YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

Satelliitti katolla
10.8.2022 klo 09:15
Uutinen

Ongelmia? Satelliittipojat hoitavat kyllä ne kuntoon

Antenni olla pitää

Kun uusia taloja nousee, antenneista, internet-yhteyksistä, äänen ja kuvan vastaanotosta vastaa Satelliittipojat, jonka yrittäjä Pasi Karvinen on ammattilainen kulkemaan katoilla ja ottamaan vastaan milloin mitkäkin signaalit niin Vesilahdella kuin muuallakin.

Moni muistaa vielä ajan, jolloin mustavalkoinen televisio toi Teija Sopasen ja TV – ykkösen virityskuvan ohjelmineen ja joutsenineen olohuoneisiimme. Näköradiot olivat ensin kovasti harvassa, niitä käytiin ihmettelemässä koko kylän voimin ja osoiteltiin katolla olevaa antennia.

– Konkurssiharava se on, sanoivat kateelliset naapurit.

Tämän päivän Suomessa, niin Vesilahdella kuin muuallakin, kyliä koristaa suoranainen antennimetsä. Haravien joukkoon ilmestyi aikanaan vaikuttavan näköisiä lautasantenneja, jotka nekin yleistyivät nopeasti.

Satelliittipojat Pasi Karvinen
PASI KARVINEN aloitti työt teinipoikana, kirjoitti välillä ylioppilaaksi ja jatkoi yrittäjänä.

Lautanen katolla?

– Lautasantenni voidaan asentaa katolle, seinälle tai joskus maahankin, sanoo Satelliittipoikien Pasi Karvinen ja kaataa mukeihin mustaa kahvia.

–Suuntaus on tärkeätä, on tiedettävä, missä satelliitit ovat. Esteitä ei saa olla, ei seiniä, ei kumpareita, ei edes puita, jotka saattavat kasvaa esteiksi, Karvinen pohtii. Mies, joka on taiteillut antennien kanssa sadoilla ja taas sadoilla katoilla.

Juttelemme vahvan kahvin voimalla nykyteknologiasta. Ympärillämme oleva ilmatila on täynnä näkymättömiä, langattomia yhteyksiä. Signaaleja menee ja tulee ristiin rastiin. Niitä kulkee edestakaisin niin puhelin-, wifi-, internet- kuin kymmenistä muistakin yhteyksistä. Maallikko ihmettelee, miten ne pysyvät kuosissaan ja osaavat lopulta pyrähtävät oikeaan osoitteeseen – juuri sinun puhelimeesi tai vastaanottimeesi.

Lautasantennit saavat signaalinsa satelliiteista. Niiden avulla voidaan nähdä satoja ilmaiskanavia Euroopasta ja muualtakin. Joku näyttää formuloita, joku tennistä. Kaikkea löytyy sille, jonka katolla on tämä ihmelautanen. Paraboloidi tai paraabeliantenni – kuten hienosti sanotaan.

Signaaleja teini-iästä saakka

Pasi Karvinen meni kesähommiin isänsä Jorman liikkeeseen jo viisitoistavuotiaana. Monet muistavat vielä aikanaan Kuninkaankadun ja Hallituskadun kulman tienoilla Tampereella sijainneen Mustan Pörssin. Se oli Karvisten firma. Pasi harjoitteli, myi, oli isän opissa, palveli asiakkaita ja niin hänestä tuli vähitellen alan mies. Ylioppilaaksi nuori mies toki kirjoitti välillä, mutta näkymättömät signaalit, ja niihin liittyvät laitteet kiinnostivat, ja taitoa tuli lisää.

– Välillä meitä oli Satelliittipojissa kolme – neljä kaveria, mutta nyt toimin pääasiassa yksin, kertoo Pasi Karvinen.

Hän on kehittänyt työnsä niin rationaaliseksi kuin suinkin. Sopiva työauto henkilönostimineen hankittiin Brexitin kuohuissa Englannista. Kun Karvisen Mersu tulee paikalle, laskee tukijalat maahan ja nostaa miehen valjaineen ylös, alkaa pian tulla olohuoneeseen aivan uudenlaisia kuvia.

–Onhan tämä hiukan vaarallista, Pasi sanoo, mutta vahinkoja ei ole sattunut. Olen varovainen. Henkilönostin onkin hyvänä apuna myös turvallisuussyistä. Se pystyy nostamaan asentajan harjakattoisen talon huipulle ja ulottuu sivusuunnassakin yli seitsemään metriin.

Satelliittipojat nosturi
PAKETTIAUTOON INTEGROIDULLA henkilönostimella voi työskennellä korkealla turvallisesti.

Isoja ja pieniä töitä

– Tavallisin arjen homma on se, että asiakas ostaa minulta television antenneineen tai ilman. Vien sen, asennan täysin käyttövalmiiksi ja perehdytän uuden käyttäjän mahdollisimman hyvin, kertoo Karvinen. Päivät ovat kovin erilaisia; milloin ollaan minkäkinlaisella katolla.

–Nykyajan teknologia kehittyy ja muuttuu niin nopeasti, että asiakas antaa arvon kädestä pitäen neuvomiselle. Silloin tällöin tulee suurempia keikkoja.

–Taannoin asensin Hervantaan Tampereen Teknillisen Yliopiston katolle lautasantenniviidakon heidän tutkimuksiaan ja kokeilujaan varten. Pelkkään kaapelointiin kului tavaraa yli kaksi kilometriä. R- kioskit ovat olleet iso asiakas silloin kun ravit eri radoilta ympäri Suomea alkoivat tulla elävänä online-kuvana kioskeihin. Toisaalta, juuri äskettäin vein älytelevision asiakkaalle Tampereelle. Kun lähdin pois, hän osasi tehdä kaikkea sitä, mihin laite on tarkoitettu. Avaimet käteen siis, Karvinen toteaa.

–Puskaradio näyttää toimivan. Aika monet tietävät minne soittaa, minä vastaan ja teen, Karvinen nauraa.

TTY satelliitti
SATELLIITTIPOJAT ASENSI Tampereen Teknilliselle Yliopistolle antennimetsän. Kaapelia kului kolmatta kilometriä.

Kanavia satelliiteista

Aivan kuten ilma on täynnä erilaisia ääniaaltoja ja signaaleja, avaruus maapallon ympärillä alkaa olla täynnä satelliitteja samoin kuin niiden toiminnan loppumisesta johtuvaa avaruusromua. Maata kiertää lähes 4000 satelliittia. Toki ne kulkevat eri korkeuksilla, mutta ahdasta tuolla ylhäälläkin alkaa olla.

Noin kuuden vuosikymmenen ajan yläilmoihin ja vieläkin ylemmäs on lauottu milloin mitäkin asioita tekeviä satelliitteja. Koko meidän arkemme alkaa olla yhä enemmän ja enemmän niistä kiinni, katsommepa sitten televisiota tai ajelemme autolla navigaattoria käyttäen. Veikko Huovisen erään kirjan päähenkilö ei katsonut lainkaan ylöspäin, etteivät satelliitit olisi kuvanneet häntä. Asiassa oli hiukan perääkin – satelliittien ottamat kuvat maasta ovat uskomattoman hyviä.

Jos katsoja on lopen kyllästynyt siihen, että vakiokanavilta samat ohjelmat tulevat päivästä toiseen uusintoina, virkistävä vaihtelu voi löytyä satelliittiantennista. Valittavissa on niin saksalainen Eurosport kuin ohjelmat Italiasta, Espanjasta, Ranskasta…ja ilmaiseksi. Maksullisiakin toki riittää.

Ammattimies on aina ammattimies. Karvisen äänestä kuuluu joidenkin mielestä jo unholaan jäänyt ammattiylpeys, kun hän kertoo työstään. Ja miksi ei, mies perusti oman yrityksensä jo vähän yli kaksikymppisenä saatuaan alkuopin isän hommissa. Satelliittipojat on pysynyt mukana kehityksessä jo yli 30 vuotta. Vesilahden ja samalla koko Tampereen ympäristön digitaaliset olosuhteet kaikkine operaattoreineen, mastoineen ja antenneineen ovat hallinnassa.

Artikkeli on julkaistu ensimmäisen kerran Pirkanmaan Yrittäjä-lehdessä 14.6.2022

Juhani Vahtokari