YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

6.9.2018 klo 08:43
Uutinen

Paikalliset yrittäjät ja kansanedustaja pohtivat työelämän haasteita ja mahdollisuuksia

Kotkalainen kansanedustaja Juho Eerola ja hänen nimikkoyrittäjänsä Raimo Pippola tapasivat Data Group Sata It:n neuvottelutiloissa Kotkassa päivittämässä tietoja ja keskustelemassa yrittäjyydestä. Mukana olivat myös Data Group Sata It:n toimitusjohtaja Jarkko Pippola, sekä yrittäjät Jukka Miikkulainen (Kylmähuolto Miikkulainen Oy) ja Aila Pippola (Data Group Sata It).

Tilaisuudessa nousi tällä kertaa vahvasti esille kolme asiaa: työaikalaki ja paikallinen sopiminen, henkilöperusteinen irtisanominen sekä nollatuntisopimukset. Kaikilla näillä on iso merkitys, jos halutaan, että varsinkin nuorilla ja vastavalmistuneilla on mahdollisuus työllistyä ja kehittää ammattitaitoaan.

Keskustelijat olivat yhtä mieltä siitä, että paikallinen sopiminen tarjoaisi kauan kaivattua joustoa sekä työaikaan että työn tekemiseen. Nykyiset tiukat työehdot eivät sovi tämän päivän hektiseen ja nopeasti muuttuvan työelämään. Myös työaikapankki toisi monille aloille joustoa ja tehokkuutta.

Hallitus on ajamassa helpotusta henkilöperusteiseen irtisanomiseen alle 20 hengen yrityksissä. Esimerkiksi tällä hetkellä se, että ei suoriudu tai ei halua suoriutua työtehtävistään, ei ole riittävä irtisanomisperuste. Keskustelijoiden mielestä rajan voisi nostaa saman tien 40:een. Henkilöperusteisen irtisanomisen saama vastarinta ei saa heiltä ymmärrystä. Myös nollatuntisopimukset ovat herättäneet kiivasta keskustelua medioissa ja kahvipöydissä.

– On vaikea ymmärtää, että työnantajilla olisi velvollisuus pitää työntekijöitä listoillaan ja maksaa palkkaa, jos ei kerta kaikkiaan ole töitä. On myös paljon ihmisiä kuten opiskelijoita, jotka haluavat olla töissä silloin tällöin tai ansaita hieman lisätienestiä, keskustelijat pohtivat.

Keskustelussa todettiin yhteisesti, että nykyinen käytäntö ja lainsäädäntö vähentävät tehokkaasti varsinkin yksinyrittäjien halua työllistää. Keventämällä ja järkiperäistämällä lainsäädäntöä ja työehtosopimuksia syntyisi helposti muutamia kymmeniä tuhansia työpaikkoja lisää – etenkin nuorille.

Teksti ja kuva: Raimo Pippola