22.11.2021 klo 10:00
Uutinen

Mikä perhe- ja perintöoikeus?

Kaupallinen yhteistyö: Jurinet

Moni yrittäjä ei ajattele tämän merkitystä. Tässä muutama esimerkki, miksi sinun kannattaa ajatella toisin. Tee se ennen kuin lumi on maassa ja sukset jo ristissä.

Avioehtosopimus

Avioliitto päättyy avioeroon tai toisen kuolemaan. Avioliiton päättyessä tehdään ositus, jos puolisoilla ei ole avioehtosopimusta.

Avio-oikeus tarkoittaa, että kummankin omaisuus lasketaan yhteen ja siitä vähennetään velat, jonka jälkeen saadaan selville molempien omaisuuden säästö eli ns. nettovarallisuus. Tämä säästö jaetaan niin, että varakkaampi maksaa toiselle tasinkona niin paljon, että molemmille tulee laskennallisesti yhtä paljon varallisuutta. Tasingon voi maksaa omaisuutena tai rahana. Tasinkona voi antaa myös osakkeita.

Avioehtosopimuksella voit turvata sen, että yhtiösi osakkeet eivät ole avio-oikeuden alaista omaisuutta, vaikka muu omaisuus olisi. Näin vältyt riitelemästä siitä, mikä on yhtiösi arvo. Kokemuksemme mukaan juuri tämä aiheuttaa eniten riitoja.

Edellyttämällä avioehtoa yhtiökumppaneiltasi osakassopimuksessa turvaat, ettei yhtiösi osakkeet siirry yhtiökumppanisi entiselle puolisolle.

Testamentti

Jokainen meistä kuolee joskus. Kuolema on siis aina ajankohtainen asia jokaiselle yrittäjälle.

Haluatko määrätä, miten yhtiösi jatkuvuus turvataan kuolemasi jälkeen? Kuka muu tuntee yhtiösi asiat?

Testamentilla voit määrätä kenelle yhtiösi siirtyy kuolemasi jälkeen. Voit myös määrätä, että yhtiösi osakkeet jäävät testamentin saajan avio-oikeuden ulkopuolelle. Näin voit estää esimerkiksi sen, ettei lastesi puolisot saa yhtiösi osakkeita, jos he aikanaan eroavat.

Edunvalvontavaltuutus

Edunvalvontavaltakirjalla voit nimetä henkilön, jonka haluat hoitamaan asioitasi kun et siihen itse pysty. Edunvalvontavaltuutuksella voit määrätä siitä, miten yhtiösi toimintaa jatketaan ja kuka sen tekee.

Edunvalvontavaltuutuksen puuttuminen voi johtaa siihen, että yhtiösi toiminta vaarantuu. Edunvalvontavaltuutus ei ole mikään eläkeläisten asia. Se on jokaiselle yrittäjälle tärkeä asiakirja, koska tapaturmat, onnettomuudet tai sairaskohtaukset eivät ilmoita itsestään etukäteen.

Osakassopimus

Me tiedämme, että aina kun yhtiössä on osakkaita enemmän kuin yksi, pitää laatia osakassopimus.

Mitä olette sopineet sen varalta, että toinen osakas ei enää olekaan motivoitunut antamaan kokoaikaista työpanostaan yhteiseen yhtiöön? Miten tällainen tilanne ratkaistaan, jos asiasta ei ole etukäteen sovittu mitään? Entä osakkeiden arvo?

Etuosto-oikeus ja vaatimus avioehdosta osakassopimuksessa voivat tarkoittaa esimerkiksi sitä, että sinä voit lunastaa osakkeet, jotka muutoin olisivat siirtymässä yhtiökumppanisi entiselle puolisolle avioerossa. Nämä ja moni muu asia on helppo sopia etukäteen osakassopimuksella.

Helpot ja edulliset ratkaisut

Me laadimme sinulle helposti kaikki asiakirjat.

Paras aika hoitaa nämä asiakirjat kuntoon on silloin kun koet itse sille olevan kaikista vähiten tarvetta. Me tiedämme tämän yrittäjien juristeina, koska neuvotteluja on aina vaikeampaa käydä silloin kun sukset ovat jo ristissä.

Ota yhteyttä juristeihimme, niin katsotaan mitkä asiat juuri sinun kannattaa huomioida!

Jurinet Oy Lakiasiaintoimisto
029 009 2590 | info@jurinet.fi | www.jurinet.fi