Tero Takalo-Eskola
11.1.2022 klo 10:58
Uutinen

Opinnoista kipinä yrittäjyydelle

Nuorena poikana Tero Takalo-Eskola ihaili serkkunsa hienoja kameroita ja kierteli metsässä isänsä filmikamera kaulassa. Kuvia tosin tuli otettua harkiten, koska diafilmi oli sen verran kallista. Vuodesta 2009 lähtien laukaisunappia ei ole säästelty, silloin syntyi valokuvauspalveluita yrityksille tarjoava Terotemedia.

Kipinän yrittäjyyteen ja hyvät verkostot Takalo-Eskola sai opiskeluaikoinaan Jyväskylän Tiimiakatemialta.

– Yrittäjyydestäni on ehdottomasti kiittäminen Tiimiakatemian perustajaa Johannes Partasta ja valmentajaa Timo Lehtosta. He olivat mukana merkityksellisessä ajanjaksossa ja antamassa vaikutteita siihen mihin suuntaan työurani ja elämäni lähti, ja missä olen nyt, Takalo-Eskola muistelee.

Tiimiakatemian jälkeen vuonna 2006 hän hyppäsi kaveriporukan kanssa rakentamaan tyhjästä Suomen Keittiömestarit ry:n Mestarit–lehteä, toimien itse lehden päätoimittajana.

– Kun lehden teko päättyi vuonna 2009, aloin saada kutsuja valokuvauskeikoille. Moni luuli, että minulla on jo vankka osaaminen valokuvaamisesta, koska niin usein pyörin kamera kainalossa. Kysyntää oli ja tuntui, että haluan kouluttaa itseni alalle. Suoritin kaksi hyvätasoista valokuvaustutkintoa yrittäjän oppisopimuskoulutuksena ja aloin samalla kokopäiväiseksi valokuvaajaksi. 

Yrittäjyys ei ole pikamatka

Nyt yli 12 vuotta myöhemmin Takalo-Eskola vertaa omaa yrittäjäntaivaltaan kestävyysurheiluun. Yrittäjyys ei ole pikamatka, vaan pitkäjänteistä työtä ja joskus kyllästymiseen saakka saman asian toistoa. 

– Olen luonteeltani rauhallinen ja maltillinen. Harrastukseni taasen painottuvat kestävyysurheiluun. Tämä yhtälö näkyy myös vahvasti työminässäni. Saman asian toistaminen ei ole tylsää, eikä puuduttavaa. En tavoittele yrittäjyydessäkään pikavoittoja, enkä hae mittavaa kasvua. Yritykseni kasvu on tapahtunut pitkäjänteistä työtä tekemällä, avaa Takalo-Eskola.

Yrittäjän mielestä niin yksinyrittäjyydessä, kuin elämässäkin on hyvä oppia hyväksymään tarpeeksi hyvä -mentaliteetti.

– Maailmassa, jossa hehkutetaan kasvuloikkia, onnistumisia ja kansainvälistymistä on hyvä muistaa, että jo itsensä työllistäminen on arvostettava asia. Ei kaikkien tarvitse mennä kovaa, tehdä isommin ja huutaa lujemmin, yrittäjä summaa.

Hammaslääkäristä seuraavaksi pelottavin

Moni Keski-Suomen Yrittäjäjuhlassa käyvä tunteekin Takalo-Eskolan hahmona, joka liikkuu juhlaväen seassa ja tallentaa ilon hetket kameraansa ja muiden katsottavaksi. 

Terotemedian asiakkaat ovat enimmäkseen keskisuomalaisia pk-yrityksiä ja organisaatioita. Valokuvaajan työ on tutustuttanut yrittäjän mitä erilaisimpiin yrityksiin, ihmisiin ja tapahtumiin.

– Aika harva pääsee työssään kurkistamaan näin monenlaisiin toimialoihin ja ihmisiin kuin minä. En äkkiseltään keksi yhtään alaa, jota en olisi jollain tavalla kuvannut, kertoo Takalo-Eskola.

Laadukas ja nöyrä tekeminen, sekä asiakkaan kuuntelu on poikinut yritykselle pitkiä asiakassuhteita. Moni onkin ollut Terotemedian asiakkaana yrityksen ensivuosista saakka. 

– Onnistuneiden kuvien lisäksi työssäni parasta ovat tilanteet, joissa huomaan, että olen pystynyt luomaan rennon kuvaushetken. Moni sanookin kameran eteen päätyessään, että kuvattavana olo on lähes yhtä ahdistavaa kuin hammaslääkärin penkkiin istuminen. Se, että saan tuon lähtökohdan kääntymään ja ihmisen rentoutumaan kameran edessä, on palkitsevaa minulle. 

Yksinyrittäjyys tuo vastuuta ja vapautta 

Yrittäjä on tyytyväinen työtilanteeseensa. Töitä on riittänyt jokaiselle vuodelle, eikä koronankaan aiheuttama notkahdus lopulta jäänyt pitkäksi. 

– Minulle yrittäjyydessä on ollut palkitsevaa se, että olen pystynyt luomaan harrastuksestani itselleni työn ja vakaan toimeentulon.

Vastuun näkökulmasta yksinyrittäjyys on toki yksinäistä tekemistä.  Totta kai välillä kaipaan palkkatyöhön liittyviä rakenteita ja esimerkiksi työyhteisön tukea, mutta toisaalta sosiaaliset tarpeet tulee täytettyä asiakkaiden luona kuvauskeikoilla. Sen lisäksi viihdyn hyvin yksiksenikin. Joskus edelleen käyn metsässä kameran kanssa ilman että ajattelen töitä. Aivan niin kuin silloin nuorena poikana, kun en vielä osannut edes haaveilla valokuvaajan työstä, yrittäjä tiivistää.