YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

13.3.2025 klo 13:29
Uutinen

Paikallisen sopimisen uudet mahdollisuudet

Tämä teksti on konekäännetty.

Paikallinen sopiminen tarkoittaa mahdollisuutta määritellä työehtoja työpaikkatasolla laista tai työehtosopimuksesta poiketen. Mahdollisuus paikalliseen sopimiseen perustuu usein valtakunnallisiin työehtosopimuksiin.

Sopiminen on osapuolille keino luoda työehto- ja toimintakulttuurinsa yleisen työmarkkinajärjestelmän sallimissa rajoissa. Paikallisen sopimisen tyypillisiä kohteita ovat asiat, joista päätetään yksinomaan työehtosopimuksissa tai laissa säädetyt asiat, joista voidaan poiketa valtakunnallisella työehtosopimuksella. Näitä voivat olla esimerkiksi vuosilomat, lomarahat tai palkan suuruus. Sovittavia asioita voivat olla myös säännöllinen työaika, vuorotyö, jaksotyöaika sekä keskimääräisen säännöllisen työajan tasoittumisjakson pidentäminen.

Paikallisen sopimuksen osapuolina ovat tyypillisesti järjestäytynyt työnantaja eli liittotason alakohtaiseen työehtosopimukseen sidottu työnantajayhdistyksen jäsenyritys sekä henkilöstön valitsema edustaja eli luottamusmies. Paikallinen sopiminen edellyttää, että järjestöt ovat sopineet työehtosopimuksessa, että määrätyistä asioista voidaan sopia paikallistasolla työnantajan ja henkilöstön tai henkilöstön edustajan kesken.

Aiemmin paikallisen sopimisen mahdollisuudet ovat olleet pääosin järjestäytymättömien työnantajien ulottumattomissa, vaikka nämä työnantajat olisivat olleet sidottuja johonkin yleissitovaan työehtosopimukseen.

Perinteinen osapuoliasema on nyt kuitenkin muuttumassa. Järjestäytymättömien työnantajien osalta mahdollisuudet paikalliseen sopimiseen laajenivat 1.1.2025 voimaan tulleella lainsäädäntömuutoksella. Muutoksen myötä järjestäytymätön työnantaja, johon sovelletaan yleissitovaa työehtosopimusta, saa jatkossa soveltaa kyseisen työehtosopimuksen paikallisen sopimisen mahdollistavia määräyksiä. Mikäli järjestäytymätön työnantaja tekee paikallisen sopimuksen, se täytyy toimittaa työsuojeluviranomaiselle. Velvollisuuden laiminlyönnistä voidaan määrätä laiminlyöntimaksu.

Lisäksi on mahdollistettu se, että paikallinen sopimus voidaan tehdä jatkossa myös muun kuin luottamusmiehen kanssa. Luottamusmiehen puuttuminen ei siis enää estäisi paikallisen sopimuksen tekemistä. Työehtosopimuksen osapuolet voivat jatkossa määrittää vaihtoehtoisen menettelytavan sopimuksen tekemiselle, jos luottamusmiestä ei ole valittu. Jos vaihtoehtoista tapaa ei ole määritelty, paikallinen sopimus voidaan tehdä luottamusvaltuutetun kanssa.

Paikallisen sopimisen alaa on laajennettu myös siten, että työlainsäädännöstä voi jatkossa poiketa myös yrityskohtaisella työehtosopimuksella. Työehtosopimuksen ei enää tarvitse olla valtakunnallinen, jotta siinä voi olla paikallisen sopimisen mahdollisuuksia.

Kirjoittajana on asianajaja Minna Ravi, asianajotoimisto Lindblad & Co Oy, Länsikatu 15, 80110 Joensuu minna.ravi@lindblad.fi, p. 020 749 8193.