Venäjän hyökkäys Ukrainaan muutti hetkessä suomalaisyrityksen tilanteen Lvivin kaupungissa. Kuva: Getty Images

Ohjelmistoyrittäjä etsii hätää kärsiville ukrainalaisille töitä Suomesta, huoli omista työntekijöistä kasvaa: ”Pyrimme varmistamaan, että ihmiset saavat palkkansa”

Pääosin suomalaisessa omistuksessa oleva ohjelmistokehitysyritys Talentbyte työllistää Ukrainassa 35 henkilöä. Vain viisi yrityksen työntekijää toimii Ukrainan ulkopuolella.

Torstain tapahtumien jälkeen Talentbyten pääomistaja ja toimitusjohtaja Juho Oranen on pyrkinyt järjestämään ukrainalaisille töitä maan ulkopuolelta, muun muassa Virosta.

– Teemme yhteistyötä virolaisen Finestan kanssa. Se on Baltian suurimpia henkilöstövuokraukseen keskittyneitä yrityksiä ja pystyy tarjoamaan töitä ukrainalaisille myös muilla aloilla kuten ravintoloissa ja tehtaissa. Yritämme yhdistää voimia, jotta pystymme auttamaan, Oranen kertoo. Hänen yrityksensä on toiminut Ukrainassa seitsemän vuoden ajan.

Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskiyn tuore määräys yleisestä liikekannallepanosta vaikuttaa Talentbyten suunnitelmiin, sillä tällä hetkellä aikuiset miehet eivät saa poistua Ukrainasta. Määräys koskee 90 prosenttia yrityksen työntekijöistä.

– Muutama työntekijämme oli Venäjän hyökkäyksen alkaessa asiakkaiden luona Ukrainan ulkopuolella ja ovat siellä edelleen. Nyt seuraamme, pääsevätkö he takaisin Ukrainaan. Miehiä emme nyt pysty auttamaan, mutta onneksi Ukrainassa on paljon osaavia naisia paitsi softakehityksessä, myös muilla aloilla, Oranen kertoo.

Ukrainalaiset haluttua työvoimaa

Ukraina on yksi Euroopan johtavia maita ohjelmistokehitysalan työvoiman näkökulmasta.

– Ukrainalla on pitkä historia laadukkaista yliopistoista, joista on tullut korkeasti koulutettuja matemaattisen alan ammattilaisia. Neuvostoajan panostukset matemaattisten aineiden korkeakouluopetukseen ovat osaltaan vaikuttaneet tähän.

Sittemmin Ukrainaan on ulkoistettu runsaasti ohjelmistokehitystä. Iso osa paikallisista nuorista hakeutuu alalle, koska se avaa kansainvälisiä uramahdollisuuksia. Orasen mukaan ukrainalaiset tunnetaan maailmalla erittäin osaavina työntekijöinä, minkä vuoksi he ovat haluttua työvoimaa.

Oranen uskoo, että ohjelmistokehittäjille ei ole vaikea löytää töitä Ukrainan ulkopuolelta.

”Meillä ei ole vielä täyttä varmuutta siitä, miten ihmiset pääsevät Suomeen.”

Juho Oranen

– Alan ammattilaiset ansaitsevat Ukrainassa hyvin. Heillä on säästöjä ja voivat todennäköisesti elättää itseään myös kalliimman kustannusten maissa EU-alueella. Tehdastyöläisillä palkkataso on sen sijaan huomattavasti matalampi ja lähteminen muihin maihin töihin myös siksi haastavaa.

Viro on jo ottanut käyttöön täyden viisumivapauden Ukrainasta tuleville. Orasen mukaan maassa on täysi valmius auttaa ihmisten asumisjärjestelyissä.

– Meillä ei ole vielä täyttä varmuutta siitä, miten ihmiset pääsevät Suomeen. Sitä selvitellään parhaillaan.

Pelkkä pääsy Suomeen ei oikeuta vielä työskentelemään. Henkilö saa oleskella EU-alueella laillisesti 90 päivää. Siinä ajassa on mahdollista saada virallinen oleskelu- ja työlupa Suomeen.

Huoli maksuliikenteestä

Talentbyten toimitilat sijaitsevat läntisessä Ukrainassa Lvivin kaupungissa. Orasen piti lähteä paikan päälle maaliskuussa.

– Eilen olin puhelinyhteydessä kaupunkiin. Siellä soi ilmahälytyssireeni taustalla. Kuulemani mukaan Lvivin lähistöllä olevaan sotilastukikohtaan olisi hyökätty, mutta itse kaupunki on vielä säilynyt. Nyt eletään tunti ja päivä kerrallaan.

”Todennäköisesti maksuliikenne katkeaa pian.”

Suurimpana huolena Orasella on paitsi työntekijöiden turvallisuus, myös maksuliikenteen toimivuus.

– Liikekannallepanon toteuttamiseen asti pyrimme pitämään huolen siitä, että työntekijöillämme on kaikki tarpeellinen. Todennäköisesti maksuliikenne katkeaa pian, koska palkanmaksumme kulkee ukrainalaisen pankin kautta. Pyrimme varmistamaan, että ihmiset saavat palkkansa ajallaan.

Pidemmällä aikavälillä huolena on myös yrityksen tulevaisuus. Vielä ei ole mitään käsitystä siitä, kauanko sotatila jatkuu ja pystyvätkö ihmiset tekemään töitä.

– On samaan aikaan absurdia ja huolestuttavaa, että vuonna 2022 Euroopassa voi tapahtua jotain tällaista. Luonnollisesti tässä herää huoli myös omasta bisneksestä ja siitä, miten se jatkuu vai jatkuuko.

Pauli Reinikainen