15.5.2017 klo 15:30
Uutinen

Ministeri Mykkänen Varsinais-Suomen Yrittäjien vieraana – Yrittäjät: PK-sektori saatava mukaan maakunnan kasvuun

Työvoimapolitiikalla on tuettava pk-sektorin mukaan pääsyä Varsinais-Suomen kasvuun entistä tehokkaammin. Yrittäjät toivoo maakuntaan rohkeita kokeiluja varmistamaan positiivisen rakennemuutoksen tuomat mahdollisuudet uusien työpaikkojen luomiseksi. Yrityksiä on myös aktivoitava kansainvälistymään entistä tehokkaammin.

Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Kai Mykkänen tapasi Varsinais-Suomen Yrittäjien edustajia vierailullaan Turussa maanantaina 15.5. Keskustelussa käytiin läpi muun muassa meri-, metalli- ja teknologiateollisuuden vahvoja kasvunäkymiä maakunnassa. Tapaamisessa puhutti myös yritysten kansainvälistyminen.

Varsinais-Suomen positiivinen rakennemuutos ja kasvu luo toivottua imua myös pk-sektorille. Haasteita tuo työllistymiseen liittyvät epäkohdat.

– Viestimme Mykkäselle oli, että alihankintaverkoston tuki on saatava koko meri-, metalli- ja teknologiateollisuuden kasvun taakse. Ellei vaadittaviin tehokkuuden haasteisiin kyetä vastaamaan, on aito riski, että esimerkiksi meriteollisuudessa kasvun tulokset virtaavat Suomesta ulos ulkomaisten alihankkijoiden ajaessa kilpailukyvyssä ohi, sanoo Turun Yrittäjien puheenjohtaja Jari Rastas.

Yrittäjät painotti Mykkäselle, että työllistyminen on erityisesti rakenteellinen ongelma. Paikallinen sopiminen on edelleen kilpailukyvyn kannalta yksi keskeisin asia.

– Meidän on Suomessa huolehdittava yritysten elinvoimasta. Työajoista ja palkoista on pystyttävä sopimaan paikallisesti. Myös työn vastaanottamiseen ja työvoiman liikkuvuuteen on löydettävä parannuksia. Positiivinen rakennemuutos on iso mahdollisuus, ja Varsinais-Suomessa on nyt erinomainen tilaisuus pilotoida erilaisia toimenpiteitä, jotka voivat toimia esimerkkinä alueellisen kehittämisen saralla koko Suomelle, sanoo Varsinais-Suomen Yrittäjien puheenjohtaja sekä Suomen Yrittäjien hallituksen jäsen Jaakko Heininen.

PK-yritykset aktivoitava mukaan kansainvälisiin verkostoihin

Yrittäjiä puhutti myös suomalaisten yritysten kansainvälistymisvalmius. Yritykset tarvitsevat koulutusta ja tietoutta kansainvälisten verkostojen hyödyntämisestä.

– Verkostot ovat globaaleja ja luovat myös täällä sijaitseville yrityksille kasvua. Pk-yritykset on saatava verkostoitumaan kansainvälisesti entistä paremmin sekä varmistettava, että kansainväliset alihankkijat tulevat myös osaksi suomalaisia verkostoja, sanoo Rastas.