10.4.2020 klo 19:39
Uutinen

Monen yrittäjän jaksaminen on koetuksella pääsiäisenä

Yrittäjien jaksaminen on koetuksella. Muutokset liiketoiminnassa ja taloudessa ovat suuria ja rankkoja. Miten työntekijät pärjäävät taloudellisesti lomautusten jälkeen? Miten asiakkaat pärjäävät? Milloin ravintolat voivat olla taas auki? Jätetäänkö yrittäjät pulaan? Kysymykset sinkoilevat, mutta vastauksia on saatavilla harvaan niistä.

Yritys on monelle yrittäjälle kuin oma lapsi ja työyhteisö kuin perhe. Sen yhteisön lomauttaminen tai toiminnan alas ajaminen on yrittäjälle valtava asia.

Tarkkaile varoittavia merkkejäsi.

Mieli ry:n Paula Noresvuo muistuttaa, että jokaisella on oma tapansa reagoida henkiseen kuormitukseen. Jokaisella on omia varoittavia merkkejä siitä, milloin tulisi huoltaa itseään.

Yksi tapa on kehollinen reagointi, kuten sydänoireet, univaikeudet, ruoansulatusvaivat, päänsärky ja lihaskivut.

Voimakkaat tunnereaktiot, kuten ahdistuneisuus, pelko ja avuttomuus voivat naamioitua vihaan, aggressioon tai syyllisten etsimiseen. Tunteiden sääntely muuttuu vaikeaksi ja äärireaktiot, kuten räjähtäminen, itkuherkkyys tai pelko sekoamisesta tulevat esiin. Ilo ja huumori katoaa ja välinpitämättömyys kasvaa.

Käyttäytymisessä näkyy myös keskittymiskyvyttömyys ja suunnitelmallisuuden katoaminen. Toiminta on reagoimista ja tulipalojen sammuttelua, äksyilyä, vetäytymistä ja lamaantumista tai vastavuoroisesti touhuamista ja kovaa kiirettä.

Yksi merkki on myös se, että näkee vain huolia, kauhuskenaarioita, etsii syyllisiä tai syyttää itseään. Näköalattomuus ja jossittelu valtaa mielen.


1. Rauhoita mieltäsi ja huolehdi omasta jaksamisestasi

2. Rajoita infoähkyä. Seuraa luotettavia lähteitä ja päivitä tietosi kerran, pari päivässä.

3. Rentoutuminen, mindfulness, kehon kuuntelu, rauhallinen liikunta

4. Jos ei onnistu, et saa nukuttua ja ahdistaa, hae apua terveydenhuollosta tai mielenterveyspalveluista

5. Tee tilannearvio itse tai tarvittaessa luotettavan tahon kanssa

6. Pitäydy tosiasioissa, älä panikoi.

7. Keskity siihen, mitä itse voit tilanteessa tehdä. Kaikkeen et voi vaikuttaa.

8. Priorisoi oma jaksaminen. Pystyt tekemään viisaampia valintoja ja päätöksiä ja auttamaan muita ainoastaan, kun itse voit hyvin.

9. Puhu omista tuntemuksistasi läheisille, hae ammattiapua ja vertaistukea.

10. Kriisiprosessi vie aikaa. Anna itsellesi lupa siihen. Läpikäymättömät kriisit voivat olla aikapommi ja aktivoitua uuden kriisin tullessa.

11. Peräänantamattoman sisun sijaan on hyvä välillä joustaa ja taipua mieluummin kuin taittua.


Apua varten on etäpalveluita sekä fyysisiä palveluita. Oman kunnan mielenterveyspalvelut kannattaa tarkistaa ensimmäisenä.

Myös alueelliset yrittäjäjärjestöt ovat keränneet neuvontapalveluiden yhteystietoja. Katso Rannikko-Pohjanmaan Yrittäjien koonti täältä.

Mieli ry:n ja Suomen Yrittäjien yhteinen, maksuton, webinaari: Yrittäjän mieli kriisissä

Mieli ry:n Yrittäjäkilta järjestää yrittäjille verkossa toimivan suljetun vertaisryhmän, jossa on mahdollisuus keskustella ja jakaa omia ajatuksia, tunteita ja kokemuksia tässä vaikeassa ajassa. Ilmoittautumisaikaa on jatkettu 14.4. saakka.

MIELI ry:n kriisipalvelut. Resursseja on lisätty ja kriisipuhelimen lisäksi kriisivastaanotoille saa aikoja etäyhteyksin.

Työterveyslaitoksen Yrittäjän arki – Sisua ja työkaluja korona-arkeen

Itsemurhien ehkäisykeskus Helsinki ja Kuopio

Kriisiapu Yrittäjille ja yrittäjien läheisille anonyymisti ja maksutta: Kriisipuhelimen suomenkielinen linja 24/7 päivystää numerossa 09 2525 0111

Kriisipuhelimen ruotsinkielinen linja, Kristelefon, päivystää numerossa 09 2525 0112, ma, ke klo 16.00-20.00 sekä ti, to, pe klo 9.00-13.00

Kriisipuhelin arabiaksi ja englanniksi päivystää numerossa 09 2525 0113. ma, ti klo 11.00-15.00, ke klo 13.00-16.00 ja 17.00-21.00 sekä to 10.00-15.00

Lue myös: Yrityskummit, Pohjanmaan kriisikeskus Valo ja Yrittäjien pappi kuuntelevat

Elina Hakola

elina.hakola (at) yrittajat.fi