9.2.2017 klo 17:19
Uutinen

MT: Yrittäjyys kiinnostaa eniten maalla asuvia nuoria – Tässäkin Suomi päihittää Ruotsin

Houkuttelevimpia aloja nuorille ovat kulttuuri, luonnonvara ja ympäristö. Yrittäjien järjestöpäällikön mielestä nuorten halukkuutta ei saa hukata.

Kaikkein kiinnostuneimpia yrittäjyydestä ovat alle 20-vuotiaat ja maalla asuvat nuoret, kirjoittaa Maaseudun Tulevaisuus.

Perustana väitteelle lehdellä on Perheyritysten liiton tuore kysely.

Yrittäjämyönteisyyden kasvu näkyy lehden mukaan useissa muissakin kyselyissä. Näistä käy ilmi muun muassa se, että nuoret pitävät yrittäjyyttä kiinnostavana vaihtoehtona enemmän kuin vanhemmat.

Nuorten yrittäjähaluja ei saisi hukata

Pohjoismaisesti vertailtuna nuoret suomalaisia nuoria viehättää yrittäjyys enemmän kuin muita pohjoismaisia nuoria. Ero Ruotsiin on suurin: siellä vain 26 prosenttia pitää yrittäjyyttä toivottavana, Suomessa 46 prosenttia.

Tällä hetkellä yrittäjiä on eniten 50–59-vuotiaiden ikäryhmässä ja seuraavaksi eniten nelikymppisissä.

Suomen Yrittäjien järjestöpäällikkö Joonas Mikkilä onkin sitä mieltä, ettei yrittäjä­haluja saisi nyt hukata.

– Yrittäjyyttä pitäisi päästä harjoittelemaan enemmän jo opiskeluaikana, kolmas sektori tulisi ottaa mukaan yrittäjyyskasvatukseen, yrittäjyyttä ja palkkatyötä pitäisi voida yhdistää ja verotusta, rahoitusta ja sääntelyä uudistaa, Mikkilä sanoo Maaseudun Tulevaisuuden haastattelussa.

Myös sosiaali- ja terveys­palveluista on tehty Mikkilän mielestä suurten tuottajien markkina, jossa ei ole tilaa pienille yrittäjille.

”Suosituilla aloilla yrittäjyyden todennäköisyys”

Suomen Yrittäjien kyselyssä vuonna 2015 houkuttelevimmat alat yrittäjyydelle olivat kulttuuri- sekä luonnonvara- ja ympäristöala.

– Tästä ei ole pidemmän ajan seurantaa, mutta tuntumani on, että näillä aloilla on pitänyt jo lähtökohtaisesti ottaa huomioon yrittäjyyden todennäköisyys. Luonnonvara-ala selittynee myös sillä, että moni menee opiskelujen jälkeen töihin ja yrittäjäksi kotitilalleen, Mikkilä sanoo lehdelle.

Yrittäjäsanomat

toimitus@yrittajat.fi