22.10.2020 klo 11:02
Uutinen

Naisten perustamat startup-yritykset ovat kärsineet pandemiasta – Vain yksi prosentti rahoituksesta meni naisten perustamille yrityksille

– Naisten perustamat kasvuyritykset pärjäävät tilastojen mukaan yhtä hyvin kuin miesten yritykset muussa, paitsi rahoituksen keräämisessä. Naisten tuen puute kertoo siitä, että ala ei ole valmis omaksumaan uusia tapoja etsiä, arvioida ja valita rahoitettavia diilejä, RevUp -yrityksen perustajaosakas Melissa Withers sanoo.

Koronavuosi on ollut kurittanut naisten perustamia startup-yrityksiä. Yhdysvaltalaisen tilaston mukaan naisten perustamiin kasvuyrityksiin sijoitettu riskipääoma on alimmillaan sitten vuoden 2017. Asiasta kertoo markkina-analyysiä tarjoava ohjelmistoyritys PitchBook. Sen tietojen mukaan Yleinen sijoitustaso on Yhdysvalloissa pysynyt ennallaan.

Syitä naisten keräämän rahoituksen laskuun on monia. Female Founders Alliancen toimitusjohtaja Leslie Feinzaigin mukaan yksi niistä on se, että sijoittajat ovat vetäytyneet lähemmäs omia verkostojaan, mikä on sulkenut naiset ja vähemmistöjen edustajat piirien ulkopuolelle.

Muitakin syitä löytyy. Edelleen perheen arjen pyörittäminen päätyy naisten vastuulle, joten lasten hoitaminen ja etäkoulu on kriisikeväänä jäänyt enemmän naisten tehtäväksi. Kriisi on myös saanut naiset epäröimään vakituisen työn jättämistä ja yrittäjähaaveen toteuttamista.

– Naisten perustamat kasvuyritykset pärjäävät tilastojen mukaan yhtä hyvin kuin miesten yritykset muussa, paitsi rahoituksen keräämisessä. Naisten tuen puute kertoo siitä, että ala ei ole valmis omaksumaan uusia tapoja etsiä, arvioida ja valita rahoitettavia diilejä, RevUp -yrityksen perustajaosakas Melissa Withers sanoo PitchBookin artikkelissa.

Pohjoismaissa on tasa-arvoisempaa – vai onko?

Yhdysvalloissa yhteiskunnan rakenteet esimerkiksi lastenhoidon ja työmarkkinoiden osalta ovat erilaiset, mutta valitettavasti tilanne Pohjoismaiden hyvinvointiyhteiskunnissa ei ole sen parempi.

Pohjoismaisen sijoitusyhtiö Unconventional Venturesin on keskittynyt alkuvaiheen sijoituksiin, joiden perustajat ovat naisia, seksuaali- ja muiden vähemmistöjen edustajia ja jotka tähtäävät maailmanlaajuisille markkinoille.

Yhtiön julkaisema raportti kertoo, että naisten perustamien kasvuyritysten osuus kerätystä rahoituksesta on vain yksi prosentti. Miesten perustamien yritysten osuus kerätystä rahasta on 93 prosenttia, ja loput kuusi prosenttia ovat eritaustaisten perustajien yrityksiä.

Suomessa naisten perustamien yritysten osuus rahoituksen saaneista on viisi prosenttia, kun taas Norjassa ja Islannissa eritaustaisten osuus oli korkein. Islannissa naisten perustamien yritysten osuus rahoitusta saaneista oli nolla.

Tilastojen mukaan naisten perustaman yritykset suoriutuvat 45 prosenttia paremmin suhteessa niiden tulosta saatuun rahoitukseen nähden kuin miesten perustamat yritykset.

Unconventional Venturesin perustajaosakas Thea Messel kirjoittaa johdannossaan, että sitä, miten koronavuosi purkautuu, emme vielä tiedä, mutta on tärkeää, että meillä on oikea infrastruktuuri ja parhaat kyvyt luomassa innovaatioita, jotta saamme parhaat tulokset.

– Rahoitus on tärkein lannoite näiden innovaatioiden syntymiselle, Messel toteaa.

Raportin mukaan sijoitusten jakaantumista epätasa-arvoisesti selittää se, että suurin osa sijoittajista on miehiä ja senioriasemissa on enemmän miehiä tekemässä päätöksiä. Moninaisempi sijoittajajoukko jakaisi todennäköisesti rahaakin moninaisemmin.

Messel muistuttaa, että rakenteiden korjaaminen ei ole yrittäjien tehtävä. Muutos lähtee sijoittajien ja muiden ekosysteemin pelureiden keskuudesta.

Työ vasta alussa

Sekä yhdusvaltalaisyhtiö PitchBook että pohjoismaisen Unconventional Venturesin raportti toteaa, että työtä tilanteen korjaamiseksi on tehtävä ja matka parempaan on vasta alussa.

Yksi aihetta Suomessa esillä pitävä tapahtuma on Women in Tech Forum -tapahtuma, joka järjestetään virtuaalisesti 27.10.

Oli vähällä, että tapahtuma ei olisi jäänyt järjestämättä, kun koronakriisin vuoksi tapahtumien järjestäminen hankaloitui. Women in Tech Forumin järjestäjät alkoivat kuitenkin saada pyyntöjä, joten työpäivän jälkeinen virtuaalitapahtuma päätettiin järjestää.

Tapahtuman teema oli Closing the gender Gap in Technology, eli sukupuolten välisen kuilun sulkeminen teknologia-alalla. Puhujina ovat Googlen Pohjois-Euroopan tuotemarkkinointivastaava Yacine Samb, Fintech-yritys Enfucen perustaja ja toimitusjohtaja Marjo Liikamaa sekä Teknologia Teollisuuden puheenjohtaja Marjo Miettinen.

– Pandemian myötä työmme merkitys on korostunut ja olen iloinen, että verkkotapahtuman myötä voimme välittää viestimme suuremmalle yleisölle, Women In Tech Forumin ohjelmavastaava Bikash Gurung sanoo.

Elina Hakola

elina.hakola (at) yrittajat.fi