YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

Kannattaako yrityksen ostaa aurinkopaneelit nyt?
Asiantuntijan mukaan tukkureilla on edelleen varastoissaan paneeleita, jotka hankittiin huippukysynnän aikana. Niistä halutaan nyt eroon. Kuva: Getty Images
16.7.2024 klo 14:50
Uutinen

Onko järkeä hankkia aurinkopaneeleita kiinteistön katolle nyt, kun pörssisähkö maksaa pari senttiä? Asiantuntija vastaa

Aurinkopaneeleissa on hintapainetta ylöspäin.

Pörssisähkön hinta on madellut jo useamman viikon joissakin senteissä käyden välillä miinuksen puolella. Pörssisähkön 28 vuorokauden keskihinta oli tiistaina 1,26 senttiä kilowattitunnilta. Yrittäjä saattaakin miettiä, onko nyt viisasta investoida aurinkosähköjärjestelmään, jonka hyötysuhde ei ole paras mahdollinen nykyisillä sähkön hinnoilla.

Vuonna 2021 perustetun Energio Finland Oy:n perustajaosakas ja myyntijohtaja Vesa Robertsson kertoo, että paneelien kysyntä on piristynyt pohjalukemista.

– Edelleenkään ei olla huipputasolla, joka koettiin Venäjän aloittamaan Ukrainan sodan alettua, hän sanoo.

Vuoden 2022 aikana alalle tuli Robertssonin mukaan ”kullanvuolijoita” ja samalla asennusten laatu heikkeni. Aiheesta kirjoitettiin laajasti eri medioissa.

– Nyt kun on todettu, ettei ala olekaan niin helppo kuin luultiin, yritysten määrä on vähentynyt etenkin omakotitalojen paneelien markkinoilla. 

Hinnat voivat kääntyä nousuun, jos merkit komponenttien hintojen kääntymisestä nousuun pitävät paikkansa. Näin voisi käydä jo loppuvuodesta.

”Vielä mahdollisuus saada halvalla”

Asiantuntijan mukaan aurinkopaneeleita saattaa saada vielä kohtuullisella hinnalla. Tukkureilla on edelleen varastoissaan paneeleita, jotka hankittiin huippukysynnän aikana. Niistä halutaan nyt eroon.

– Nyt näitä paneeleita voi saada varsin hyvään hintaan. Toisaalta valmistajilta on tuli samaan aikaan markkinoille uuden teknologian paneeleita verrattain edulliseen hintaan, jotta tuotantolinjat saatiin pidettyä käynnissä, Robertsson jatkaa.

Hinnat voivat kääntyä nousuun, jos merkit komponenttien hintojen kääntymisestä nousuun pitävät paikkansa. Näin voisi käydä jo loppuvuodesta.

– Näkisin, että nyt on vielä hetken aikaa mahdollisuus saada paneelit halvalla. Ero uuden ja vanhan paneeliteknologian välillä ei ole merkittävä. Uudella teknologialla päästään hieman korkeampaan hyötysuhteeseen, yrittäjä selvittää.

Älykkään energiavaraston latautuvat silloin, kun kantaverkossa on liikaa sähköä ja purkavat sähköä hetken, kun kantaverkossa on sille tarvetta.

Älykkäät energiavarastot yleistyvät

Jos yrityksen sähkönkulutus on yli 100 megawattituntia vuodessa, sen saattaa harkita älykkään energiavaraston hankkimista.

Kyseessä on nimensä mukaan sähköenergiaa varastoiva järjestelmä, joka mahdollistaa osallistumisen niin sanottuun sähkön reservimarkkinaan osana suurempaa “laivastoa” eli useamman kiinteistön joukkoa. Varastoinnissa käytetään jääkaappipakastimen kokoista sisäyksikköä ja 2,5 x 1,5 metrin kokoista ulkoyksikköä kohteen sulakekoon mukaan. 

Aikaisemmin sähkön kulutuksen ja tuotannon välistä suhdetta on tasapainotettu kantaverkossa säätövoimalla, jolloin tarvittavaa energiaa on saatu muun muassa kivihiilivoimaloista. Vihreän siirtymän tavoitteet ohjaavat kysyntää sääriippuvaisiin uusiutuviin energiamuotoihin kuten aurinko- ja tuulivoimaan.

– Kantaverkossa tarvitaan koko ajan enemmän reservimarkkinaa, johon pienet ja keskisuuretkin yritykset voivat osallistua osana älykkäitä energiavarastoja, Vesa Robertsson kertoo.

Älykkään energiavaraston akut latautuvat silloin, kun kantaverkossa on liikaa sähköä ja purkavat sähköä, kun kantaverkossa on sille tarvetta. Energiavarasto voidaan toteuttaa kiinteistöön, jos siinä on yli 63 ampeerin sulake. Suositeltava koko on 100 ampeeria.

Kantaverkkoyhtiö Fingrid maksaa yritykselle reservimarkkinaan osallistumisesta. Korvaus on Robertssonin mukaan ollut noin 21 euroa kilowatilta kuukaudessa.

– Tavallisesti reservimarkkinaan osallistumiselle on kovat tekniset tehovaatimukset, mutta markkinoille on tullut ratkaisuja, jotka mahdollistavat osallistumisen pienissäkin kohteissa. Silloin yksittäiselle yritykselle riittää yllä mainittu sulakekoko, Robertsson jatkaa.

Yritys voi hankkia kyseisen järjestelmän liisattuna. Hinnat alkavat noin 800 eurosta kuukaudessa. 

Kantaverkkoyhtiö Fingrid maksaa yritykselle reservimarkkinaan osallistumisesta. Korvaus voi olla esimerkiksi noin 21 euroa kilowatilta kuukaudessa.

Näin varttinetotus hyödyttää yritystä 

Yritys saattaa hyötyä älykkäästä energiavarastosta myös pörssisähkön optimoinnin myötä. Ensi vuoden alusta Suomessa siirrytään pörssisähkön varttitaseeseen eli niin sanottuun varttinetotukseen. Se tarkoittaa, että esimerkiksi sähköverkkoon kytketyn aurinkosähkötuotannon ja kulutuksen välinen erotus lasketaan yhden vartin ajalta.

– Tällöin älykäs järjestelmä katsoo, millä vartilla pörssisähkö on halpaa. Silloin se voi esimerkiksi siirtää kyseisen sähköenergian tuotannon käytettäväksi vartin päästä ja ennen sitä käytetään pörssisähköä. Varttisähkö nopeuttaa reagointisykliä, Robertsson selvittää.

Älykkäät akustot voidaan asentaa myös kiinteistöön, jossa ei ole käytössä aurinkosähköjärjestelmää. Silloin varastoitava energia otetaan sähköverkosta.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Pauli Reinikainen