23.7.2018 klo 15:28
Uutinen

Muista nämä asiat helteellä – lisää työtehoasi

Pitkälän jatkunut helle verottaa unen laatua. Asiantuntijan vinkeillä voi helpottaa oloa.

Jos menetät yöunesi kuumuuden takia, vaikutus voi olla petollinen työtehon kannalta. Siksi asiantuntija kehottaa kiinnittämään huomiota makuuhuoneen viilentämiseen. Unen kannalta paras lämpötila on 17-21 astetta.

Jos käytössä ei ole ilmastointilaitetta, viilentävää vaikutusta voi hakea tuulettimilla.

– Vanhastaan tiedetään, että turhan lämmin ympäristö pätkii unta ja sitä kautta heikentää unen virkistävää vaikutusta, apulaisylilääkäri Christer Hublin Työterveyslaitoksesta kertoo.

Hublinin mukaan erityisen alttiita lämpötilan aiheuttamille unihäiriöille ovat henkilöt, jotka muutenkin nukkuvat huonosti. Naisilla uniongelmat ovat miehiä yleisempiä.

– Levollinen oleilu ennen nukahtamista on suositeltavaa, koska se helpottaa kehon lämpötilan laskua.

Jos elimistö joutuu hikoilun avulla laskemaan kehon lämpötilaa unen aikana, lämmönsäätelystä vastaava sympaattinen hermosto joutuu olemaan aktiivisena. Kuumana yönä palautuminen voi tästäkin syystä olla heikompaa.

Riskinä lämpösairaus

Pitkä hellejakso rasittaa elimistöä monin tavoin. Seurauksena voi olla toimintakyvyn heikkenemistä ja pahimmillaan lämpösairauksia. Jos kuumuus jatkuu pitkään ja estää kunnollisen palautumisen öisin, ihminen väsyy.

Kuumassa erityisesti sydän joutuu koville, koska se pumppaa runsaasti verta iholle ja raajoihin lämmönluovutuksen lisäämiseksi. Jos sydän ei palaudu kuumuuden aiheuttamasta rasituksesta, se ei pysty toimimaan yhtä hyvin kuin levännyt sydän.

Pitkäkestoiseen kuumassa oleskeluun voi liittyä myös kuivumista ja suolatasapainon heikkenemistä.

Työterveyslaitoksesta muistutetaan, että neste- ja elektrolyyttitasapainoa on tärkeä ylläpitää helteellä jatkuvasti. On muistettava juoda jo ennen janon tunnetta ja syödä riittävästi.

Näin nukut paremmin helteellä:

Pidä kiinni säännöllisestä vuorokausirytmistä.

Pidä makuuhuoneen verhot suljettuina päiväsaikaan.

Vältä raskasta liikuntaa ja saunomista päivän kuumimpana hetkenä ja juuri ennen nukkumaanmenoaikaa.

Muista juoda ja syödä riittävästi myös hellepäivänä.

Tuuleta illalla sään viilennyttyä.

Lähde: Työterveyslaitos

Yrittäjäsanomat

toimitus (at) yrittajat.fi