YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

10.5.2023 klo 08:21
Uutinen

Päijät-Hämeestä vaikutetaan ruoka-alan yrittäjyyden tulevaisuuteen

Yrittäjäjärjestön vaikuttamistyössä yrittäjänäkökulma on luonnollisesti aina kaiken pohjana. Siksi Suomen Yrittäjillä on työnsä tueksi useita valiokuntia, joissa yrittäjäjäsenet antavat tietoaan ja näkemystään mm. elinkeinopolitiikkaan, kasvuun ja kansainvälisyyteen, rakentamiseen, osaamiseen sekä rahoitukseen ja verotukseen liittyen. Vuoden 2022 alusta on toiminut myös ruokavaliokunta, joka perustettiin vahvistamaan järjestön ruoka-alan yrittäjyyden edunvalvontaa.

Päijät-Hämeestä ruokavaliokunnan jäseninä ovat yrittäjät Terhi Kinnari Kinnarin Tilatoimi Oy:stä Hollolasta sekä Ari Seppälä, Retsbol Oy/Salpausselän Kalasta Lahdesta. Jututimme Terhi Kinnaria ruokavaliokunnan toiminnasta ja siitä, minkälaiset asiat juuri nyt ovat ruoka-alan yrittäjän näkökulmasta pinnalla.

Minkälaisia asioita ja näkökulmia olet erityisesti halunnut tuoda ruokavaliokunnan tietoon? Onko teemoja tai ilmiöitä, joista koet että sinulla on eniten annettavaa? 

-Olen tuonut esille alkutuotannon merkitystä elintarvikealan yritysten ketjussa ja raaka-aineen tuotannon varmistamista Suomessa vaikuttamalla maatalouden pärjäämiseen. Maatilojen siirtyminen seuraaville sukupolville tulee varmistaa erilaisilla toimilla. Vain leveälle, terveelle kivijalalle voidaan rakentaa kasvava markkina ja vienti elintarvikkeiden osalta, muistuttaa Terhi Kinnari.

Mitä asioita on juuri nyt tärkeä huomioida ja edistää elintarvikeyrittäjyyden, alkutuotannon ja maaseutuyrittäjyyden suhteen?

-Olemme tuoneet kaikelle päätoksenteon tasolle näkemystä siitä, että nyt on ison murroksen aika, kertoo Kinnari. -Alkutuotanto, koulutus, kehitys, elintarvikevalmistus, kauppa ja asiakas ovat samassa ketjussa, joka on juuri niin vahva kuin sen heikoin lenkki. Kriisitilanteessa ruoka-ala tulee huomioida muiden isojen toimialojen rinnalla, Kinnari muistuttaa. -Matkailu ei kehity ilman ruokakulttuuria. Maatilat kehittyvät erikoistumalla yhdessä elintarviketuotannon kehitystarpeiden kanssa: mitä tuotetaan jotta se menee kaupaksi jalostavalla teollisuudella. Alkutuotannon tulee olla kannattavaa ja viennin ja hajautetun kaupan kautta sillä on laajemmat markkinat.

-Päijät-Hämeessä on valtava elintarvikepyörre lähtenyt käyntiin, nyt tarvitsemme yhteistä sateenvarjoa ja kaikki mukaan matkalle samaan suuntaan, maailmalle, kuvailee Terhi Kinnari. -Tarvitsemme oikeanlaista hankeosaamista, jotta saamme isommat rahavirrat Euroopan rahastoista ja valtiolta selkänojaa alan kasvuun. Esteet pitää poistaa, mm. sallia tilamyynti alkoholille, sallia kotimaisten alkoholien markkinointi maailmalla, siirtyä tässä sosiaalipolitiikasta maatalous- tai elinkeinopolitiikan alaisuuteen. Lisäksi tulee hankkia vientiosaamista, nostaa elintarviketeollisuuden kiinnostavuutta työmarkkinoilla ja tavoitella maailman ykköspaikkaa ruokamatkailun mekkana, linjaa Kinnari rohkeasti tavoitteita.

Hollolalaisyrittäjä on alansa aktiivinen vaikuttaja. -Teen vahvasti ristiinlobbausta ruoka-alan verkostoissa. SY:n ruokavaliokunta teki paljon valmistelevaa työtä ja kannanottoja Anne Bernerin työhön ruokaviennin osalta. Tästä syntyi myös yhteys Päijät-Hämeen Viljaklusterin kanssa ja koko maakunta on vahvasti ruokaviennin kasvattamisen keskiössä laajalla vilja-alan osaamisella. Tiivis yhteistyö MTK:n, matkailun toimijoiden ja elintarviketuotannon kanssa antaa eväitä viedä viestiä kansanedustajien kautta päätöksenteon tärkeisiin pöytiin. 

”Päijät-Hämeessä on valtava elintarvikepyörre lähtenyt käyntiin”

Minkälaisin odotuksin ja tunnelmin katsot eteenpäin elintarvikealan ja maaseutuyrittäjyyden edustajana – miltä huominen näyttää?

-Työtä on paljon. Tarvitsemme innostavia ihmisiä kokoamaan laajan hankekentän ja yritykset vetureina kohti maailman valloitusta. Alkutuotannon tila on kriittinen ja väsymistä on paljon. Uuden hallituksen ja tulevien poliittisten linjauksien on otettava tiukempi ote alkutuotannon selviytymisen tukemisessa, toteaa Kinnari.

-Omalta osaltamme jokainen voi tehdä sen, että ottaa maanviljelijän ja alkutuottajan mukaan kehitystyöhön, jossa teemme tuotteita kuluttajille. Ja toiminnan täytyy olla reilua, kannattavaa ja kilpailun mahdollista myös maanviljelijöille. Lain täytyy turvata tietty huoltovarmuustaso jo sijaintimme takia. Uusia maanviljelijöitä on vaikea rekrytoida, jos särjemme tuotannon ketjut sukupolvelta toiselle, Terhi Kinnari muistuttaa.

-SY:n ruokavaliokunta on mahtava joukko erikokoisia yrittäjiä kaikkialta Suomesta. Olemme työstäneet paljon lausuntoja ja kannanottoja eri verotusasioihin, mm. makeisvero, virvoitusjuomavero, kaikki alkoholilainsäädännön epäoikeudenmukaisuudet ja viennin esteenä olevat asiat. Olemme olleet esillä Suomalainen ruoka tekee hyvää -tapahtumassa sekä valtakunnallisessa lehdistössä, summaa Kinnari tähänastista työtä. -Koen olevani etuoikeutettu saadessani olla mukana vaikuttamassa koko Suomen, mutta ennen kaikkea Päijät-Hämeen elintarvikealan kasvuun. Tuon kaikessa esille valiokunnan tärkeyden ja minusta se on huomattu.