4.7.2022 klo 14:13
Uutinen

Miten valmistautua omistajanvaihdokseen? 10 vinkkiä yrityksen myyjälle

Harkitsetko yrityksestäsi luopumista? Yrityksen myyntiä on hyvä suunnitella ja valmistella huolella. Suomen Yrittäjien omistajanvaihdoshankkeen projektipäällikkö Mika Haavisto antaa täsmävinkkejä yrityksen myynnissä onnistumiseen.

1. Mieti valmiiksi mitä teet yrityksestäsi luopumisen jälkeen

Heti alkuun on hyvä selvittää itselleen, miten aikoo aikansa käyttää yritystoiminnasta luopumisen jälkeen. Löytyykö uusi kiinnostava sisältö elämään panostuksista opiskeluun, harrastuksiin, perheeseen, ystäviin, uuteen liiketoimintaan tai kertyneen osaamisen jakamiseen muille yrittäjille?

2. Lähde liikkeelle ajoissa

Päätös yrityksen myynnistä tai sukupolvenvaihdosta on hyvä tehdä hyvissä ajoin, ainakin noin 2-5 vuotta ennen omistajanvaihdosta. On hyvä selvittää huolellisesti, mitä tarkalleen on myymässä ja millä aikataululla.

3. Hyödynnä asiantuntijoita

Alkuvaiheessa yrittäjän on hyvä pohtia seuraavia kysymyksiä omistajanvaihdokseen liittyen: Mitä osaan itse? Missä asioissa tarvitsen tukea? Asiantuntijoita tulee käyttää sellaisissa asioissa, joita ei itse osaa. Luultavasti apua tarvitaan mahdolliseen myyntikunnostukseen, arvonmäärittelyyn, ostajien ja jatkajien kohtaamiseen, rahoituksen suunnitteluun, osaamisen siirtoon ja viestinnän suunnitteluun.

4. Tee arvonmääritys huolellisesti

Oikea hinta on se, jolla myyjä on valmis myymään ja jonka ostaja ja rahoittaja ovat valmiit maksamaan. Hyvä nyrkkisääntö on, että yrityskauppa on kyettävä maksamaan yrityksen omilla tuotoilla noin 3-5 vuodessa. Arvonmäärityksessä kannattaa käyttää asiantuntijan apua. Muista, että arvo on ostajakohtainen, koska yrityksen tulevaisuuden tuotot määräävät arvon.

5. Siivoa tase

Yrityksen tulee olla kiinnostava kauppakohde. Myyjän on varmistettava, että yrityskauppaan ei pyritä sisällyttämään liiketoimintaan kuulumattomia omaisuuseriä.

6. Huolehdi, että yritys on myyntikunnossa

Hyvässä kunnossa olevan yrityksen liiketoiminta on kannattavaa, asiakkaat tyytyväisiä, henkilöstö motivoitunutta sekä osaavaa ja yrityksen tuotteet ja palvelut kilpailukykyisiä. Toimivan yrityksen asiakashallintajärjestelmät ja taloushallinto ovat ajan tasalla ja dokumentointi on huolellista.

7. Varmista, että paperit ovat kunnossa

Yrityksen tuloslaskelmat ja taseet ja viimeinen veroilmoitus sekä verotuspäätökset olisi hyvä olla helposti saatavilla. Myös yrityksen rahoitukseen liittyvät asiakirjat, toimittajiin ja avainasiakkaisiin liittyvät sopimukset, henkilöstöön liittyvät sopimukset, toimitiloihin, koneisiin ja kalustoihin liittyvät dokumentit sekä muut yritystoimintaan liittyvät paperit tulisi pitää kaiken aikaa saatavilla.

8. Myy avoimesti

Yrityksen myymisessä on hyvä turvautua yritysvälittäjien palveluihin. Mikäli et syystä tai toisesta halua tai voi käyttää näitä palveluja yrityksen myymisessä, myytävästä yrityksestä kannattaa ilmoittaa julkisilla kauppapaikoilla ja muotoilla myynti-ilmoitus ostajaa houkuttelevaksi ja innostavaksi. Ostajia voi etsiä myös itse lähipiiristä, kollegoista, asiakkaista ja muista sidosryhmistä.

9. Pidä yritys hyvässä kunnossa myös myymisen aikana

Kun päätös omistajanvaihdoksesta on tehty, on syytä pysyä liikkeellä unohtamatta investointeja ja yrityksen kehittämistä. Kannattavan ja eteenpäin suuntautuneen yrityksen omistajanvaihdos on helpompaa, kun tulevaisuuden suunta on ostajalla eli jatkajalla selkeästi nähtävissä ja yritys on houkutteleva.

10. Viesti harkitusti ja täsmällisesti sidosryhmille

Pohdi kenelle, miten ja milloin omistajanvaihdoksesta on syytä kertoa. Keskeisiä sidosryhmiä ovat ainakin henkilöstö, asiakkaat, rahoittajat ja yhteistyökumppanit. Viestinnän tulee olla oikea-aikaista ja asioista on kerrottava totuudenmukaisesti.


Mika Haavisto

Kirjoittaja toimii Suomen Yrittäjien omistajavaihdoshankkeen vetäjänä. Hän on työssään kohdannut lukuisan joukon alan toimijoita: yrittäjiä, yrittäjiksi aikovia, alan tutkijoita, henkilöstöä kehittämisyhtiöistä, uusyrityskeskuksista, TE-toimistoista ja yrittäjäjärjestöistä. Hän on tavannut myös rahoittajien edustajia ja markkinaehtoisia alan asiantuntijoita.


Lisää tietoa omistajanvaihdoksista

Tiesitkö: yrittäjäjärjestöllä on oma hanke omistajanvaihdoksille. Uudenmaan omistajanvaihdoshanke tarjoaa mielenkiintoisia koulutuksia ja tiukkaa täsmätietoa yrityskauppojen eri rooleihin ja eri vaiheisiin. Jos olet kiinnostunut myymään tai ostamaan yrityksen, tutustu hankkeen koulutustarjontaan ja webinaaritalleisiin.

Tutustu omistajanvaihdoshankkeen verkkosivuihin > 

Löydä omistajanvaihdoksiin liittyvät koulutukset >

Teksti Mika Haavisto
Kuva Markus Sommers

Juttu on alun perin julkaistu Helsingin Yrittäjien Yritystä Stadiin -lehden numerossa 1/2022. Lue koko lehti tästä.