25.7.2022 klo 10:59
Uutinen

Mielipide: Yrittäjillä heräämisen paikka ennen yel-lakimuutosta

Yrittäjien eläkelakia ollaan uudistamassa ensi vuoden alusta. Tavoitteena on parantaa yrittäjien eläke- ja sosiaaliturvaa. Kohonneen eläketurvan yrittäjät kuitenkin maksavat itse korkeampina YEL-maksuina ja tämä on hyvä muistaa yleisessä keskustelussa.

Lakimuutoksen jälkeenkin YEL-työtulon määritelmä on sama kuin nyt: saman ammattitaidon omaavalle henkilölle samasta työmäärästä maksettava palkka. Mikä siis muuttuu?

Lakiin esitetään täsmennystä siihen miten yrittäjän työpanosta vastaava palkka määritellään. Työpanoksen määrä vaikuttaisi edelleen, mutta työtulon lähtökohta olisi jatkossa valtakunnallinen yksityisen sektorin mediaanipalkka, mikä määräytyisi Tilastokeskuksen ammattinimikkeistöstä. Tätä monet yrittäjät eivät purematta niele.

Ammattinimikkeistöön tiivistyy monta kysymystä. Savon Yrittäjien jäsenkyselyssä reilut 400 yrittäjää avasi asiaa esimerkein. Monialayrittäjät pohtivat ilmoittavatko ammattinimikkeekseen työn jota harjoittavat ajallisesti eniten, sen jolla tienaavat eniten vaiko sen, joka yhtiötä perustettaessa on ollut yrittäjän pääasiallinen työ. Jos yrittäjällä on yksikin työntekijä, hänet katsottaneen esimiesasemassa olevaksi ja jälleen valtakunnan mediaani näyttää palkkatasoa, joka ei ole realistinen monellekaan yrittäjälle.

Valtakunnallinen mediaanitulo mahdollistaa myös alueellisen eriarvoisuuden. Itä- ja Pohjois-Suomessa yksityisen sektorin palkkataso on pääkaupunkiseutua alhaisempi johtuen edullisimmista elin- ja asumiskustannuksista. Karrikoiden voi kysyä maksavatko maakuntien yrittäjät ruuhka-Suomen korkeampaa tulotasoa tulevissa eläkemaksuissaan.

Myös muutamien vuosien sisällä eläköityvät yrittäjät ovat lain joko väliinputoajia tai maksumiehiä näkökulmasta riippuen. Heidän maksettavakseen tulee mahdollisesti nykyistä korkeampia eläkemaksuja, ilman että he itse siitä pääsevät eläkkeellä merkittävästi hyötymään. Kuuskymppiselle yrittäjälle harvemmin tulee enää vanhempainvapaita.

Lakiluonnos lähtee valiokuntakierroksille ja siihen voi tulla vielä muutoksia. Yrittäjiä voi kuitenkin kannustaa jo nyt tutustumaan ammattinimikkeensä mediaanipalkkaan ja vertaamaan sitä nykyiseen tasoonsa. Ensi vuoden alusta kannattaa varautua esittämään eläkeyhtiölle selvitystä oman työtulonsa perusteista, mikäli ajatukset eivät käy yhteen eläkeyhtiön määrittämän työtulon kanssa. Yrittäjällä on siis mahdollisuus hakea muutosta jälkikäteen eläkeyhtiön vahvistamaan uuteen työtuloon, mutta ennakointi on parempaa kuin jälkipuinti.

Yrittäjän kannattaa joissain tapauksissa tehdä muutoksia itse jo loppuvuoden aikana. Eläkeyhtiöt tarkistavat työtulot kolmen vuoden sykleillä, joten syksyllä tehdyt muutokset ovat voimassa 2025 saakka. Kolmen vuoden tarkasteluväli antaa yrittäjälle mahdollisuuden tehdä asteittaisia muutoksia uuden lain vaatimalle tasolle.

Monet yrittäjät ovat viimeiset vuodet tasapainoilleet kannattavuuden rajamaastossa ja pahimmissa tapauksissa satoja euroja korkeammat eläkemaksut kuukausittain nopeuttavat yritysten lopettamisia. Tämä ei voi olla poliittisten päättäjien tavoite. Uusi lakimuutos tarvitsee vielä muutoksia sekä joustoja.

Kirjoittaja on Savon Yrittäjien toimitusjohtaja Paula Aikio-Tallgren.
Julkaistu Iisalmen Sanomissa 23.7.2022.