10.3.2020 klo 09:54
Uutinen

Marinin hallitus aikoo täsmentää yhteishankintojen periaatteita – Yrittäjien toive: Ostojen maksimimäärä tietoon

Yritykset haluavat tietää hankintaan osallistuessaan, paljonko kunta aikoo enimmillään ostaa. Hanselin viime viikkojen hankinnat ovat herättäneet yrittäjien kritiikin, sillä hankintoja ei jaettu.

Asiaa koskevasta hallituksen esityksestä on vasta päättynyt lausuntokierros. Suomen Yrittäjät kannattaa lausunnossaan, että julkinen hankkija on velvoitettava ilmoittamaan ostojensa maksimimäärä, kun se osallistuu puitejärjestelyyn.

– Yritykset pystyisivät varautumaan paremmin tulevaan kysyntään, jos kunnat velvoitetaan ilmoittamaan, paljonko ne aikovat enimmillään ostaa. Samalla yritykset voivat valmistautua toimitusten alueelliseen jakautumiseen, elinkeinopolitiikan asiantuntija Janika Tikkala Suomen Yrittäjistä sanoo.

Nykyinen käytäntö on epäselvä ja kirjava. Tämän vuoksi pääministeri Sanna Marinin hallitus täsmentää lainsäädäntöä.

Puitejärjestelyllä varaudutaan tuleviin hankintoihin

Puitejärjestely on valmiiksi kilpailutettu sopimuskokonaisuus, joka tehdään toimittajan ja hankkijan välille. Puitejärjestely mahdollistaa varautumisen tuleviin hankintoihin.

– Yrittäjien linja edistää hankintojen jakamista osiin, mikä on erityisen tärkeää pienten toimittajien kannalta. Varsinkin yhteishankinnoissa osiin jakaminen on unohdettu, vaikka laki on asiasta selkeä, toteaa pääkaupunkiseudun alueen hankintaneuvoja Pentti Komssi.

– Ei ole mitään syytä, miksi tulevien ostojen määrää pitäisi ikään kuin salata yrittäjiltä, Komssi lisää.

Yrittäjää helpottaisi tietää, minä kokoinen hankinta on kyseessä

Julkisten hankintojen yleiset sopimusehdot ovat tuntuvat silloin, jos yritys ei pysy sovitussa toimitusvarmuudessa.

– Kun yrittäjällä on riittävä käsitys hankinnan laajuudesta, se poistaa siltä esteitä vastata tarjouspyyntöihin ja yrityksen toimitusvarmuus paranee. Samalla kunnat saavat lisää kipeästi toivomiansa tarjouksia, hankintaneuvoja Komssi sanoo.

Enimmäismäärän arviointi velvoittaisi julkiset hankkijat suunnittelemaan hankintansa nykyistä järkevämmin.

Lausuntokierroksella olleessa esityksessä oli kaksi vaihtoehtoista ehdotusta lakitekstiksi. Ensimmäinen niistä oli Suomen Yrittäjien kannattama linja, jonka mukaan puitejärjestelyn kilpailutusasiakirjoissa on jokaisen hankkijan ilmoitettava ostojen enimmäismäärä.

Lausuntokierroksella lukuisat hankkijat, kuten valtion yhteishankintayksikkö Hansel Oy, katsoivat, että puitejärjestelyyn osallistuvien hankintayksiköiden yhteenlaskettu kokonaisvolyymi olisi aina riittävä, eikä ostajakohtaisia arvioita tarvittaisi.

Hanselin noudatettava kuntien linjauksia

Puitejärjestelyjä tekevän yhteishankintayksikkö Hanselin isot hankintakokonaisuudet ovat olleet viime viikkoina esillä mediassa kuin myös eduskunnan täysistunnossa.

Suomen Yrittäjät on pitkään suhtautunut erittäin varauksella yhteishankintayksiköiden, kuten Hanselin käyttöön.

– Yhteishankintayksikköjä voidaan käyttää esimerkiksi silloin, jos kilpailutus on poikkeuksellisen monimutkaista järjestää itse. Yhteishankintayksiköiden on huomioitava kuntien hankintapolitiikka, tavoitteet ja toteutettava markkinavuoropuheluita, Tikkala toteaa.

Janika Tikkalan mukaan kun hankinta tehdään kaukana, sopimuksen valvonta ja käytäntöön vieminen voivat ontua.

toimitus (at) yrittajat.fi