28.11.2017 klo 14:36
Uutinen

Näin teet työsopimuksen oikein – 5 vinkkiä

Työsopimus kannattaa laatia huolella. Suomen Yrittäjien asiantuntija Atte Rytkönen antaa neuvot työsopimuksen tekemiseen.

Työsopimus voidaan tehdä suullisesti, kirjallisesti tai esimerkiksi sähköisesti.

– Työsopimuksen tekeminen kirjallisesti on sekä työnantajan että työntekijän edun mukaista. Tällöin voidaan myöhemmin luotettavasti tarkistaa mitä on sovittu, Suomen Yrittäjien asiantuntija Atte Rytkönen sanoo.

– Tärkeintä hyvän työsopimuksen tekemisessä on, että molemmat osapuolet ymmärtävät, mistä ja mitä sovitaan.

Mikäli työsopimus tehdään toistaiseksi voimassa olevaksi tai yli kuukauden kestäväksi määräajaksi, työnantajan on joka tapauksessa annettava työntekijälle kirjallinen selvitys työnteon keskeisistä ehdoista.

– Työsopimukseen on syytä kirjata ainakin palkan määrä, työaika, työtehtävät, työsuhteen kesto ja alkamisajankohta, mahdollisesti sovellettava työehtosopimus sekä määräaikaisten työsopimusten osalta määräaikaisuuden peruste, Rytkönen toteaa.

– Mahdollisten myöhempien erimielisyyksien välttämiseksi työsopimusta on myös hyvä päivittää, mikäli työsuhteen ehdoissa, kuten työtehtävissä tai työajassa tapahtuu muutoksia.

Viisi vinkkiä työsopimuksen tekemiseen:

1. Sovi työsuhteen keskeisistä asioista aina kirjallisesti. Mikäli sovit esimerkiksi lyhyestä keikkasopimuksesta suullisesti, dokumentoi kuitenkin esimerkiksi sähköpostilla sovitut keskeiset ehdot, kuten työn kesto sekä maksettava korvaus tai korvauksen peruste.

2. Jos esimerkiksi työntekijän työtehtävät tai työaika vaihtelevat, muista huomioida tämä työsopimuksessa.

3. Muista sopia erikseen koeajasta. Vaikka esimerkiksi noudatettavassa työehtosopimuksessa olisi määräyksiä koeajasta, siitä on aina nimenomaisesti sovittava työsopimuksessa. Ellei noudatettavassa työehtosopimuksessa ole määritelty toisin, koeajan kesto on enintään 6 kuukautta ja alle vuoden pituisissa määräaikaisissa työsopimuksissa enintään puolet määräajasta.

4. Pohdi, onko työntekijän asema ja työtehtävä sellainen, että työsopimuksen solmimisen yhteydessä on syytä sopia erikseen salassapitovelvollisuudesta tai kilpailukiellosta.

5. Jos et ole varma työsopimuksen ja työsuhteessa noudatettavien ehtojen sisällöstä, kysy apua asiantuntijalta.

Suomen Yrittäjien jäsenenä saat ilmaista apua Suomen Yrittäjien neuvontapalvelusta.

Asiakirjapankistamme jäsenet voivat tallentaa käyttöönsä maksuttomasti laajan valikoiman asiakirja- ja sopimusmalleja, esimerkiksi mallin työsopimuksen tekemiseen.

Lomakkeet ovat yleisiä, joten kannattaa varmistaa aina yksittäisen asiakirjan soveltuvuus ja sopivuus omaan käyttötarkoitukseen.

Pasi Lehtinen

pasi.lehtinen (at) yrittajat.fi

Kuva: Pixhill