18.3.2018 klo 12:30
Uutinen

Palkittu yksinyrittäjä Leena Pennanen antaa vinkit pysähtymiseen – näin Mindfulness auttaa jaksamaan

Leena Pennasta ei turhaan kutsuta oman alansa pioneeriksi. Keho-mieli-yhteydestä kiinnostunut yksinyrittäjä toi mindfulness-harjoittelun sisulla Suomeen, loi sille sanastoa ja kouluttaa jatkuvasti uusia ohjaajia. Työnsarkaa on silti paljon jäljellä: hektisessä arjessa harva osaa pysähtymisen jalon taidon.

Polku. Se on sana, joka toistuu yksinyrittäjä Leena Pennasen puheessa. Häntä on aina kiehtonut ihmisen kokonaisvaltainen hyvinvointi ja se, mikä saa ihmisen tervehtymään. Leena ymmärsi aikaisin, että kyseessä on laaja kokonaisuus, joka vaatii paljon perehtymistä.

Alkoi vuosien matka kohti nykyistä hetkeä. Nyt Leena on suomalaisen mindfulness-kouluttamisen pioneeri ja alansa arvostettu asiantuntija – ja hän uskoo, että kaikki on ollut mahdollista yksinyrittäjyyden avulla.

– Monet harmittelevat, ettei heille löydy oman alan töitä. Itse tajusin, että haaveilemaani työpaikkaa ei ole edes olemassa, vaan se on luotava itse, Leena hymyilee.

Nuorempana Leenan oli vaikeampi hahmottaa, oliko esimerkiksi uusi koulutus tai uusi päätös askel oikeaan suuntaan.

– Nyt vanhempana on ilo huomata, että en missään vaiheessa poistunut polultani, poimin sille vain koko ajan uusia palasia.

Palo yrittäjyyteen

Elintarviketieteiden maisterin tie vei 1980-luvulla Saksaan, jossa hän kouluttautui terveydenhoitoalan ammattilaiseksi ja jooga-opettajaksi. Hän toimi usean vuoden ajan myös Saksan Joogaopettajaliitossa sekä myöhemmin Saksan edustajana Euroopan Joogaunionin johtokunnassa.

– Ihmisenä kehittyminen puski minua eteenpäin. Jotenkin tuntui, etten ole valmis. Oli pakko opiskella.

Tämä tunne heräsi Leenassa jo palkkatöissä Suomessa. Hän ihaili työpaikalla vierailevia kouluttajia, jotka työllistivät itsensä yrittäjinä.

– Se yrittäjyyden palo, se teki vaikutuksen. He rakastivat sitä, mitä tekivät.

Vaikka Leena vaikuttui muiden rohkeudesta esiintyä ja kouluttaa, ei hän voinut kuitenkaan kuvitella itseään puhumassa ryhmän edessä. Sitä piti harjoitella. Jossain vaiheessa olisi pakko tuntua, että on valmis.

Ja se hetki tuli. Opintoja oli takana hurjia määriä, omaksuttavaa tietoa niin paljon, että ”kuppi oli täynnä”. Tuntui, että nyt on aika alkaa jakamaan omaa osaamista ja tietoa. Näin sysähti käyntiin Pennasen ura hyvinvointialan kouluttajana.

Polku johdatti takaisin Suomeen vuonna 2002, jolloin Leena toi mukanaan kotimaassaan vielä tuntemattoman Mindfulness-MBSR-menetelmän. Oma työpaikka syntyi yksinyrittäjyyden kautta.

”Älä pyristele elämää vastaan”

Mindfulness ja muiden auttaminen saavat Leena Pennasen silmät syttymään. Helppoa tämän harjoitusohjelman lanseeraaminen Suomeen ei ollut. Pennanen myöntää, että suomalaiset ovat hieman skeptisiä uusien menetelmien suhteen, vaikka hänen edustamansa mindfulness, MBSR-menetelmä, on tieteellisesti tutkittua, eikä mitään ”huuhaata tai uskontoa”.

– Mindfulness on mielen kyky ja siihen on kehitetty menetelmä, jolla sitä voi kehittää. Aivan kuten fyysistä kuntoakin pitää kehittää vaikka juoksemalla. Huippu-urheilijat treenaavat myös silloin, kun ei yhtään huvittaisi. Samoin mieltäkin pitäisi treenata huonoinakin päivinä, Leena painottaa.

Pennasen mukaan mindfulness ei poista elämän murheita, vaan auttaa sietämään ja elämään niiden kanssa.

– Ihmiset kuvittelevat, että kun harjoittelet, kaikki murheet poistuvat. Life is messy, ei elämää vastaan kannata rimpuilla.

Hän haluaa auttaa ihmisiä ymmärtämään, että mindfulness on todella yksinkertaista. Kyse on pitkälti hyväksynnästä ja tietoisen läsnäolon harjoittamisesta. Elämän ottamista vastaan sellaisena kuin se on ja mielen treenaamista kestämään vaikeat hetket joustavammin.

– Tässä ei ole kyse siitä, että aina olisi hyvä olo. Harjoitus toimii juuri silloin, kun opit elämään mahdollisten vaikeuksien kanssa.

Monet käyttävät paljon rahaa hyvinvoinnin eteen kehon kautta: syövät paremmin ja liikkuvat enemmän. Pennanen haluaa näyttää ihmisille, että mielen hyvinvointiin olisi myös hyvä panostaa.

Menestyksen mittarit

Yrittäjyys on ollut Leenalla aina läsnä. Hän on ylpeä saadessaan jatkaa suvun naisten perintöä: äiti oli yrittäjä ja isoisoäidillä oli oma kahvila. Vuosien opinnot Saksassa valmensivat myös kohti omaa yritystoimintaa.

Yksinyrittäjyys on opettanut, ettei mikään työ ole vähäpätöistä. Mitään ei tapahdu, jos ei itse tee. Aika yrittäjänä on opettanut myös vetämään rajoja ja ostamaan palveluita.

– Yksinyrittäjyys on välillä aika yksinäistä. Parasta on kuitenkin, ettei kukaan sano mitä sinun pitäisi tehdä. Saan toteuttaa itseäni juuri niin kuin haluan. Vapauden tunne on upea – vaikka olisinkin töissä 24 tuntia vuorokaudessa, Leena nauraa.

Kova työ ja usko omaan tekemiseen ovat tuottaneet tulosta. Mindfulness on saanut Suomessa koko ajan enemmän nostetta. Hyvinvointi kiinnostaa aidosti suomalaisia.

Omaa menestystä Pennanen mittaa erityisesti kaikilla upeilla kohtaamisilla, koulutetuilla ohjaajilla ja arjen onnistumistarinoilla. Korvaamattomia ovat ne hetket, kun joku ohjattava saa ahaa-elämyksen ja apua harjoituksista.

Viime joulukuussa Leena pysähtyi pohtimaan menestystä kuitenkin eri näkökulmasta. Helsingin Yrittäjien Itsenäisyysjuhlassa käteen ojennettiin historian ensimmäinen Vuoden helsinkiläinen yksinyrittäjä -palkinto. Vertaispalkinto muilta yrittäjiltä kosketti ja ilahdutti. Perinteisen juhlapuheen sijaan Leena kiitti kolmesataapäistä yleisöä pienellä mindfulness-hetkellä.

Nyt Pennanen pohtii sitä, miten yksinyrittäjyydestä voisi kehittää suurempaa toimintaa. Työllistäminen pelottaa, mutta kasvu ja laajentuminen entisille kotiseuduille Saksaan kiinnostavat. Mutta onneksi pienyrittäjäkin voi olla isompi – verkostojen ja alihankinnan avulla.

– Yhdessä olemme enemmän.

Mindfulnessia arkeen – Leena Pennasen vinkit pysähtymiseen

1. Pysähtyminen = Pysähdy ja ota itsellesi aikaa päivän mittaan. Esimerkiksi viiden minuutin pieni paussi, jolloin vain hengität, suljet silmäsi ja aistit kehoasi. Aistiminen vähentää ajattelua, ja se vähentää stressiä. Saatat yllättäen löytää voiman päätöksenteolle, uusille ratkaisuille, paremmille ruokailutottumuksille ja liikunnan aloittamiselle. Kaikkia näitä tarvitaan, jotta keho ja mieli toimivat.

2. Palautuminen = Tee jotain täysin tavoitteettomasti. Lopeta hetkeksi se, mitä normaalista teet yrittäjänä. Katkaise työ ja kuuntele vaikka musiikkia, katso televisiota, siivoa. Tämä edesauttaa palautumista työn rasituksesta.

3. Päätöksenteko = Kun opit pysähtymään ja palautumaan, päätöksenteko tulee kuin itsestään. Kun hellität hieman, uudet oivallukset syntyvät pinnistelemättä ja tuskailematta. Silloin kun tuntuu raskaalta, älä pakota vaan palaudu. Hitaammin etenet nopeammin. Irti päästämällä saat helpommin.

4. Paraneminen = Ymmärrä omat rajasi ja voimavarasi. Niistä ei voi huolehtia kukaan muu kuin sinä itse. Hae apua, kun sille on tarvetta. Oli kyseessä sitten terapia, hieronta tai vaikka keskustelu luottamasi ihmisen kanssa.

Center for Mindfulness (CFM), Finland Oy:

  • Helsinkiläinen stressinhallinnan koulutukseen ja mindfulness-MBSR-menetelmään erikoistunut yritys
  • Perustanut Leena Pennanen vuonna 2005
  • Kouluttaa yksityishenkilöitä, yrityksiä ja terveydenhoitoalan ammattilaisia MBSR-menetelmään sekä mindfulness-ohjaajia
  • Kehittänyt suomenkielisen Mindfulness app – Leena Pennanen -sovelluksen yhteistyössä ruotsalaisen Mindapps:in kanssa

Leena palkittiin joulukuussa 2017 Vuoden helsinkiläinen yksinyrittäjä -palkinnolla, tutustu Leenan esittelyvideoon >>

Juttu on julkaistu alun perin Helsingin Yrittäjien Yritystä Stadiin -jäsenlehden numerossa 1/2018. Lue lehden verkkoversio kokonaisuudessaan tästä.

Teksti ja kuvat: Jaana Tihtonen