turun yliopisto åbo akademi työvoima opiskelijat harjoittelija
30.1.2023 klo 14:37
Uutinen

Näin löydät osaavaa työvoimaa alueen korkeakouluista 

”Opiskelijoiden osaamista kannattaa hyödyntää yrityksissä”

Yliopistot ovat tiivistäneet yhteistyötään yrittäjien kanssa ja tarjoavat apua esimeriksi osaavan työvoiman löytämisessä. 

Kesätyö- ja harjoitteluhaut ovat nyt vilkkaimmillaan. Varsinais-Suomen Yrittäjien yhteistyökumppanit Turun yliopisto ja Åbo Akademi tarjoavat runsaasti matalan kynnyksen palveluja yrityksille. 

– Moni opiskelija toivoo löytävänsä töitä Turun seudulta valmistumisensa jälkeen. On myös koko alueen etu, jos yliopistosta valmistuvat jäävät seudulle. Siksi meille on tärkeää tuoda yrityksiä ja opiskelijoita lähemmäs toisiaan. Eri alojen opiskelijoilla on ihan valtavasti tietoa esimerkiksi ihmisten käyttäytymisestä, ympäristöstä, yhteiskunnan ilmiöistä, kuluttajatrendeistä ja niin edelleen. Tätä osaamista kannattaa hyödyntää yrityksissä, suunnittelija Pilvi Lempiäinen Turun yliopistosta kertoo. 

Turun yliopiston lailla Åbo Akademi on panostanut viime vuosina yhteiskuntasuhteiden ja yritysyhteistyön kehittämiseen,  

– Tästä esimerkkinä on YTY-hanke, jonka tavoitteena on muun muassa kehittää entistä koordinoidumpaa yhteistyötä pk-yritysten kanssa, sekä uuden yhteiskuntasuhteista vastaavan vararehtorin nimittäminen, kertoo projektisuunnittelija Charlotta Wendelin Åbo Akademista. 

Harjoittelijat ja kesätyöntekijät 

Helpoin ja suosituin tapa tehdä yhteistyötä yliopiston kanssa on palkata yritykseen harjoittelija. Kesätyöntekijöiden ja harjoittelijoiden haku on alkuvuodesta vilkkaimmillaan, mutta harjoittelijan voi palkata mihin aikaa vuodesta tahansa.  

– Moni harjoittelija jatkaa yrityksessä myös harjoittelun jälkeen, Pilvi Lempiäinen muistuttaa. 

Yrittäjä voi ilmoittaa harjoittelu- tai työpaikasta maksutta verkon JobTeaser-palvelussa. Molemmat yliopistot käyttävät palvelua.  

– Me voimme myös tehdä täsmähakuja CV-pankistamme, jos avoin rekrytointiprosessi tuntuu raskaalta. Tämä on maksullinen palvelu, josta Varsinais-Suomen Yrittäjien paikallisyhdistysten jäsenyrittäjät saavat alennusta, Lempiäinen kertoo. 

Harjoittelijan palkkaamiseen on mahdollista saada sekä Turun yliopistolta että Åbo Akadmeilta rahallista tukea. Turun yliopiston tuki on 1800 euroa koko harjoittelun ajalta. Yritys voi laskuttaa summan harjoittelun päättymisen jälkeen. 

Harjoittelutukea voi hyödyntää mihin aikaan vuodesta tahansa. 

– Åbo Akademi myöntää kaikille opiskelijoille harjoittelutuen kerran opintojen aikana, ja tukisumma on 900–1800 euroa, riippuen harjoittelujakson pituudesta ja harjoittelupaikasta, Wendelin toteaa. 

Matala kynnys 

Alkuvuosi on täynnä erilaisia rekrytointimessuja ja -tilaisuuksia. Yliopistojen rekrypalvelut tarjoavat yritykselle myös muita matalan kynnyksen palveluja käynnistää yhteistyö. 

– Esimerkiksi Urakummi-konsepti on pienellekin yritykselle helppo tapa kasvattaa näkyvyyttään ja verkostoitua. Meiltä saa henkilökohtaista palvelua ja voimme yhdessä yrittäjän kanssa miettiä, mikä ratkaisu olisi paras, Pilvi Lempiäinen sanoo.  

Åbo Akademi tarjoaa erityisesti pk-yrityksille suunnattua vuosimaksullista yhteistyöpakettia, johon sisältyy rekrytointitukea, näkyvyyttä ja nimetty yhteyshenkilö. Varsinaissuomalaiset Yrittäjien jäsenet saavat vuosimaksusta 10 prosentin alennuksen. 

– Yhteistyöpaketin sisällöt räätälöidään aina yrityksen tarpeiden mukaan. Kerron mielelläni lisää, jos tämä paketti kiinnostaa, Charlotta Wendelin kertoo. 

Lisäksi yliopistot tarjoavat erilaisia mentoripalveluja, joiden kautta yrittäjät ja opiskelijat kohtaavat. 

Tarkemmat tiedot työelämäpalveluista, harjoittelutuen ehdoista ja rekrytointitapahtumista löytyvät Turun yliopiston rekrytointipalvelujen nettisivuilta täältä ja Åbo Akademin sivuilta täältä .

Suvi Uusitalo-Sirén