29.5.2020 klo 12:47
Uutinen

Nyt on korkea aika uudistaa työmarkkinoita – Elvytyspakettiin tarvitaan toimia, jotka maksavat vähän, mutta vaikuttavat kilpailukyyn

Yrittäjät ehdottaa hallitukselle laajaa työmarkkinauudistuspakettia. Yrittäjä Laura Helasjoki-Ristimäki uskoo, että määräaikaisten työmarkkinatoimien ulottamisella vuoden loppuun voisi olla hyviä vaikutuksia asenneilmastoon.

– Pitää lopettaa reformivälttely. Emme voi kiertää vuosikymmeniä työmarkkinauudistuksia kuin kissa kuumaa puuroa, Mikael Pentikäinen sanoo.

Pentikäisen mukaan tulevassa elvytyspaketissa pitää olla toimenpiteitä ja uudistuksia, jotka maksavat mahdollisimman vähän valtiolle, mutta joilla on mahdollisimman suuri vaikutus yritysten kilpailukykyyn.

Jotta Suomi selviytyisi koronakriisistä, Yrittäjät ehdottaa hallitukselle kahdentoista kohdan ohjelmaa, joka sisältää useita työmarkkinoita koskevia uudistuksia.

– Olemme syvän kriisin syövereissä. Nyt jos koskaan pitää tehdä kasvua ja työllisyyttä tukevia työmarkkinauudistuksia, jotka eivät maksa valtiolle. On vastuutonta jättää tekemättä tässä vaikeassa tilanteessa reformeja, jotka auttavat varmasti Suomen toipumista, työmarkkinajohtaja Janne Makkula Suomen Yrittäjistä sanoo.

– Pitää varautua siihen, että näemme syksyllä konkurssiaallon, kun lykättyjä maksuja ja veroja tulee maksuun. Pitää tehdä ennakoiden toimia, joiden avulla konkursseja voidaan välttää ja vaikeuksiin joutuneiden yrittäjien uutta alkua helpottaa, Makkula sanoo.

Toimenpiteet tulee laittaa viipymättä liikkeelle, koska niiden vaikutukset näkyvät viiveellä.

Työmarkkinoiden rakenteet 60-70-luvuilta – Erinomaista lomautusjärjestelmääkin voi parantaa

– Työmarkkinoiden rakenteet ovat edelleen 1960-luvun lopusta ja 1970-luvun alusta. Työmarkkinoihin ei ole koko tänä aikana koskettu käytännössä ollenkaan. Esimerkiksi eläkejärjestelmään on tehty muutoksia, Makkula toteaa.

Yrittäjäjärjestö ehdottaa, että jatketaan määräaikaisten työlainsäädäntömuutosten voimassaoloaikaa vuoden 2020 loppuun. Työmarkkinakeskusjärjestöt ja Suomen yrittäjät tulivat julki samansuuntaisella ehdotuksella aiemmin tässä kuussa.

– Tämä pitäisi toteuttaa tavalla, että kaikki saavat noudattaa laissa olevia määräaikoja riippumatta siitä, mitä työehtosopimuksessa sanotaan. Eli niin, ettei asia jää kiinni työehtosopimusten sisällöistä.

Janne Makkula tarkentaa vielä Yrittäjien esitystä ”erinomaisen” lomautusjärjestelmän parantamisesta.

– Järjestelmää kannattaisi muuttaa niin, että säädettäisiin muun muassa siitä, miten lomautusta voidaan siirtää ja miten se voidaan väliaikaisesti keskeyttää, jos työtä tuleekin. Tarkoituksena se, että työtä voitaisiin teettää silloin, kun sitä on.

SY ehdottaa myös, että yhteistoimintalain soveltamisala nostetaan 50 työntekijään, ja näin vähennetään pienten yritysten byrokratiaa.

SY:n työmarkkinavaltuuskunnan jäsen ja Jalela Oy:n yrittäjä Laura Helasjoki-Ristimäki uskoo, että määräaikaisten työmarkkinatoimenpiteiden ulottamisella vuoden loppuun voisi olla hyviä vaikutuksia asenneilmastoon.

– Määräaikaisten toimenpiteiden, esimerkiksi lomautusten joustavoittamisen jatkamisella vuoden loppuun, voisi vaikuttaa pitkäaikaisemmin asenneilmastoon. AY-liikkeellä on selvästi pelkoja siitä, mitä paikallinen sopiminen voi tuoda. Syksyllä, jos höllennyksiä jatketaan, ehkä huomataan, etteivät ne ole huonoja asioita, vaan uudistukset voivat tuoda molemmille osapuolille hyviä asioita tullessaan, Helasjoki-Ristimäki pohtii.

Helasjoki-Ristimäki toimii myös hr-alalla. Hän myi vuosi sitten yrityksensä Valtti Henkilöstöratkaisut Staffpointille, ja jatkaa Valtin asiakkuusjohtajana.

– Lomautusten joustavoittaminen on erityisen tärkeää pienille yrityksille, että yrityksissä pystytään tekemään nopeita ratkaisuja, sillä tulovirran nopea tyrehtyminen tai sen palautuminen ei oikeasti kestä monia päiviä.

Työllisyystyöryhmien fokusta vietävä koronakriisistä selviytymiseen

Yrittäjäjärjestö ehdottaa, että kaikille yrityksille sallitaan määräajaksi mahdollisuus sopia työntekijöiden kanssa työehtosopimusten määräyksistä poiketen pakottavan lainsäädännön rajoissa.

Yrittäjien keinovalikoimassa on myös yritysten väliaikaisiin maksuvaikeuksiin vaikuttaminen niin, etteivät ne johda syvempiin maksuvaikeuksiin eikä maksuhäiriömerkintöihin.

– Tarvitaan perintäkulujen sääntely ja euromääräinen katto. Olemme esittäneet tätä pitkään. Nämä varmistavat sen, ettei väliaikaisista maksuhäiriöistä tule maksuhäiriömerkintöjä liian nopeasti. Näiden sääntely on kaikkien etu. Yrityksiin kohdistuvien pikavippien korkokatto pitäisi säätää.

SY esittää, että muutetaan kesällä 2019 asetettujen niin sanottujen työllisyystyöryhmien toimeksiantoja ja tehostetaan ryhmien ohjausta siten, että niiden työ tukee koronakriisistä selviytymistä. Janne Makkulan mukaan työryhmien työssä ei tällä hetkellä näy se, että olemme poikkeustilanteessa. Helasjoki-Ristimäki on seurannut työryhmien ulostuloja.

– Työryhmien toiminta on osapuolten erimielisyyksien johdosta ollut hidasta. Nyt tavoiteasetanta pitäisi olla hyvin selkeä, ja osapuolten pitää pystyä tekemään kompromisseja. Osapuolten on joustettava, jotta jotain saadaan aikaiseksi, Helasjoki-Ristimäki toteaa.

Työryhmät toimivat koko hallituskauden ajan.

Yrittäjät ehdottaa hallitukselle uudistuksia, esimerkiksi näitä:

1. Jatketaan määräaikaisten työlainsäädäntömuutosten voimassaoloaikaa vuoden 2020 loppuun. Toteutetaan muutokset lainsäädännöllisesti niin, ettei niiden soveltaminen ole riippuvainen työehtosopimusten määräyksistä.

2. Sallitaan lomautuksen siirtäminen, väliaikainen keskeyttäminen sekä päättäminen nykyistä joustavammin.

3. Sallitaan määräajaksi kaikille yrityksille mahdollisuus sopia työntekijöiden kanssa työehtosopimusten määräyksistä poiketen pakottavan lainsäädännön rajoissa.

4. Jatketaan vuoden 2020 loppuun määräaikaista lainsäädäntöä, jolla on mahdollistettu yrittäjälle oikeus työmarkkinatukeen ilman, että yritystoiminta on lopetettava.

5. Muutetaan kesällä 2019 asetettujen niin sanottujen työllisyystyöryhmien toimeksiantoja ja tehostetaan ryhmien ohjausta siten, että niiden työ tukee koronakriisistä selviytymistä, työn kysynnän vahvistumista ja yritysten kilpailukyvyn parantamista.

Lue lisää: 12 uudistusta, joita SY esittää koronakriisistä selviytymiseen

Pääkuvassa Janne Makkula, sisältösivun kuvassa Laura Helasjoki-Ristimäki

Riikka Koskenranta

riikka.koskenranta (at) yrittajat.fi