Kuva: Getty Images
6.5.2022 klo 11:33
Uutinen

Oletko saanut soiton domain-huijarilta? Näin tunnistat hämäräperäisen yhteydenoton

Domain-huijausta ei välttämättä tunnista huijaukseksi, jos ei osaa olla valppaana. Asiantuntija kertoo yhden tärkeän tunnusmerkin.

Piikkiöläisen Merivuoren Puutarhan yrittäjä Riitta Merivuori sai äskettäin puhelun, jollaiseen yhä useampi yrittäjä vastaa. Soitto tuli 09-alkuisesta numerosta.

Soittaja kertoi, että toinen henkilö, tässä tapauksessa Kaarinassa asuva venäläismies, haluaa rekisteröidä Merivuoren yrityksen nimissä eri päätteisiä verkkotunnuksia.

– Hän oli kuulemma tarkistanut jostain rekisteristä ja halusi soittaa meille ensimmäisenä ennen kuin antavat tunnukset kyseiselle miehelle.

Merivuori olisi saanut 100 eurolla itselleen kaikki tunnukset, jotta niitä ei luovutettaisi kyseisellä venäläismiehelle.

– Sanoin soittajalle, että kysyn yrityksemme hallituksen nuoremmilta jäseniltä, mitä he meinaavat tällaisesta, että kannattaako meidän alkaa varaamaan näitä päätteitä.

Samalla Merivuori otti yhteyttä myös Suomen Yrittäjien lakineuvontaan.

– Hän (soittaja) oli vakuuttavan kuuloinen, mutta itsekin hieman mietin, että onkohan tässä kyseessä huijaus.

Merivuori ei ole maksanut soittajan pyytämää summaa.

Kiirehtiminen voi paljastaa huijausyrityksen

Suomen Yrittäjien asiantuntija Karoliina Katila on törmännyt aikaisemmin vastaaviin tapauksiin. Kyseessä on usein niin sanottu domain-huijaus.

– Soittajalla ei voi olla tällaista tietoa, että joku muu olisi rekisteröimässä kyseisiä verkkotunnuksia. Kyseessä on yleinen keino, jolla yritetään saada vastaanottaja tekemään nopea päätös ja maksamaan haluttu summa. Vastaava toimintatapa on hyvin tuttu, Katila kertoo.

Hän muistuttaa, ettei kukaan voi absoluuttisesti luvata, ettei joku voisi rekisteröidä yritykselle tarjottavia verkkotunnuksia yrityksen tästä tietämättä.

– Yleensä tällaiset soittajat pyytävät huomattavasti korkeampaa summaa domain-tunnusten rekisteröinnistä kuin mitä ne maksaisivat muualla. Kannattaa miettiä etukäteen, mitä verkkotunnuspäätteitä tarvitsee tai haluaa itselleen tai yritykselleen.

Katila huomauttaa, että yrityksen kannalta voi olla riski, jos joku rekisteröi yrityksen nimissä olevia tunnuksia ja haluaa esimerkiksi tehdä mainehaittaa yritykselle.

– Usein yritykset rekisteröivät itselleen vain fi-päätteisen tunnuksen ja siksi muut päätteet ovat yleensä vapaita.

Pauli Reinikainen