YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

Kesäkuun lopussa on Pride-viikko. Kuva: Getty Images
1.6.2022 klo 14:46
Uutinen

Monimuotoinen työyhteisö ja osallistavuus kiinnostaa yrityksiä, mutta työtä on tehtävänä – Osallistuminen Prideen ei voi olla yksittäinen temppu

Kesäkuun lopussa juhlitaan Pride-viikkoa. Monimuotoinen ja inklusiivinen työyhteisö on tärkeää yrityksissä, mutta liian moni piilottelee identiteettiään työpaikoilla.

Kesäkuu alkaa ja se tarkoittaa, että ihmisoikeuksia ja yhdenvertaisuutta esiin nostavaa Pride-tapahtuma alkaa näkyä katukuvassa. Sateenkaariliput muistuttavat seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksista, osallisuudesta ja hyvinvoinnista. Tänä vuonna Pride-viikkoa juhlitaan kesä-heinäkuun vaihteessa 27.6.-3.7.

Viime vuosina on lisääntynyt keskustelu työyhteisöjen moninaisuudesta ja osallistavuudesta. Se on osa paitsi yrityksen sosiaalista vastuullisuutta, myös liiketoiminnan menestystekijä. Tutkimusten mukaan monimuotoisuus ja kaikki huomioiva yrityskulttuuri johtaa parempaan innovaatiokykyyn, tiimien tuloksellisuuteen ja liiketoiminnan tulokseen.

– Yhdenvertaisuuden edistämisestä on onneksi erittäin paljon tietoa saatavilla. Suosittelen esimerkiksi lukemaan World Economic Forumin tutkimuksia ja tietoa asiasta. Suomessakin on useita eri toimijoita, jotka tarjoavat palveluitaan näissä asioissa, tietenkin suosittelen olemaan meihin yhteydessä myös asian tiimoilta, Helsinki Pride -yhteisön puheenjohtaja Panu Mäenpää kertoo.

Työyhteisöjen kulttuureissa on meneillään vahva muutos, ja erityisesti nuoret työntekijät odottavat usein työnantajiltaan arvoja, joissa vastuullisuuskysymykset on otettu huomioon.

Työtä on vielä, sillä Helsinki Pride -yhteisö kertoo verkkosivuillaan, että Suomessa vain 15 prosenttia seksuaali- ja sukupuolivähemmistöön kuuluvista kertoo voivansa olla täysin avoin asiasta työpaikallaan. Heistä 22 prosenttia pyrkii piilottamaan suuntautumisensa tai identiteettinsä kokonaan.

Vaikeneminen kuormittaa psykologisesti, sillä siinä, missä enemmistöön kuuluva voi puhua perheestään ja parisuhteestaan avoimesti, vähemmistöön kuuluva saattaa pelätä menettävänsä verkostoja työelämässä ja vetäytyy sosiaalisista tilanteista työpaikalla.

Työyhteisössä kannattaa satsata avoimeen ja läpinäkyvään keskusteluun, kieleen ja sanastoon, jota käytetään tietojärjestelmissä, lomakkeissa ja ohjeistuksissa.

Suurin haaste on luoda ilmapiiri, jossa kaikki voivat olla omia itsejään ilman, että tarvitsee salailla tai varoa sanomisiaan. Esihenkilöiden ja omistajien viestintä- ja johtamistapa ovat avainasemassa.

Muutos parempaan on käynnissä. Se näkyy Pride-organisaation koulutusten lisääntyneessä kysynnässä.

– Yhteydenottoja onneksi tulee aina vain enemmän ja enemmän, koska ihmiset ovat heränneet siihen, miten tärkeä asia tämä on, myös työnantajalle. Järjestämme vuosittain useita kymmeniä koulutuksia muun muassa yrityskumppaneillemme, Mäenpää kertoo.

Myös Priden kumppanien määrä on kasvanut viimeisen viiden vuoden aikana. Koronakaan ei vaikuttanut kumppanuuksiin.

– Nämä asiat nähdään erittäin tärkeiksi työhyvinvoinnin ja myös työnantajamielikuvan kannalta. Koronapandemiasta huolimatta kumppanimme halusivat edistää asiaa niin julkisuudessa kuin omissa yrityksissään, Mäenpää kertoo.

Pride odottaa aina kumppaneiltaan tekoja jo etukäteen omassa yrityksessään. On erittäin tärkeää, että yhdenvertaisuus- ja tasa-arvotyö on jo aloitettu ja siitä on olemassa selkeä suunnitelma, miten edetään. Kumppanuus Priden kanssa täydentää sitä työtä.

– Haluamme yleensä selvittää yhdenvertaisuus- ja tasa-arvotyön tilan etukäteen sekä keskustella siitä, miten se etenee yrityksessä. Emme missään tapauksessa halua, että Pride on vaan yksi teko tai temppu, vaan että se on luonnollinen osa yrityksen toimintaa, Mäenpää sanoo.

Elina Hakola