12.5.2017 klo 12:17
Uutinen

Ministeri Lindströmin toive: Paikallinen sopiminen ottaa lisää askeleita syksyllä

Työaikojen vapaammasta sopimisesta työpaikoilla tulee ehdotus kesäkuun loppuun mennessä, kertoo työministeri Jari Lindström.

Mahdollisuudet paikalliseen sopimiseen laajenevat ensi syksynä, sanoo työministeri Jari Lindström (ps.).

Lindström sanoo suhtautuvansa työpaikkasopimiseen myönteisesti henkilökohtaisestikin, mutta asian edistäminen on osa hallitusohjelmaa.

– Meidän pitää etsiä toimenpiteitä, jotka edistävät paikallista sopimista, jotta voidaan lisätä kasvua ja työpaikkoja. Se on hallitusohjelmassa.

Lindström puhui Suomen Yrittäjien ja STTK:n yhteisessä paikallisen sopimisen keskustelutilaisuudessa Helsingissä perjantaina.

Hallitus uudistaa työaikalakia kesäkuussa

Työajat ovat Lindströmin mielestä keskeisin paikalliseen sopimiseen kuuluva asia. Niitä hallitus vie eteenpäin kesän mittaan.

– Työryhmä antaa ehdotuksen uudesta työaikalaista kesäkuun loppuun mennessä. Toivon, että tässä otetaan askeleita paikallisen sopimisen lisäämiseksi, Lindström sanoi.

Puheessaan Lindström nosti esille myös yhteistoimintalain uudistamisen.

– Se voi olla aiheellinen, kun lisätään paikallista sopimista. Olisi syytä keskustella siitä, millaista yhteistoimintaa työpaikoilla kaivataan. Mitkä ovat niitä velvollisuuksia, joita voitaisiin lieventää, ja mikä voisi olla sellaista sääntelyä, jota voitaisiin vahvistaa.

Kiky-sopimus edisti työpaikkasopimista hieman

Yrityskenttä odotti vuosi sitten maaliin tulleelta kilpailukykysopimukselta isoa työpaikkasopimisen lisäystä. Suomen Yrittäjien kanta on se, että sopiminen karahti kikyssä kiville.

Lindströmin mukaan sopimisen pääväylä on kuitenkin kiky-sopimus. Lindström kertoo selvityttäneen 26 suurimmalta sopimusalalta sen, miten paikallinen sopiminen kikyssä eteni. Lindströmin mukaan numeroilla on osoitettavissa, että sopiminen on laajentunut muutamilla tapauksilla uusille aloille muun muassa työaikapankin ja kriisilausekkeen osilta.

– Työajanpidennyksestä pystyttiin sopimaan 14 alalla, vaikka ei olisi tarvinnut, Lindström valisti.

– Paikallinen sopiminen eteni tyydyttävästi, mutta toivon, että syksyllä se etenee vielä paremmin.

Julkinen keskustelu leimaa työpaikkasopimista

Lindström ilmaisi huolensa siitä, että työpaikkasopimista leimataan poliittisen oikeiston asiaksi.

– On huolestuttavaa, että julkisuudessa paikallista sopimista pidetään oikeiston juttuna. Se on työnantajan ja työntekijän etu. Sitä ei saa pilata retoriikalla, Lindström sanoi.

Juhani Ojalehto

juhani.ojalehto@yrittajat.fi