YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

Opettajasta tuli teesalongin yrittäjä
Ulkomailla matkustellessaan Helena Niemelä pani merkille, että tee tarjoillaan usein kauniimmin ja arvokkaammin kuin kahvi. Kuva: Pauli Reinikainen

Opettaja huomasi kahvin negatiiviset vaikutukset ja perusti oman teesalongin – ”Teen juominen teki minusta kuin uuden ihmisen”

Yrittäjä Helena Niemelä haluaa julistaa teenjuonnin ilosanomaa. 

Helena Niemelä päätti kahdeksan vuotta sitten, että opettajan työt vaihtuvat pitkään mielessä olleeseen yrittäjyyteen. Innostus teenjuontiin johti oman teesalongin perustamiseen Hyvinkään keskustaan.

Yli 20 vuoden ajan opettajana työskennellyt Niemelä ryhtyi yrittäjäksi viisikymppisenä.

– Tavallaan veri veti siihen, koska isäni on ollut yrittäjä. Koin yrittäjyyden opettajan työtä kiinnostavammaksi. Viisikymppisenä minulla oli muutokseen tarpeeksi rohkeutta, ja lapset olivat kasvaneet aikuisiksi, Niemelä sanoo.

Tee on ollut opettamisen ohella Niemelän toinen harrastus. Hän muistaa, kuinka nuorempana koki pakkoa juoda kahvia kohteliaisuussyistä. Tuolloin Niemelä työskenteli kesäkanttorina seurakunnan palveluksessa.

– Olin juonut sitä ennen vain teetä. En kehdannut kieltäytyä kahvista, koska teen valmistaminen tuntui monimutkaiselta.

Kahvin juomisen jälkeen kofeiini sai aikaan epämiellyttäviä tuntemuksia. Vatsakaan ei pitänyt.

– Kahvi ei sopinut minulle lainkaan. Suomessa sitä juodaan eniten maailmassa, joten meillä helposti kuvitellaan, että kaikki ihmiset juovat kahvia. Haluan puhua sen puolesta, että teekin voi olla nautinto ja sitä voi juoda muistakin kuin terveyssyistä.

Helena Niemelän teesalonki sijaitsee Hyvinkään keskustassa.

Ulkomailla matkustellessaan Niemelä pani merkille, että tee tarjoillaan usein vielä kauniimmin ja arvokkaammin kuin kahvi: esteettisesti omassa kannussaan.

Lopullisesti Niemelä hurahti teeharrastukseen liityttyään Etelä-Suomessa toimivaan Teen ystävät -yhdistykseen. Tuolloin hän työskenteli vielä opettajana.

– Kun koulupäivän jälkeen jäin tein töitä kotona ja suunnittelin seuraavaa päivää, teen juominen teki minusta kuin uuden ihmisen. Ei ollut tärinää eikä vatsan vääntelyitä toisin kuin kahvin juomisen jälkeen.

Skonsseja omasta keittiöstä

Niemelän teesalongissa vallitsee rauhallinen ilmapiiri. Salonki sijaitsee vanhassa puutalossa Hyvinkään pääkadun varressa. Hieman yllättäen tarjolla on myös kahvia.

– Tämä tila oli aikaisemmin kahvilana, jolloin tänne tultiin kahvin ja pullan perässä. Meillä keitetään myös tavallista juhlamokkaa, mutta muita kahvilaatuja ei ole tarjolla. Naisporukassa yksi saattaa juoda kahvia.

Viikossa kahvinjuojia käy vain yksittäisiä. Moni tulee paikalle Niemelän myymien gluteenittomien leivonnaisten takia. Tällä hetkellä yrittäjällä on töissä osa-aikainen leipuri-kondiittori.

Leipomuksia on tarjolla yksittäisinä, mutta moni asiakas valitsee listalta ”kello viiden teen” eli iltapäiväteekattauksen, joka sisältää suolaisia ja makeita naposteltavia kuten skonsseja eli englantilaisia teeleipiä, joita Niemelä leipoo myös itse.

Teeharrastajat suosivat irtoteelaatuja, mutta Niemelä näkee pussiteetuotteillakin oman tehtävänsä.

”Pussitee on kuin pikakahvi”

Niemelän oma teesuosikki on vaalea Oolong, mustan ja vihreän teen välimuoto. Kyseessä on osittain hapetettu kokolehtinen tee, jonka lehtiä voidaan hauduttaa useampaan kertaan.

Teeharrastajat suosivat irtoteelaatuja, mutta Niemelä näkee pussiteetuotteillakin oman tehtävänsä.

– Koen, että pussitee on pikatee, vähän kuin pikakahvi. Riittää, kun keittää veden ja juoma on valmis. Välttämättä sillä ei ole mitään tekemistä makunautinnon kanssa. Paremman puutteessa pussiteekin kelpaa.

Mutta miten paatunut kahvinjuojakin oppisi innostumaan teestä? Esteenä voi olla usein etenkin vihreän teen kitkerä makuvivahde.

– Vihreään teehen kuuluu pieni kitkeryys ja sen takia moni on oppinut karttamaan sitä. Katkeruutta lisää liian pitkä haudutusaika ja liian kuuma vesi. Liian kitkerältä tee ei saa maistua.

Toinen syy teeharrastuksen vieroksumiseen voi olla irtoteen paikoin kallis hinta. Niemelä näkee irtoteen myös mahdollisuutena.

– Tiettyjen irtoteelaatujen kohdalla teetä voidaan hauduttaa useita kertoja samoista lehdistä, jolloin hinta puolittuu. Usein on niin, että irtoteen kohdalla hinta ja laatu kulkevat käsi kädessä. Teekaupoista voi ostaa yksittäistä teelaatua pieniä määriä, jolloin voi kokeilla useita eri teelaatuja.

Teetä voi käyttää myös rauhoittumiseen

Kahvin ohella myös useissa eri teelaaduissa on kofeiinia. Kofeiinin määrään vaikuttaa paitsi maaperä, josta teelehdet kasvavat, myös teelehtien poimimisen vuodenaika ja se, mistä kohtaa kasvia lehdet ovat kasvaneet.

– Ensisadon teelaaduissa on yleensä enemmän kofeiinia. Valkoisessa teessä kofeiinia on tämän takia runsaasti. Minuun itseeni vaikuttaa voimakkaimmin maustamattoman vihreän teen kofeiini, Niemelä kertoo. 

Toisaalta teetä voidaan käyttää myös rauhoittumiseen. Siihen sopii yksi arvostetuimpiin kiinalaisiin teelaatuihin lukeutuva musta tee Keemun. Rauhoittava vaikutus tulee teen sisältämästä L-Teaniinistä.

Ruuansulatukselle Niemelä suosittelee kiinalaista mustaa maustamatonta keemun-teetä. Kyseessä on lempeä ja vatsaa rauhoittava tee.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Pauli Reinikainen