9.2.2023 klo 11:09
Uutinen

Mielen pohjakosketus johdatti Noramaan valmennuksen pariin – ”On maadoittavaa, kun löytää jälleen omat vahvuutensa”  

Valmentaja ja yrittäjä Anna Noramaa löysi omat vahvuutensa ja uuden suunnan työelämässä coachingin myötä. Ennen sitä hänen oli kuitenkin koettava kriisi ja kokonaisvaltainen elämäntapamuutos.

”Kaikki peliin, ei tehdä mitään puoliteholla.” Nämä sanat sopisivat monen yrittäjän suuhun. Kun kyseessä on oma yritys, toimeentulo sekä intohimon kohde, voi yrittäjän olla vaikeaa tunnistaa oman jaksamisen rajoja. Moni herää hyvinvoinnin ja ajanhallinnan haasteisiin vasta, kun ongelmat heijastuvat omaan terveyteen, yrityksen talouteen tai ihmissuhteisiin. Onneksi pohjakosketus voi olla myös uusi mahdollisuus ja paikka muuttaa oman elämän suuntaa.   

Näin kävi myös Bereda coachingin yrittäjä ja valmentaja Anna Noramaalle, jonka tie valmentamisen pariin tapahtui oman elämänmuutoksen ja kriisin kautta.  

– Koronan alkaessa 2020 koin oman mielen pohjakosketuksen. Tunsin, että omat vahvuuteni olivat hukassa, enkä tiennyt mitä haluan tehdä työelämässä. Koin näköalattomuutta, Noramaa kertoo.  

Tuolloin vielä kokopäiväisesti suomalaisen parturiketjun liiketoimintajohtajana toiminut Noramaa pohti tutun terapeutin kanssa mahdollisuutta hakeutua terapian piiriin.   

– Koska terapeutin löytäminen voi nykyisin olla hidasta ja vaikeaa, ehdotettiin minulle, jos kokeilisin coachingia. Päätin luottaa tutun terapeutin ohjeeseen, jonka jälkeen viikon päästä olin jo tapaamassa omaa valmentajaani Maria, jonka kanssa teen edelleen yhteistyötä.  

Noramaan oma valmennusmatka lähti liikkeelle omien vahvuuksien kartoittamisesta.  

– On jo itsessään maadoittavaa, kun löytää jälleen omat vahvuutensa ja saa ne takaisin.   

Omien vahvuuksien lisäksi oli löydettävä jälleen myös suunta työelämässä. Valmennuksen myötä syntyi tavoite omasta valmennusyrityksestä. Viimeiseksi isoksi haasteeksi jäi löytää aikaa tavoitteen toteuttamiseksi.   

– Tästä alkoi oma matkani ajanhallinnan maailmaan. Nyt, kun olin löytänyt oman juttuni ja bisneksen, muodostui ongelmaksi löytää aikaa kokopäiväisen palkkatyön, opintojen ja urheilun rinnalla myös uuden liikeidean kehittämiseen ja toteuttamiseen.  

Valmentajana Noramaa nojaakin teorian ja opintojen kautta tulleen osaamisen lisäksi myös omiin kantapään kautta koettuihin kokemuksiin ja havaintoihin. Yksi tärkeä havainto ajanhallinnasta, jonka Noramaa teki yhdessä oman valmentajansa kanssa, oli että hän on aamuihminen.  

– Ymmärsin, että olen parhaimmillani nimenomaan aamuisin klo 8–9 välillä. Havainnon myötä tein konkreettisen päätöksen aikatauluttaa jokaiseen arkiaamuun aikaa omalle tekemiselle ja oman yritystoiminnan kehittämiseen. Tekemättä siis mitään isompaa uudistusta tai mullistusta omassa elämässäni pystyin tällä ajankäytönharjoitteella saamaan kokonaan uuden palasen mahtumaan omaan viikkoon, Noramaa kuvailee.  

Elämäntapojen muutos edelsi kriisiä  

Tyypillisesti elämässä eteen tulevat kriisit saavat ihmisen pohtimaan omia elämäntapoja ja niiden taustalla olevia arvoja. Noramaalla järjestys oli kuitenkin erilainen, sillä ennen mielen pohjakosketusta hän ehti tekemään isoja elämäntapamuutoksia omissa ruokailuissa ja liikuntatottumuksissa.   

– Löysin kokonaan uudenlaisen elämäntyylin syömisestä, liikkumisesta ja hyvinvoinnista. Sementoidakseni uudet elämäntavat tein myös arvotyöskentelyä itseni kanssa. Lopputuloksena oli itselleni kokonaan uusi arvo siitä, miten haluan tehdä itselleni sellaisia asioita, jotka auttavat minua voimaan hyvin ja jaksamaan.  

Tähän itselle asetettuun arvoon Noramaa palaa aina tarpeen tullen, jos ympärillä olevat asiat kiireestä loma-aikoihin haastavat valittuja elintapoja.  

– On hirveän helppoa palata takaisin, jos voi edelleen sitoutua itselle tärkeisiin arvoihin. Silloin motivaatiota ei tarvitse erikseen houkutella, kun asia on automaattisesti rakennettu sisään omaan järjestelmään, toteaa Noramaa.  

Samaa ohjenuoraa Noramaa harjoittaa myös omissa valmennuksissaan. Usein valmennuksissa lähdetäänkin liikkeelle nimenomaan yrittäjän omien arvojen kartoituksesta.  

– Suomalaisilla yrittäjillä on tyypillisesti melko samanlainen arvopohja, johon kuuluvat yrittelijäisyys, työteliäisyys ja isänmaallisuus. Taustalla vaikuttaa kuitenkin usein myös muita arvoja, jotka vaikuttavat omaan tekemiseen. On järkevää kartoittaa nämä asiat ennen kuin lähdetään muuttamaan asioita omassa arjessa.   

Vaikka Noramaan oma polku valmennuksen pariin ja myöhemmin myös itse valmentajaksi lähti liikkeelle omasta henkilökohtaisesta elämänmuutoksesta ja kriisistä, ei tilannetta voi kuvailla tyypillisimmäksi taustaksi valmennuspolulle.  

– Useimmiten taustalla on yrittäjän oma havainto siitä, miten oma ajankäyttö on retuperällä; eli tehdään liika töitä ja tehottomasti. Moni myös haluaa tukea tilanteessa, jossa kalenteriin pitäisi saada mahtumaan jotakin uutta, mutta aikaa ei tunnu löytyvän.   

Yksinyrittäjäristeilyltä vauhtia muutokseen  

Maaliskuussa 26.3. seilataan jälleen yksinyrittäjäporukalla uutta oppien ja toisiin tutustuen. Yhtenä Yksinyrittäjäristeilyn ohjelmanumeroista tulee olemaan Anna Noramaan puheenvuoro otsikolla ”Ongelmista tavoitteiksi”. Risteilyn aikana jokainen yrittäjä pääsee aloittamaan oman muutossuunnitelman, joka johtaa kohti parempaa ajanhallintaa ja jaksamista.   

– Työskentely yrittäjien kanssa on hienoa, sillä porukassa vallitsee hyvä puhumisen ja tukemisen kulttuuri. Yrittäjät puhuvat hyvin yrittäjää, oli sitten ala mikä tahansa. Ymmärrystä toisen tilanteelle löytyy aina, sanoo Noramaa.   

Inkeri Sundberg