YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.
Marko Seppälä sai tarpeekseen hyväpalkkaisesta vuorotyöstä ja ryhtyi puusepäksi: ”Työmatka on parikymmentä metriä, ja saan nukkua rauhassa”
Yrittäjän podcast vierailee raumalaisen yksinyrittäjän verstaassa.
Raumalaisen Puusuti Oy:n yksinyrittäjä Marko Seppälä avaa kotitalonsa pihalla sijaitsevan puusepänverstaan oven ja esittelee tiloja. Seppälä on vieraana Yrittäjän podcastin uusimmassa jaksossa.
– Olin vuorotöissä paperitehtaalla parikymmentä vuotta. Se oli aika staattista ja raskasta työtä, jossa ei päässyt paljon käsillä tekemään. Se rupesi käymään voimille, yrittäjä kertoo taustastaan.
Raumalainen opetteli puusepän töitä ensin sivutoimisen yrittäjyyden kautta ja jäi sitten pariksi vuodeksi opintovapaalle. Sen jälkeen hän jatkoi vielä parisen vuotta sivutoimisena yrittäjänä ja jäi sitten pois päivätöistä.
– Koin, että koulusta ja hyvistä harjoittelupaikoista oli valtavasti apua. Paperityön palkat ovat eri luokkaa kuin käsityöläisellä, mutta nyt minulla on aivan erilainen vapaus. Työmatka on parikymmentä metriä ja saan nukkua yöni rauhassa, Seppälä kertoo podcastissa.
Alkuvaiheessa hänellä oli vain yhdeksän neliön työtila ennen kuin tiloja laajennettiin nykyiseen yli sataan neliöön vuonna 2021.
– Kyllä siinäkin tilassa yhdet puiset keittiökalusteetkin syntyivät. Aikamoista opettelua, mutta kova into minulla oli. Markkinointi hoitui puskaradiolla. Kun työn tekee hyvin, asiakas tulee toisenkin kerran, yksinyrittäjä sanoo.
Käytännöllinen on pitkäikäinen
Seppälä aloitti toimintansa toiminimellä, mutta pyörittää nykyisin osakeyhtiötä. Yrittäjä koki, että osakeyhtiö oli uskottavuuden kannalta parempi vaihtoehto. Asiakaskunta on kasvanut sittemmin lupaavasti.
– Verkostoituminen on ollut ratkaisevassa roolissa. Sen avulla olen saanut asiakkaita esimerkiksi sisustussuunnitelijoista. Itse olen verkostoinut vain ottamalla puhelimen käteen. Olen soittanut myös muille satakuntalaisille puusepille ja kysynyt, miten he ovat jonkin asian tehneet. Kyllä he ovat auttaneet, Seppälä kertoo podcastissa.
Mutta millainen on Seppälän mielestä laadukas pöytä?
– Kyllä bulkkitavarastakin voi löytyä hyviä. En tosin ole koskaan käynyt Ikeassa, hän tunnustaa. Seppälällä on omissa valikoimissaankin koottavia tuotteita. Hän ei pidä koottavuutta huonona asiana.
– Sellainen voi olla toimiva, kunhan liitokset tehdään hyvin.

Itsenäisiä puuseppiä on Suomessa yhä vähemmän, eikä tilanne todennäköisesti parane lähivuosina. Seppälä luottaa omiin vahvuuksiinsa.
– Osaan ajatella käytännöllisyyden kautta. Tuotteen pitää olla kaunis ja kestävä, mutta haluan aina, että se on myös käytännöllinen. Sellainen tuote on myös pitkäikäinen.
Asiakkaat kysyvät etenkin tammisia huonekaluja. Tammi on ollut jo pitkään suosittu materiaali. Seppälän puhelin saattaa soida esimerkiksi silloin, kun haluttuun tilaan ei löydy juuri sopivan kokoista pöytää kaupan hyllyltä.
”Minulle on tärkeää opetella uutta koko ajan.”
Marko Seppälä, yksinyrittäjä
”Saan suunnitella ja toteuttaa”
Podcastin äänityshetkellä Seppälä työstää kokonaista massiivipuista keittiötä, jonka tekemiseen uppoaa aikaa kuukauden työtunnit. Tällaisia keittiöitä hankitaan myös vanhempiin omakotitaloihin.
– Keittiö tehdään suoraan tarkkaan mittaan. Mitään heittoa ei saa olla. Peitelistoja ei tule, eikä tarvita viinipullohyllyjä tyhjiin väleihin. Tämän keittiön materiaali on koivuliimalevy, yrittäjä selvittää.
Puhe kääntyy Kiinan halpatuontiin ja taloustilanteeseen, joka ei välttämättä kannusta kuluttajaa valitsemaan kalliimpaa käsityötä.
– Sellaiset asiakkaat eivät välttämättä kyselisi muutenkaan palveluitani. Toisaalta en pysty tekemään itse isoja määriä, minkä vuoksi yritän panostaa yksilöllisyyteen ja mittatilaustyöhön. Suuremmat tuotantomäärät edellyttäisivät yhteistyötä jonkun isomman valmistajan kanssa, raumalaisyrittäjä kertoo. Hän haluaa jatkossakin tehdä tuotteet itse.
– Minulle on tärkeää opetella uutta koko ajan. Puusepän työssä saa aina ratkaista, miten tuotteen jokin yksityiskohta tehdään. Saan suunnitella ja toteuttaa sen.
Kuuntele podcastista, miten Seppälä näkee työnsä arvostuksen ja alan tulevaisuuden. Yrittäjän podcast on kuunneltavissa Suplassa, Spotifyssa ja Apple Podcast -palvelussa.
Vinkkaa meille juttuaihe!
Pauli Reinikainen
pauli.reinikainen@yrittajat.fi