikeuksia eli maksuhäiriöitä ja konkursseja.

– Tutkimuksemme mukaan 84 prosentilla yrityksistä, joille oli rekisteröity maksuhäiriömerkintä viimeisen kuuden kuukauden aikana, löytyi merkintä Intrumin maksuviiverekisteristä jo ennen maksuhäiriömerkintää. Viime vuoden lopulla konkurssiin asetettujen yritysten määrän kasvu on kiihtynyt, joten toimintaympäristön haasteet ja maksuviiveiden määrän merkittävä kasvu näkyy nyt konkurssidatassa, Intrumin myyntijohtaja Juha Iskala kertoo.

”Epävarmuus on yrityksille kuin myrkkyä”

Rannikko-Pohjanmaan yrittäjien toimitusjohtaja Hippi Hovi tuntee tilanteen, yrityskentältä on viime kuukausina kantautunut huolestuttavia viestejä.

– Tilanne on monelle yritykselle vaikea. Ei tietenkään kaikille, monilla menee yhä hyvin, mutta turhan monelle kuitenkin. Tämänhetkinen yleinen epävarmuus on yrityksille kuin myrkkyä.

Epävarmuus on monen tekijän summaan: Ukrainan sotaan, energiakriisiin, inflaatioon, korkojen nousuun ja kuluttajien ennätysmäiseen talouspessimismiin.

– Tämä on yrityksille jo kolmas poikkeusvuosi. Koronavuodet rokottivat etenkin matkailua, ravintoloita ja luovaa alaa. Monen yrityksen puskurit nyt syöty.

Myös yritysten omaehtoiset lopettamiset ovat lisääntyneet, kun moni yrittäjä on lopettanut yritystoimintansa ja siirtynyt palkkatöihin, Hovi kertoo.

Epävarmuus tuo varovaisuutta myös yritysten investointipäätöksiin. Paremmat ajat voivat kuitenkin olla lähempänä kuin arvaammekaan.

– Esimerkiksi Vaasan akkutehdasalueen investointisuunnitelmat ovat hurjat. Jos ja kun ne toteutuvat, ne poikivat paljon työtä paikallisille alihankintayrityksille. Tilanteen kääntävä piristysruiske voi tulla tosi nopeastikin, hän huomauttaa.

Hovia lohduttaa myös se, että ilman isoja investointiuutisiakin tilanne on toistaiseksi kohtuullinen. Vaikka kuluttajien luottamus on laskenut rajusti, on työllisyystilanne yhä hyvä ja monella yrityksellä tilauskanta kunnossa.

Intrum julkaisee neljännesvuosittain yritysten maksuviiveiden kehitystä kuvaavan raportin pohjautuen yhtiön omaan dataan yli 340 000 suomalaisesta yrityksestä. Raportin data on kerätty 1.10. – 31.12.2022.