8.10.2020 klo 15:53
Uutinen

Miten yrittäjä selviää arjesta? Tyytyväisen yrittäjän yritys voi hyvin

– Kukaan ei katso yrittäjän perään, eikä väsynyt yrittäjä jaksa innovoida tai kehittää yritystä, tietokirjailija Katja Rajala toteaa.

Aloittavalle yrittäjälle tai jo yrittäjänä toimivalle on tarjolla paljon apua perustamiseen, liiketoiminnan kehittämiseen, budjetointiin sekä moneen muuhun osa-alueeseen. Siihen, miten yrittäjän arki sujuu, ohjeita on vähemmän.

Tähän tuore tietokirjailija Katja Rajala halusi antaa eväitä kirjassaan Yrittäjän syke – yrittäjänä elämisen taito. Johdannossa Rajala kirjoittaa, että tuore yrittäjä puhkuu intoa yrittäjyyden alkutaipaleella, mutta muu elämä etenee yrittäjyyden rinnalla. Miten jaksaa silloinkin, kun kukaan muu ei enää usko, eikä jaksa? Miten selvitä yksilönä yrittäjyyden haasteista, samalla eläen myös elämän muut roolit?

– Kukaan ei katso yrittäjän perään, eikä väsynyt yrittäjä jaksa innovoida tai kehittää yritystä, Rajala toteaa kirjanjulkistustilaisuudessaan.

– Itsekin oli kaikkivoipaisuuden tunteessa nuorena, mutta miten voitaisiin valmentaa siihen, että huomioitaisiin muukin elämä, eikä kaikki paukut menisi yritykseen. Ajoittain on pysähdyttävä miettimään omia arvoja ja tilanteitaan, Rajala pohtii.

Tärkeä osa yrittäjänä elämisen taitoa onkin itsetuntemuksen kasvattaminen. Kun yrittäjä on tyytyväinen elämäänsä, yrityskin voi paremmin.

Ylä- ja alamäet kuuluvat elämään

Rajala on toiminut yrittäjänä 26 vuotta. Hänen InnoPop-yrityksensä tarjoaa yrityksen ja yrittäjyyden valmennuspalveluita. Rajala on myös yrittäjäjärjestön aktiivi, ja toimii tällä hetkellä Vaasan yrittäjien puheenjohtajana.

Hänen omalle yrittäjäpolulleen on mahtunut ylä- ja alamäkiä. Hän on perustanut, ostanut ja myynyt yrityksiä. Yhden hän on lopettanut vararikon kautta. Samalla yksityiselämässä roolit ovat muuttuneet. Naisen elämässä lasten saaminen tuo väistämättä järjesteltäviä asioita yrittäjän rooliinkin, ja nyt Rajala on yksivuotiaan lapsen mummi.

Kirjassa kokemuksiaan jakavat muun muassa sisustus-, lahjatavara- ja keramiikka-alan yrittäjä Anu Pentik ja livekuvittaja Linda Saukko-Rauta.

– He molemmat toivat esiin puolisoidensa tuen merkityksen, jotta yrityksen kehittäminen on ollut mahdollista, Rajala kertoo.

Eväitä kirkkaaseen ajatukseen

Muita yrittäjiä kertomassa vaiheistaan ovat monessa yrityksessä mukana ollut Hjallis Harkimo, kokki Kape Aihinen ja Nuori Yrittäjyys ry:n kehityspäällikkö Inger Aaltonen.

Rajala halusi kirjaansa yrittäjyyden koko elinkaaren alkutaipaleesta kokeneempaan yrittäjään, jotka tukevat kirjan viestiä ja tuovat eri näkökulmia.

– En halunnut tehdä yrittäjätarinakoostetta, koska niitä on jo tehty.

Kirja toimii työkirjana ja sisältää pohdintatehtäviä, mutta avaa yrittäjyyden maailmaa myös niille, jotka eivät toimi yrittäjinä.

Alkusanat kirjaan on kirjoittanut Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen, joka kiittelee Rajalan oivalluksia yrittäjyyden kokonaisvaltaisuudesta.

– Yrittäjälle tärkeää on suunta. Pitää tietää, mitä tekee ja tahtoo. Kirkas ajatus ja visio ei synny itsestään. Se vaatii työstämistä, ajattelua ja tekemistä. Kirjan lukeminen antaa ajattelun eväitä, Pentikäinen kirjoittaa.

Elina Hakola

elina.hakola(at)yrittajat.fi