YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

Johannes Laine teki neljä konkurssia
Johannes Laine teki neljä konkurssia. Hän kertoo kokemuksestaan Yrittäjän podcastissa.
5.4.2023 klo 08:12
Uutinen

Neljä konkurssia tehnyt Johannes Laine kertoo podcastissa, missä vaiheessa kannattaa luovuttaa: ”Olen monelle roskasakkia”

Neljä konkurssia tehnyt yrittäjä Johannes Laine kertoo Yrittäjän podcastissa siitä, mitä konkurssit ovat opettaneet.

Yksi Johannes Laineen tekemistä konkursseista oli hänen mukaansa onnen kantamoinen. Helsingin Kalliossa sijainnut vegaaninen kahvila ajautui talousvaikeuksiin korona-aikana. Laine on vieraana Yrittäjän podcastin uusimmassa jaksossa.

– Olin jatkuvasti paikoissa, joissa minun ei pitänyt olla, vaikka yritin ulkoistaa asioita. Konkurssi oli siinä mielessä onnekas asia, vaikka se ikävä olikin.

Laine pitää konkurssien yhtenä syynä sitä, että hän on innostunut liian monesta projektista samaan aikaan ja uuden yrityksen starttaaminen on tapahtunut liian nopeasti.

– Varsinkin kun on sarjayrittäjä ilman kassaa. Jos olisi pesämuna ja lähtisi yrityksiin mukaan sijoittajan roolissa, homma olisi varmasti aivan erilaista.

Laineen muista konkursseista hän nostaa niin ikään Helsingin Kalliossa toimineen taidegalleria-kahvilan, jossa myytiin myös huonekaluja.

– Paikka oli hyvinkin suosittu, mutta saimme häädön kyseisestä tilasta ja koronan tultua emme löytäneet uutta paikkaa. Meillä oli verovelkaa, minkä takia verottaja haki meidän konkurssiin.

Yksi konkurssi on Ruotsista, minne kansainvälistymisprojekti käynnistettiin Laineen mukaan aivan liian aikaisin.

– Sain hyvin pian tiedon perheenlisäyksestä. Meidän olisi joko pitänyt muuttaa Ruotsiin tai lopettaa kansainvälistyminen. Intoa oli, mutta rahaa ei. Kuvittelin itsestäni liikoja, hän myöntää.

Konkurssi tuo konkreettisia ongelmia arkeen

Podcastissa Laine kertoo, miten konkurssi on vaikuttanut hänen elämäänsä ja esimerkiksi puhelinliittymän hankkimiseen. Maksuhäiriöiden kestosta hän ei osaa tässä vaiheessa sanoa.

Rahallisesti konkurssit vetävät Laineen mielen edelleen synkäksi, sillä Ruotsin projektin maksut ovat konkretisoituneet maksettavaksi vasta äskettäin. Maksettavaa on noin 30 000 euroa parinkymmenen prosentin korolla.

Laineen mukaan ikävää on ollut myös joidenkin ihmisten suhtautuminen.

– Olen monelle roskasakkia. On ikävää, miten joissakin piireissä suhtaudutaan konkurssin tehneeseen. Pitkään yrittäneille konkurssi tuntuu sen sijaan olevan vain luonnollinen prosessi, elämää ja bisnestä. Tällä hetkellä suhtautuminen on mielestäni hyvä. Ihmiset osaavat arvostaa, että menen eteenpäin elämässäni.

Kuuntele podcastista, missä vaiheessa yrittäjän kannattaa Laineen mukaan luovuttaa eikä lyödä päätä seinään. Hän paljastaa myös, millaisen perustavaa laatua olevan muutoksen hän on tehnyt omassa elämässään ja työnteossaan.

Osakassopimuksella tärkeä merkitys

Yrittäjän podcastissa Laine kertoo, mihin asioihin hän kiinnittäisi huomiota nyt perustaessaan yritystä. Yksi tärkeimmistä on henkilöstö.

– Osakassopimus ja ylipäätään asioiden sopiminen paperille on todella tärkeää. Olen pari kertaa jättänyt sen roikkumaan ja se on kostautunut. Vaikka olisi kuinka hyvä kaveri mukana, se kannattaa tehdä. Pitää myös jutella, millainen rooli kullakin osakkaalla on yrityksessä. Kaikki eivät voi tehdä kaikkea vaan pitää löytää omat vahvuudet.

Kuuntele lisää Laineen ajatuksia Yrittäjän podcastin jaksosta, jonka voit kuunnella Suplasta ja Spotifysta!

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Pauli Reinikainen