SSAB:kin kiinnostui Jari Rinkisen kehittämästä nostokourasta
Jari Rinkisen perheyritys kehitti mekaanisen nostokouran.
10.5.2024 klo 10:40
Uutinen

Nostokouran kehittänyt Jari Rinkinen ei meinannut uskoa silmiään, kun SSAB:n Raahen tehtaalta otettiin yhteyttä – Tästä on kyse

Lahtelaisen perheyrityksen innovaatiolla voi poimia esineitä paikoista, jonne ihminen ei pääse. Kehitystyö sai alkunsa asiakkaan toiveesta.

Lahtelaisyrittäjän kehittämä rautainen ”koura” näyttää jättikokoiselta versiolta huvipuistoista tutusta automaatista, jonka sisältä yritetään poimia erilaisia esineitä.

Huvipuistossa harva onnistuu tehtävässä, mutta Jari Rinkisen yrityksen kehittämän nostokouran kohdalla tilanne on toinen. Rinkinen ei ole saanut innovaatiosta yhtäkään reklamaatiota.

Toimintaperiaate on yksinkertainen: Koura lasketaan poimittavan kohteen päälle, jolloin viisi ”jalkaa” avautuvat itsestään pelkän kouran painosta. Kun kouraa lähdetään nostamaan, jalat sulkeutuvat ja terävät kynnet tarttuvat haluttuun objektiin kiinni.

Kouria on toimitettu vesi- ja viemärilaitoksille ja kaupunkien käyttöön. Isoin asiakas on ruotsalaisen teräsjätti SSAB:n Raahen tehdas.

– Kyllähän se aika ihmeelliseltä tuntui. Sieltä oli joku henkilö soitellut ja hän laittoi perään sähköpostiakin. Rupesin YTJ:n kautta katsomaan, mikä yritys on kyseessä. Sieltä selvisi, että kyseessä on 2,8 miljardin euron liikevaihtoa tekevä tehdas. Sitten ajattelin, että ehkä vastaan tuohon sähköpostiin.

Nostokoura toimii täysin mekaanisesti.

Rinkisen teräskoura on kehitetty erilaisten esineiden poimimiseen paikoista, jonne ihminen ei pääse. SSAB käytti kouraa 400-asteisen masuunin tyhjentämiseen sinne pudonneista tiilinmuruista ja muista kappaleista. Kouria on myyty myös esimerkiksi kaivoihin pudonneiden esineiden poimimiseen. Parhaillaan Rinkinen käy neuvotteluja pelastusseurojen kanssa.

Koura lasketaan poimittavan kohteen päälle, jolloin viisi ”jalkaa” avautuvat itsestään pelkän kouran painosta.

Kaikki sai alkunsa pyynnöstä

Isänsä perustamaa, lvi-alalla toimivaa Putki Rinkinen Oy:tä pitkään vetänyt Rinkinen alkoi suunnitella nostokouran ensimmäistä versiota, kun paikallinen yrittäjä tuli eräänä päivänä käymään ja kertoi ongelmastaan.

– Hän kysyi, pystymmekö tekemään tuotteen, jolla pääsee poimimaan kaivoihin pudonneita kiviä ja kaivonkansien kappaleita, jotka tukkivat ajan myötä viemäriverkoston.

Rinkinen kiinnostui. Hän suunnitteli paineilmakäyttöisen kouran, jossa oli kaksi sormea. Käyttövoima otettiin kuorma-auton paineilmajärjestelmästä.

Ongelmaksi muodostui venttiilin jäätyminen siihen syksyisin ja talvisin kertyneen kosteuden takia. Rinkiseltä tiedusteltiin, voisiko hän kehittää täysin mekaanisen version, jossa vastaavaa ongelmaa ei olisi.

Siitä käynnistyi kolme vuotta kestänyt suunnittelu- ja testaustyö.

– Tehtiin vetotestejä ja valmistimme 3D-tulostimella  muovimalleja. Piti varmistua, että koura varmasti toimii ennen kun teimme siitä metallisia malleja.

Putki Rinkinen Oy:n kehittämällä nostokouralla ei ole käytännössä kilpailijoita. Saksassa on kehitetty vastaavan kaltainen hydraulinen versio, mutta sitä Rinkinen ei pidä uhkana osin siksi, ettei lahtelaisinnovaatiossa ole vipuja ja vartta voi tarvittaessa pidentää niin paljon kuin on tarpeen. Näin varmistutaan, että kouralla päästään syviin kohteisiin.

– Saksalaisella tuotteella yltää vain 2,5 metrin syvyyteen. Meidän tuotteellamme ei ole rajoitusta sen suhteen. 

Rinkinen on kuullut omilta asiakkailtaan, että saksalaisen tuotteen varren sisällä kulkee ohjaustanko, joka on ruostunut hiljalleen ja jumiutunut.

Tähän mennessä Rinkinen on laittanut kouraprojektiin noin 300 000 euroa omaa rahaa.

Satoja tuhansia euroja omasta taskusta

Rinkinen haki aikanaan tukea kouran kaupallistamiseen Business Finlandilta. Tukea ehdittiin jo myöntää 200 000 euroa, kunnes se vedettiin takaisin.

– Säännöissä sanottiin, että tukea saa vain tuotteiden suunnitteluun. Meillä oli jo valmis tuote, joten rahat jäivät saamatta.

Tähän mennessä Rinkinen on laittanut kouraprojektiin noin 300 000 euroa omaa rahaa. Panostuksia on tarvittu muun muassa 3D-tulostimien, hiomakoneiden ja laserleikkurien hankkimiseen. Ulkopuolista tukea tuotteen kehitykseen hän ei ole saanut. ELY-keskukselta on tullut rahallista apua markkinointiselvitykseen. Sen turvin on ostettu palveluita parilta konsultilta.

”Ollut mielenkiintoa lajiin”

Tällä hetkellä nostokouralla on neljä jälleenmyyjää. Hiljalleen tuotteesta on tullut Rinkisen päätyö. Ilmastointi- ja putkityöt ovat jääneet taka-alalle.

Rinkinen myöntää, että kouran valmistaminen on vaatinut paljon uuden opettelua.

– Takaraivosta se on tavallaan tullut. Tekemällä ja tekemällä. Minulla on ollut mielenkiintoa lajiin. Kuten moni muukin tuote, tämä sai alkunsa tarpeesta. Tavallaan kaikki lähti liikkeelle omasta harrastuneisuudesta.

Viime vuonna Jyväskylässä järjestetyillä Yhdyskuntatekniikka 2023 -messuilla Rinkisen tuote valittiin yleisöäänestyksessä parhaaksi uutuustuotteeksi.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Pauli Reinikainen