YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

Ravintola-alan yrittäjät vaativat rajoitusten lopettamista. Kuva: Getty Images
1.2.2022 klo 15:30
Uutinen

Pääministeri lupaili rajoituksista luopumista helmikuussa – Yrittäjät tarvitsevat nopeampaa ja selkeämpää toimintaa

Rajoituksista puhutaan pontevasti, mutta päätökset puuttuvat. Yrittäjät tarvitsevat selkeämmän viestin, jotta voivat valmistautua ovien avaamiseen.

Pääministeri Sanna Marin kertoi maanantaina päätoimittajayhdistyksen tilaisuudessa, että koronarajoituksista voitaisiin luopua helmikuun aikana. Uutinen aiheutti hämmennystä. Luovutaanko vai oliko tämä pääministerin lupaus? Helmikuu kestää neljä viikkoa, eli missä vaiheessa helmikuuta?

Uskaltaako esimerkiksi ravintola- tai tapahtuma-alan yrittäjä alkaa tilata raaka-aineita ja etsiä henkilökuntaa, jotta palvelut saisi auki?

Helsingissä Top Lounges -tilausravintoloita pyörittävä yrittäjä Tero Lyyra ei ole viestistä kovin ihmeissään.

– Tätä tämä viestintä on ollut kaksi vuotta. Ei mitään uutta. Se kertoo siitä, että päättäjillä ei ole käsitystä alamme hädästä. Helmikuun aikana ehkä, mahdollisesti, katsotaan, on ympäripyöreä ilmaisu ja pitkä aika, kun jokainen päivä on meille helvettiä, Lyyra sanoo.

Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen kannustaa myös tehokkaampiin päätöksiin.

– Olen pannut merkille, että monet ministerit puhuvat rajoitusten purkamista pontevammin kuin tekevät niitä koskevia päätöksiä. Rajoitukset kuitenkin purkautuvat päätöksillä, ei pelkillä puheilla, hän sanoo.

Toivoa kuitenkin on. Hallitus saa keskiviikkona helmikuun 2. päivä epidemiologisen tilannekatsauksen sekä käsittelee koronastrategioiden päivittämistä ja arvioi rajoitusten purkua.

Lääkkeet kovempia kuin tauti

Se, että rajoituksia purettaisiin suunniteltua nopeammassa tahdissa, on hyvä uutinen. Ymmärrys esimerkiksi ravintoloiden aukiolon kellonaikojen sääntelylle on monelta lopussa. Virustartunnat kun eivät kelloa tuijottele.

– Tilanne on niin käsittämätön, että ei voi välttyä ajatukselta, että Suomessa on meneillään STM:n vallankaappaus. Sosiaali- ja terveysministeriön ei tarvitse noudattaa perustuslakia, vaan se muokkaa ja tilailee tilastoja, joilla se perustelee rajoituksia. Välttämättömyys tai oikeasuhtaisuus on unohdettu. Tuntuu, että tarvitaan painavia syitä purkaa rajoituksia, kun asian pitäisi olla toisinpäin, Lyyra sanoo.

– Tämä on enemmän alkoholipolitiikkaa kuin taudin ehkäisyä. Nyt lääkkeet ovat kovempia kuin tauti, hän jatkaa.

Koronakriisi on iskenyt moniin toimialoihin, mutta rajoitukset ovat osuneet niihin eri tavoin. Ravintolarajoitukset ovat Suomessa EU:n kovimpia. Tapahtuma-alan toimijoista jotkut eivät ole päässeet töihin kahteen vuoteen.

Lomautuksia ja konkurssiuhkaa

Matkailu ja Ravintolapalvelut MaRa ry:n jäsenykyselystä käy ilmi, että 80 prosentilla alan toimijoista liikevaihto on laskenut yli 30 prosenttia. 20 prosenttia yrityksistä on konkurssiuhan alla.

Heikoin tilanne MaRan edustamilla aloilla oli kongressi- ja messualan yrityksillä, pubeilla ja yökerhoilla, henkilöstö- ja opiskelijaravintoloilla sekä hotelleilla ja kylpylöillä. Valtioneuvoston ja aluehallintovirastojen joulun alla asettamat sulut ja erittäin ankarat rajoitukset vaikuttivat hyvin kielteisesti tammikuun palvelujen kysyntään.

Pikkujoulukausi ja joulusesonki menivät pilalle sulkujen, rajoitusten ja etätyösuosituksen takia.

– Hieman yli 60 prosenttia yrityksistä on lomauttanut työntekijöitään, peräti 17 prosenttia yrityksistä on lomauttanut kaikki työntekijänsä, MaRan tomitusjohtaja Timo Lappi kertoo tiedotteessa.

MaRa muistuttaa, että rajoituksia voidaan ylläpitää vain niin kauan kuin ne ovat välttämättömiä ja oikeasuhtaisia. Ne on kumottava viivytyksettä, kun näin ei enää ole.

Lappi vetoaa päättäjiin ravintola- ja tapahtuma-alan puolesta.

– Rajoituksia on lievennettävä jo tällä viikolla. Ehdottomana takarajana täytyy olla helmikuun puoliväli, jolloin myös kaikki pubeja, karaokeravintoloita ja yökerhoja koskevat rajoitukset on kumottava. Helmikuun loppuun on liian pitkä matka, kun oikeudellisia edellytyksiä rajoituksille ei enää ole, Lappi vetoaa.

Kahtia jakautunut kansa

Lyyraa huolettaa pitkien rajoitusten vaikutukset pidemmällä aikavälillä. Kahtia jakautuneessa yhteiskunnassa joillakin menee hyvin, kun toisilla aloilla toimivat ovat suurissa vaikeuksissa. Se on vaarallista pitkällä aikavälillä.

Ravintola- ja tapahtuma-alojen rajoitusten kerrannaisvaikutukset ovat hurjia, koska ne vaikuttavat moniin muihin aloihin, kuten ruoan tuotantoon, kuljetusalaan, tukkukauppaan, palvelusektoriin ja muusikoihin.

– Pelkään, että nyt on opeteltu tämä rajoittamisen malli, johon voidaan palata, kun siltä tuntuu. Mitä rajoitetaan seuraavaksi? Laitetaanko ravintolat kiinni, kun on liian liukasta, etteivät ihmiset lähtisi liikkeelle, Lyyra kysyy.

Elina Hakola