9.3.2017 klo 15:57
Uutinen

Norminpurku auttoi Eveliinaa yrittäjäksi – Järjestö antaa hallitukselle kiitosta

Sääntelyn järkevöittämistä on syytä tarkastella vieläkin kunnianhimoisemmin, todetaan Suomen Yrittäjistä.

Helsinkiläinen opiskelija Eveliina Haarala ryhtyi polkupyöräileväksi puurokauppiaaksi turhan byrokratian kumoamisen ansiosta.

– Norminpurkamisella oli vaikutusta siihen, että perustin yritykseni Puurolan, Haarala kertoo Yrittäjäsanomille.

Ennen yrityksen perustamista hallitus kumosi elintarvikkeiden katumyyntiä koskevan normin.

– Se mahdollisti pieniriskisen yritystoiminnan. Nyt pystyy harjoittamaan pientä toimintaa ilman suuria keittiöitä ja investointeja. Lisäksi voi myydä pyörän selästä, Haarala mainitsee.

Sääntelyn sujuvoittamisessa on vielä työtä

Eveliina Haarala kertoi kokemuksistaan myös eilen pidetyssä päähallituspuolue keskustan Purettuja normeja -seminaarissa. Samassa tilaisuudessa vieraili myös Suomen Yrittäjien lainsäädäntöasioiden päällikkö Tiina Toivonen.

Toivonen kiittelee sitä, että hallitus on ryhtynyt tarmokkaasti toteuttamaan normien purkua ja sääntelyn sujuvoittamista.

– Tilaisuudessa ilmeni, että yrittäjät ovat kokeneet jo arjessaan helpotukset, esimerkiksi kun suoramyyntioikeutta on lisätty.

Työ on kuitenkin vielä kesken, Toivonen muistuttaa.

– Hallituksen puoliväliriihessä on syytä tarkastella vieläkin kunnianhimoisemmin sitä, miten eri ministeriöt voisivat edistää omassa toiminnassaan sääntelyn järkevöittämistä.

Tätä varten yrittäjäjärjestö on toimittanut keskeisille toimijoille oman ehdotuskokonaisuuden sääntelyn keventämiseksi.

Liiketoimintaa opintojen ohessa

Puurolan perustaminen tapahtui keväällä 2015. Ruotsinkielisessä kauppakorkeakoulussa Hankenilla opiskeleva Haarala etsi tuolloin kesätöitä. Aiemmat opinnot hyvinvoinnin alalla, itsensä toteuttaminen ja mieltymys puuroihin johtivat kuitenkin siihen, että nuori nainen päätti työllistää itse itsensä.

– Olin nähnyt Helsingissä mustikkamaitopyörän ja otin mallia siitä. Ostin tavarapyörän ja aloin myydä tuorepuuroja.

Tuorepuuro on kuumentamaton puuro, jonka etu on vitamiinien säilyminen. Haarala käyttää tuorepuurojensa raaka-aineina puhdaskauraa ja tattaria, mausteena kookosmaitoa ja marjoja.

– Pian tuli kyselyjä kahviloista, että saako puuroa heille myyntiin, sitten eri firmat tilasivat niitä aamiaiseksi ja muutamassa kaupassakin puuroja on ollut myytävänä.

Haarala jatkoi Puurolan pyörittämistä kesän jälkeen opintojensa ohessa. Pari kertaa viikossa hän toimittaa puuroa kauppoihin, muulloin hän palvelee asiakkaita tilausten mukaan.

Juhani Ojalehto

juhani.ojalehto@yrittajat.fi