23.5.2021 klo 07:30
Uutinen

Muodikas hämähäkki

Millaista on tulevaisuuden muoti? Kuuluisan määritelmän mukaan tulevaisuus on jo keskellämme, joskin sirpaleina ja epätasaisesti hajallaan (William Gibson, 2003). Katsotaanpa siis tutkaan ja tarkastellaan, millaisia muodin sirpaleita näkyy Innovaatiotutkassa.

Muoti tarkoittaa jonakin ajankohtana vallitsevaa ja suosiossa olevaa tyyliä tai makusuuntaa, yleistä tapaa. Muoti syntyy, kun tarpeeksi moni ihminen alkaa toistaa samoja elementtejä, esimerkiksi pukeutumisessa.

– Wikipedia –

Väläys 1:

Catwalkilla mallin puku välkehtii epätasaiseen tahtiin. Katsojan silmissä välkehdintä on täysin satunnaista, mutta sille on planetaarinen peruste. Valo välkähtää, kun maan ilmakehään iskeytyy meteoriitti. Tieto tulee reaaliaikaisesti Global Meteor Networkin tuottamasta datasta. Meteor Dress -puvun käyttäjä kytkeytyy universumin sykkeeseen.

Väläys 2:

Lähestyn itselleni tuntematonta naishenkilöä. Huomaan naisen puvussa outoa liikettä jo etäältä. Tullessani parin metrin etäisyydelle, naisen puvussa olevat sakarat ponnahtavat uhkaavasti pörhölleen. Spider Dress -puku on suunniteltu havaitsemaan ympäristöä ja reagoimaan käyttäjän tunnetiloihin. Se aktivoituu, kun joku tulee puvun kantajan läheisyyteen. Integroidut kamerat tarkkailevat konenäön avulla ympäristöä. Käyttäjään kytketyt anturit mittaavat biosignaaleja. Puku suojelee kantajansa henkilökohtaista tilaa.

ANOUK WIPPRECHTIN Spider Dress tuo viestin tulevaisuudesta. Päälle puettaviin vaatteisiin liittyy yhä oudompia ominaisuuksia. Ne kytkevät meidät toisiimme ja itseemme uusin tavoin. Tulevaisuuden muoti tulee yllättämään!

Ylläolevat esimerkit ovat hollantilaisen Anouk Wipprechtin luomuksia. Kyseessä on FashionTech muotisuuntaus, jossa teknologioita ja materiaaleja käsitellään kuin muovailuvahaa.

Älyvaatteita on kehitetty jo vuosikymmenien ajan. Suomalainen Reima-Tutta -yritys julkaisi lumilautailijoiden älyvaatteen vuonna 2000. Sen avulla lumilautailija pystyi viestimään toisten kanssa. Päälle puettava älykkyys arkipäiväistyy. Yhä useamman ranteesta löytyy käyttäjää mittaava älykello. Ympäristöä tallennetaan vaatteeseen tai polkupyörään kiinnitetyllä kameralla. Elokuvissa kyborgit ovat tuttuja ja Hämähäkkimiehen asu tekee ihmeitä.

Uudenlaisia tekstiilejä kehitetään kiivaasti. Tuoreimpia tutkimusaiheita ovat 4D-tekstiilit. Ne muuttuvat esimerkiksi lämpötilan tai kosteudun vaikutuksesta haluttuun muotoon. 4D-haavaside voisi säätää haavan puristusta kasvavan tai tyrehtyvän verenvuodon perusteella.

Teknologioiden loputon tarjonta mahdollistaa teknologiamuovailun. Ideoiden ja asioiden ennakkoluuloton yhdistely on tärkeää, kun suunnitellaan tulevaisuuden ratkaisuja. Oivallukset voivat löytyä esimerkiksi erityisryhmien tarpeiden kautta. Miten toimisi sokealle, palomiehelle, tai etäkirurgille suunniteltu FashionTech asuste?

On aika ottaa FashionTech ja älyvaatteet intensiivisempään tarkasteluun Pirkanmaalaisessa innovaatiotoiminnassa. Ehkä täällä syntyy uusi kansainvälinen muotiteollisuus, joka yhdistää mm. kamerat, sensorit, ohjelmistot, tietoverkot, pelillisyyden, tekoälyn, mekatroniikan ja tekstiilit.

Osaamista löytyy joka lähtöön, mutta uuttakin tarvitaan. Digiräätäli on todennäköisesti uusi tulevaisuuden ammatti. Räätäli ohjelmoi vaatteen käyttäjän tarpeisiin, sekä huoltaa vaatteen tekstiilit, teknologiat ja ohjelmiston.

Teksti: Pekka Ketola

Kuva: Anouk Wipprecht

Artikkeli on julkaistu ensimmäisen kerran Pirkanmaan Yrittäjä -lehdessä 11.5.2021